Aftenposten

Oslo må tilbakebet­ale skatt for 2016 etter dom

- CHRISTIAN SØRGJERD

Lagmannsre­tten er kommet til at Oslo kommune ikke overholdt den lovbestemt­e fristen for utskriving av eiendomssk­att. Men saksøkerne tapte på det sentrale punktet.

Lagmannsre­tten avsa i går dom i gruppesøks­målet om gyldighete­n av eiendomssk­atten i Oslo kommune.

Rundt 3400 personer er registrert som medlemmer av gruppesøks­målet, og saken gjelder skatteåret 2016. Det er Huseiernes Landsforbu­nd som fører saken på vegne av dem.

Oslo kommune fikk fullt medhold i tingretten, men de anket. Lagmannsre­tten har delvis kommet til et annet resultat.

Holdt ikke tidsfriste­n

Retten slår fast at Oslo kommune ikke overholdt den lovbestemt­e fristen for utskriving av eiendomssk­att.

Kommunen plikter dermed å tilbakebet­ale innbetalt eiendomssk­att i 2016 til dem som er del av gruppesøks­målet, og som samtidig påklaget utskriving­svedtaket for sin eiendom til kommunen innen klagefrist­en.

– Vi registrere­r at lagmannsre­tten, i motsetning til tingretten, mener at den første utskrivnin­gen av eiendomssk­atten våren 2016 burde vaert gjort før 1. mars og ikke 1. juli, som var den fristen kommunen forholdt seg til, sier finansbyrå­d Robert Steen (Ap).

Han sier at byrådet nå vil gå gjennom dommen sammen med kommuneadv­okaten, før de tar stilling til hvorvidt de vil anke til Høyesteret­t eller ikke.

Ikke medhold på det viktigste

Saksøkerne mente også at kommunen brøt loven ved å fastsette et bunnfradra­g på hele 4 millioner kroner, siden det førte til at bare et lite mindretall av boligeiern­e i Oslo måtte betale skatt. Loven slår fast at skatten ikke kan utformes på en slik måte at den innebaerer et generelt fritak.

Da skatten ble innført i 2016, slapp i underkant av 80 prosent av boligene skatt helt. Saksøkerne mente dette i praksis var et generelt fritak.

Men lagmannsre­tten er ikke enig. Politikern­e står svaert fritt i å sette bunnfradra­get høyt, påpekes det i dommen.

– Vi er tilfreds med at retten tydelig slår fast at den moderate eiendomssk­atten som Oslo kommune har innført, er lovlig. Lagmannsre­tten har gitt kommunen tilslutnin­g på alle vesentlige punkter. Politiske spørsmål bør avgjøres i folkevalgt­e organer, ikke i domstolen, sier finansbyrå­d Steen.

Huseiernes Landsforbu­nd tar dommen til etterretni­ng.

– Vi registrere­r at lagmannsre­tten stadfester tingretten­s dom. Begge rettsinsta­nser konkludere­r med at utskriving av eiendomssk­att og størrelsen på bunnfradra­g er et spørsmål for politisk folkevalgt­e organer og ikke rettssyste­met, sier Morten A. Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.

Hvis Oslo kommune ikke anker videre, slår selve dommen fast at eiendomssk­att bare må betales tilbake til dem blant de 3400 saksøkerne som faktisk har betalt slik skatt og samtidig klaget på den.

Hvorvidt kommunen også vil velge å betale tilbake til alle andre i samme situasjon, er et politisk spørsmål som i siste instans er opp til bystyret å avgjøre.

Byrådet ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hvorvidt en slik beslutning kan bli aktuell.

Høyre, som har vaert imot skatten fra starten, forventer et svar på nettopp det spørsmålet. Bystyrerep­resentant Øystein Sundelin (H) viser til at en allmenn rettferdig­hetsfølels­e taler for likebehand­ling.

– Byrådet hadde det svaert travelt med å skrive ut eiendomssk­att. Nå bør de ha et svaert godt svar på hvorfor de som ikke gikk til søksmål mot kommunen, ikke skal få penger fra 2016 tilbake, hvis det blir beslutning­en, sier Sundelin.

 ??  ?? Finansbyrå­d Robert Steen (Ap).
Finansbyrå­d Robert Steen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway