Aftenposten

Viva La Republica!

- Dagobert

Du finner en flik av Mexicos hjerte midt i Torggata.

– Burde vi bestilt bord på forhånd? Det er ganske fullt her. Bordvennin­nen ser skeptisk inn i lokalet. Det sitter flere langs den lange baren, men det ser ut til at noen lenger inne er på vei til å betale. Vi venter på at servitøren skal komme og eventuelt henvise oss til en plass.

– Vent et par minutter, så skal vi rydde klart til dere, er beskjeden, og ikke lenge etter sitter vi innerst i det ganske spartanske, L-formede rommet, som lyses opp av tegneserie­aktige figurer på den ene veggen.

Menyen frister med mange godbiter fra det mexicanske kjøkken, så det er vanskelig å bestemme seg med en gang. Vi ber om mexicansk øl og guacamole med topos til å begynne med.

Avocadodip­pen har et tydelig chilisting, men hvis man ikke vil ha den såpass fyrig, serverer de en mildere variant. De hjemmelage­de tortillach­ipsene er herlig sprø og blir fort spist opp, så vi bestiller straks en ekstra omgang for å ha underveis i måltidet.

Det skal vise seg å vaere unødvendig med tanke på hvor mye mat vi får den neste timen.

Veganske gleder

Etter lange overveiels­er starter vi med to typer ceviche: En med fisk og en vegansk. Begge kommer raskt til bordet og har følge av tomat, lime, løk, ananas og koriander.

Fisken har et fint, syrlig sting, mens veganercev­ichen består av dampet blomkål og er en vellykket utgave av den klassiske retten.

Vi har avtalt med servitøren at maten skal komme i omganger, og det greier de å gjennomfør­e gjennom hele måltidet. Slikt gir et ekstra pluss i boken, saerlig når det er så mange gjester i det smekkfulle lokalet.

Vi kan også se at det begynner å samle seg en kø utenfor av folk som vil inn.

Ja takk til taco

Nå kommer en omgang taco på bordet: Pastor, laget på svin, lengua, som består av oksetunge, Pescado Zarandeado med grillet fisk og Jamaica, en vegansk variant med tomat og hibiskusbl­omst.

Ved siden av har vi fått små skåler med diverse sauser, som pico de gallo, salsa roja og verde, samt sterkere saker som habanero og chipotle. Den grønne salsaen passer best til fisken, mener Bordvennin­nen, som også har bedt om frivoles, stuede bønner, ved siden. De viser seg også å vaere heftige på smak med hensyn til krydringen og varmer godt opp på en kjølig lørdag.

Pastor-tacoen er blant de bedre vi har smakt her i byen, i likhet med oksetungen. Fisken flaker seg fint, og en bitte liten smakebit frister til gjentagels­e.

– Man merker at maten er laget fra bunnen av med gode ingrediens­er. Dette er nesten som å vaere i Mexico, hadde det ikke vaert for temperatur­en ute, alle hipsterne og musikkvalg­et.

Kylling med mersmak

Siden tacoene kun fås stykkevis, har vi delt dem mellom oss, men vi er fremdeles sultne på mer. Spisevenne­n forlanger enda en Pastor og en Bistek. Jeg prøver meg på en Volcan med kylling og Taco Barbacoa, som er med grillet lammekje, mens Bordvennin­nen har bestemt seg for å spare seg til desserten og spiser et par totopos med guacamole isteden.

Hun blir likevel tilbudt en bit av min Volcan, som består av et raust stykke mør kylling med smeltet ost, koriander og løk mellom to store, sprøstekte tortillaer. Selv om både entrecôten og lammet er møre godbiter, er dette et av måltidets høydepunkt­er.

Et røverkjøp?

Nå er vi så mette at vi ender med å dele et stykke limeterte, som er en super, syrlig avslutning.

Taco Republica er ikke det billigste mexicanske stedet i byen, men holder et jevnt, høyt nivå hele veien. Sammenlign­et med hva du ellers betaler for mat i byen, er Taco Republica et røverkjøp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway