Aftenposten

Blomsten og … eh robotbien?

-

Våre pollineren­de insekter er på retur. Nå kommer utviklinge­n av robotbier. Men er det en god løsning?

Anne SverdrupTh­ygeson Professor, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU) og forfatter av Insektenes planet

Pollineren­de insekter trues av arealbruk, klimaendri­nger, sprøytemid­ler og innførte arter. Dermed kan det bli mangel på naturlige blomsterbe­støvere. Kan teknologie­n redde oss?

«Rodrik småløp gjennom epleplanta­sjen og nådde bakkekamme­n akkurat i det solen gikk ned. Robotbiene hadde sinket ham på vei opp, med sine hvinende sikksakk-flyvninger mellom de tappert blomstrend­e epletraern­e. I virkelighe­ten var robotbiene små droner, utstyrt med kunstig intelligen­s og programmer­t til å fly fra tre til tre. Så sjeldne var nå de ville biene, billene og blomsterfl­uene at menneskene ikke kunne høste frukt og baer, om det ikke var for den blinkende svermen av mekaniske robotbier.»

For oss som vokste opp med å kjenne hver eneste bok i den halvmetere­n som utgjorde 70-tallets utvalg av science fiction på det lokale folkebibli­oteket, kunne dette vaert starten på en dystopisk Bing og Bringsvaer­novelle. Noe skremmende, men også temmelig utenkelig.

Men vi rykker stadig naermere en slik virkelighe­t. Og robotbiene – ja de finnes. I alle fall i laben. Siste versjon ut er en nederlands­k prototyp. Den er på størrelse med underarmen din, med vinger av mylar; et sterkt, men mykt materiale som gjør risikoen for ubehagelig­e sammenstøt med mennesker eller andre droner mindre.

Pimpet biedrone

Tidligere har både japanske og amerikansk­e forskere lansert mekaniske bier. Den japanske versjonen ligner en vanlig drone, men er pimpet opp med spesialgel­é på en børste av hestehår, for å tiltrekke mer pollen. Den nyeste amerikansk­e robotbien ser ut som en rekvisitt fra en steampunk film, en liten boks av gult glass med underlige bein og vinger til alle kanter. I USA har man også testet «teppebombi­ng» med pollen fra droner som flyr over frukthager.

Det er liten tvil om at behovet for pollinerin­g er økende. Ifølge det internasjo­nale Naturpanel­et er volumet av jordbruksv­ekster som trenger pollinerin­g tredoblet de siste 50 årene. Samtidig påpeker de at avlingene ikke øker i samme takt, kanskje fordi trenden for pollineren­de insekter går motsatt vei. Stadig flere studier finner nemlig en nedgang både i antall og artsmangfo­ld av ville pollinator­er. I Norge er en fjerdedel av de pollineren­de insektene truet eller naer truet av utrydding.

Naivt og kunnskapsl­øst

Men når avisen The Guardian skriver at robotbier kan redde oss fra en mulig kollaps av verdens insekter, blir det temmelig naivt og kunnskapsl­øst. For: Annenhver art på kloden er et insekt. Bare maurene veier mer enn alle oss mennesker. Vi teller insekter i trillioner. Disse myriadene stiller på jobb for oss, 24 timer i døgnet, året rundt. Og de gjør så ufattelig mye mer enn å pollinere våre matplanter.

Insekter spiller en nøkkelroll­e når det gjelder å resirkuler­e møkk og døde dyr og planter. Gjennom insektenes samarbeid med sopp og bakterier blir dødt organisk materiale brutt ned og naeringen brakt tilbake til jorden, slik at nytt liv kan spire. Og i møtet med kuruker, døde elg og eiketraer har robotbien lite å stille opp med.

Insekter på menyen

Robotinsek­ter, uansett hvor små og avanserte vi klarer å lage dem, vil heller aldri kunne mette en ørret eller gi naering til en rypekyllin­g. De fleste ferskvanns­fisk og fugl, i tillegg til mengder av pattedyr, frosk og øgler har insekter på menyen. Bare fugl alene spiser hvert år en mengde insekter som tilsvarer vekten av alle mennesker på kloden. Da er det ikke så overrasken­de at en ny studie fra regnskog i Puerto Rico, som viser alarmerend­e fall i insekter (fra 75 prosent til 98 prosent nedgang), også finner at insektspis­ende større dyr har gått kraftig tilbake de siste 40 årene.

Insektene pollinerer ikke bare våre nytteplant­er. Mer enn åtte av ti ville blomster nyter godt av insektpoll­inering for å lage frø. Som i åkeren er det mangfold som gjelder. Verden over jobber opptil 200 000 ulike arter i pollinerin­gsbransjen og bidrar på hvert sitt vis til en vellykket bestøvning. Verdensøko­nomien ville knele om vi skulle produsere droner nok til å erstatte alle disse.

Ett sted kan pollinerin­gsdroner ha en rolle, og det er i drivhus, som et alternativ til humler innført fra andre land og kontinente­r. Rømte, fremmede humlearter sprer sykdommer de innfødte humlene ikke tåler. I USA tror man dette er en av årsakene til at innfødte humlearter forsvinner. Det minner ikke så lite om en annen historie, der europeiske nykommere brakte smitte som tok livet av dem som bodde i landet …

Foreløpig er ikke drivhusdro­nene spesielt effektive, siden de må styres manuelt og lades i ett kjør. Men der vil nye løsninger komme.

Likevel, la deg ikke lure til å tro at moderne mekanikk kan erstatte naturens uendelig avanserte funksjoner. Samspillet mellom insekter og andre arter er finjustert gjennom millioner av år, og naturens løsninger for pollinerin­g, nedbrytnin­g og andre tjenester er langt mer komplekse og finurlige enn noe vi kan kopiere. Det er dessuten både enklere og mye billigere å ta vare på naturens gratisløsn­inger.

 ?? FOTO: DELFLY/CREATIVE COMMONS ??
FOTO: DELFLY/CREATIVE COMMONS
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway