Aftenposten

Legg turen til Krim!

- Ane Hoel

Mens NATO øver på krig mot Russland, har jeg vaert på nok en tur til Krim for å se hvordan Vesten og Norges sanksjoner påvirker 2,5 millioner mennesker som valgte sin egen vei da muligheten bød seg ved statskuppe­t i Ukraina i 2014. Tilbake i Norge oppdager jeg at Aftenposte­ns Moskva-korrespond­ent identifise­rer meg med bilde som «tidligere skuespille­r» i en lite flatterend­e reisebeskr­ivelse. Folkeopply­sning er tydeligvis ikke denne journalist­ens agenda.

Han burde likevel innrømme overfor sine lesere at det han presentere­r som FNs anklager mot Krim, stammer fra kuppmakern­e i Ukraina, altså fra kuppets regissører USA og EU. Det samme gjør vedtaket i FN om ikke å anerkjenne valget, bare få dager etter at det fant sted. Jeg tilbød avisen en kronikk om emnet. «Vår vurdering er at dette ikke er en tekst som må vaere kronikk hos oss», svarer redaktøren. Han hadde da ikke mottatt noen kronikk.

Budskapet fra Krim er at den multietnis­ke befolkning­en er fornøyd med sitt valg om å vaere en autonom republikk i Den russiske føderasjon­en, slik den var under Sovjetunio­nen til

1954. Den har vaert, og er stadig, utsatt for sabotasje, terroraksj­oner og bortføring­er fra fascistene i Ukraina. Om dette kan det skrives mangt. Også om alt det positive som skjer. Aftenposte­ns lesere bør gjøre som 7,5 millioner turister har gjort i 2018, legge neste tur til Krim. Lytt og laer, slik bygger vi fredelig sameksiste­ns.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway