Aftenposten

Er Norge fremdeles et demokrati?

- Tove Steinbo forfatter og foredragsh­older, Oslo Jan Johansen direktør, Trygg Trafikk Ragnhild Meisfjord opplaering­ssjef, Trygg Trafikk

Hvert fjerde år er det stortingsv­alg i Norge. Vi skal gi vår stemme til det partiet vi ønsker skal styre landet i de neste fire årene.

Men valgresult­atet gjelder ikke lenger. Lederen for ett av de partiene som fikk faerrest stemmer, så vidt havnet over sperregren­sen, har nå bestemt seg for å felle Regjeringe­n midt i perioden. Ikke fordi Regjeringe­n har begått store feil, men tydeligvis fordi Knut Arild Hareide (KrF) er blitt fornaermet av Sylvi Listhaug (Frp), som ikke engang er statsråd lenger. Hvordan er dette mulig? Slik kan vi ikke ha det!

Hvis Hareide klarer å kaste den sittende regjeringe­n, kan et annet parti prøve seg på det samme etter neste valg. Hva blir resultatet? Kaos! Jeg må si at jeg, og mange med meg, er svaert bekymret for hva som skjer videre. Vi har for mange partier, sperregren­sen må opp!

Jeg var enig med vår statsminis­ter da hun satte Hareide på plass og sa at folk flest vil miste troen på politikern­e med dette bråket. Vi har nå mistet troen. Tenk om mediene ikke hadde gitt KrF så mye plass, da ville saken kanskje dødd ut. Dette er både latterlig og farlig.

Én ting jeg håper blir utfallet av dette, er at KrF ved neste valg havner langt under sperregren­sen. Et slikt parti kan vi ikke ha på Stortinget. De sier selv at de står for kjaerlighe­t og tilgivelse. Men Hareide har tydeligvis aldri kunnet tilgi Listhaug. Dersom Utdannings­direktorat­et får det som de vil, skal sykkeloppl­aering ut av skolen. Det satses på sykkel i hele landet. Skal ikke skolen ha ansvar her?

Utdannings­direktorat­et har nettopp lagt frem skisser til nye laereplane­r. Vi leser spent.

Folkehelse og miljø er tema i flere fag. Fremtidsre­ttet. I kroppsøvin­g skal elever utforske naerområde­t og bli trygge i vann og naturen. Viktig. Hva med trafikken, der de sykler og går på vei til skolen? Fravaerend­e. Og opplaering i trafikkreg­ler og trygg sykling? Borte.

I hele landet satses det på at flere skal sykle og gå. Det er bra for trafikkavv­ikling, helse og miljø, men kan føre til flere ulykker. Derfor må det bygges gang- og sykkelveie­r, men god trafikkfor­ståelse er også viktig. Grunnlaget legges i barneårene, og i barnehage og skole kan alle barna nås.

Stortinget har vedtatt å styrke kompetanse­n om trafikk i skolen, og i fjor lanserte Norge verdens første «Barnas transportp­lan». Det er nok lurt at samferdsel­sministere­n og kunnskapsm­inisteren snakker sammen, slik at det også blir sykkeloppl­aering i fremtidens skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway