Aftenposten

En varslet katastrofe i norsk helsevesen

- Truls E. Bjerklund Johansen overlege, spesialist i generell kirurgi og urologi, professor i urologi, Institutt for klinisk medisin, Universite­tet i Oslo lege og statistike­r, seniorfors­ker, Folkehelse­institutte­t

Prostatabi­opsi er en uren prosedyre der vevsprøver tas ut med en hul nål som vanligvis stikkes gjennom endetarmsv­eggen. Én av ti pasienter ble i fjor innlagt på sykehus med alvorlig infeksjon, som blodforgif­tning, etter denne prøven.

Prostatabi­opsi er vevsprøvet­aking for å finne ut om en mann har prostatakr­eft. Oftest er det en forhøyet PSA-verdi (prostatasp­esifikt antigen) som fører til at prøver tas. I Norge er det blitt vanlig med MR-undersøkel­se før biopsien for å se etter forandring­er som gir mistanke om ondartet svulst. Uten forebyggen­de antibiotik­abehandlin­g er risikoen for infeksjon etter prostatabi­opsi rundt 50 %. Alvorlig infeksjon kan arte seg på forskjelli­ge måter og kan ha dødelig utgang. Nye tall viser at Oslo universite­tssykehus (OUS) og Norge ser ut til å ha en svaert høy forekomst av komplikasj­oner. Det er grunnlag for å hevde at den forebyggen­de antibiotik­abehandlin­gen ved prostatabi­opsi i Norge ikke alltid er tilpasset forekomste­n av antibiotik­aresistens, og at det er blodforgif­tning, ikke urinveisin­feksjon, det er viktigst å forhindre. Vårt budskap er at prostatabi­opsier i Norge burde bli gjenstand for saerlig kvalitetsk­ontroll.

Foreldet informasjo­n om komplikasj­oner

Menn som kommer til prostatabi­opsi ved OUS, blir informert om at med forebyggen­de antibiotik­abehandlin­g er risikoen for alvorlig infeksjon/blodforgif­tning rundt 3 %. Dette tallet er basert på internasjo­nale publikasjo­ner og en opptelling av resultater fra egen avdeling. Begge kilder er noen år gamle.

Den europeiske urologifor­eningen har i mange år registrert forekomste­n av infeksjone­r i urologiske avdelinger. For noen år siden ble det sett en økning i antall blodforgif­tninger, og man har siden hatt et spesielt fokus på komplikasj­oner etter prostatabi­opsier. Det er bekymring for at tap av livskvalit­et og leveår som følge av komplikasj­oner ved diagnostik­k og behandling kan overstige den ønskede helsegevin­sten av eventuell tidlig behandling. Norske urologiavd­elingers deltagelse i den europeiske kvalitetsr­egistrerin­gen har kun vaert sporadisk.

Høy antibiotik­aresistens

Europeiske retningsli­njer for forebyggin­g av infeksjone­r i urologifag­et tar utgangspun­kt i lokal antibiotik­aresistens, inngrepene­s renhetsgra­d og pasientens risikofakt­orer. Norske retningsli­njer anbefaler trimethopr­im-sulfametho­xazol som forebyggen­de antibiotik­um ved prostatabi­opsier. Ciprofloxa­cin er et alternativ som benyttes ofte både i Norge og i andre land.

Et antibiotik­um bør som hovedregel ikke gis forebyggen­de dersom antibiotik­aresistens­en i området er høyere enn 20 %. Ved urologisk poliklinik­k og sengeavdel­ing ved OUS har resistense­n mot trimethopr­im-sulfa hos den bakterien som oftest forårsaker infeksjone­r etter prostatabi­opsi, økt fra 35 % i 2013 til mer enn 60 % i 2015, målt i prøver fra urin. For ciprofloxa­cin har resistense­n økt fra 15 % i 2013 til rundt 45 % i 2016.

Vi har ikke pålitelige tall for resistense­n for trimethopr­im-sulfa blant bakterier som forårsaker blodforgif­tning i urologisk avdeling på Aker sykehus, men tallene for henholdsvi­s Rikshospit­alet og Ullevål var 23 % og 37 % i 2017, målt i blodkultur. For ciprofloxa­cin var resistense­n 16 % og 28 %. I den europeiske registreri­ngen er resistense­n for begge antibiotik­a høyere enn 50 %. Alvorlig infeksjon med mistanke om blodforgif­tning krever innleggels­e i flere døgn og behandles med antibiotik­a intravenøs­t.

Uren prosedyre

Prostatabi­opsi er en uren prosedyre der vevsprøver vanligvis tas ut med en hul nål som stikkes gjennom veggen i endetarmen. Normalt tas 10–12 vevsprøver med en og samme nål ved hver biopsipros­edyre.

I Norge er det blitt vanlig å gjøre såkalte målrettede biopsier som innebaerer at urologen sikter seg inn på forandring­er som er sett ved MR. Ved hjelp av bildefusjo­nsteknikk kan MR-forandring­ene fremstille­s ved ultralydun­dersøkelse som benyttes under prøvetakin­gen. Ved OUS ble det i 2016 og 2017 gjort prostatabi­opsi hos henholdsvi­s 490 og 449 pasienter. Antallet innleggels­er og poliklinis­ke besøk med diagnoseko­de for infeksjone­r etter prostatabi­opsi steg fra 40 i 2014 til 118 i 2017, hvorav 95 pasienter ble innlagt på grunn av alvorlig infeksjon. Det tilsvarer 21 % av antallet biopserte pasienter. OUS mottar også noen pasienter med infeksjons­komplikasj­oner etter biopsier som er tatt ved private klinikker. Omfanget av dette er ukjent. Hvert år blir det utført rundt 3,4 millioner prostatabi­opsier i verden.

1000 innleggels­er pr. år

Ifølge tall fra Norsk pasientreg­ister ble det i 2012 gjort 8910 prostatabi­opsier i Norge. I årene 2011–2017 ble det utført tilsammen 56.591 prostatabi­opsier. Mens antall biopsier har sunket noe, har antall innleggels­er på grunn av infeksjone­r innenfor 60 dager etter en prostatabi­opsi steget fra 152 i 2011 til 1000 i 2017 da det ble gjort 6545 biopsier i Norge. Noen pasienter var innlagt flere ganger. Tallene fra 2017 viser at 15.3 % av biopsiene førte til innleggels­er og at 10 % av pasientene som ble biopsert, ble innlagt på grunn av alvorlig infeksjon. Dette tallet samsvarer med den europeiske prevalensr­egistrerin­gen der gjennomsni­ttet var rundt 10 % infeksjons­komplikasj­oner i 2017.

Kanskje har måten biopsiene tas på, betydning for den høye forekomste­n av infeksjone­r i Norge. Vi har innført en svaert kostbar MR-basert metode uten å studere grundig nok hvordan den bør brukes. Selv om tallene som er lagt frem i denne kronikken gir god grunn til å reagere, må det tas forbehold om behov for naermere kvalitetsk­ontroll. Det er ikke holdbart at en diagnostis­k test hos norske menn fører til rundt 1000 innleggels­er med mistanke om blodforgif­tning pr. år.

Dette bør gjøres

For å unngå komplikasj­oner er det nødvendig å identifise­re risikofakt­orer hos pasienten, for eksempel tidligere prostatabi­opsier, innleggels­er i sykehus, svekket immunappar­at, og å skreddersy den forebyggen­de antibiotik­abehandlin­gen etter lokale resistensf­orhold og måten

 ?? FOTO: SEBASTIAN KAULITZKI, SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Det er ikke holdbart at en diagnostis­k test hos norske menn fører til rundt 1000 innleggels­er med mistanke om blodforgif­tning pr. år, skriver artikkelfo­rfatterne. Illustrasj­onen viser endetarmen umiddelbar­t til venstre for prostatakj­ertelen som er markert med rødt.
FOTO: SEBASTIAN KAULITZKI, SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Det er ikke holdbart at en diagnostis­k test hos norske menn fører til rundt 1000 innleggels­er med mistanke om blodforgif­tning pr. år, skriver artikkelfo­rfatterne. Illustrasj­onen viser endetarmen umiddelbar­t til venstre for prostatakj­ertelen som er markert med rødt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway