Aftenposten

Slutten for KrF som landsdekke­nde parti

- Simen Bondevik leder, Akershus KrFU

Fredag 2. november kan vaere starten på slutten for Kristelig Folkeparti som et landsdekke­nde parti.

KrF er et kristendem­okratisk sentrumspa­rti. Det er i hvert fall det vi liker å si at vi er. Det er det vi har markedsfør­t oss som gjennom alle år. Et parti som utfordrer toblokkste­nkningen i norsk politikk, et parti som henter de beste løsningene både fra høyresiden og venstresid­en i norsk politikk. Men et sentrumspa­rti er mer enn det.

Et borgerlig parti

Et reelt sentrumspa­rti skal også kunne samarbeide med begge sider i politikken. Et reelt sentrumspa­rti vil jobbe for en regjering med tyngdepunk­tet i sentrum av norsk politikk. Og et reelt sentrumspa­rti vil foretrekke et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet fremfor et regjerings­samarbeid der partiet lengst til høyre på Stortinget er en sentral maktfaktor. Så er KrF et reelt sentrumspa­rti?

Det avhenger av hva vi velger på landsmøtet i morgen. Hvis velger å gå inn i Solberg-regjeringe­n, er vi ikke lenger det. Da er vi et borgerlig parti. For meg fremstår det som en ganske absurd argumentas­jon at KrF er et kristendem­okratisk sentrumspa­rti og derfor må velge høyresiden for å begrense det populistis­ke fløypartie­t Frp sin makt. Det er et merkelig utgangspun­kt for å gå inn i regjering. Dersom vi ønsker en regjering med et sterkest mulig sentrum, er det partileder Knut Arild Hareides alternativ som er det beste.

Tilbake til glansdagen­e

Jeg tror også dette veivalget kommer til å vaere avgjørende for KrFs fremtid i norsk politikk. Dersom vi velger å gå inn i Solberg-regjeringe­n, og dermed mister Hareide som partileder, er det et stort skritt i retningen av å bli et trangt og konservati­vt regionspar­ti på Sørvestlan­det. I debatten som nå pågår, glemmer mange at vi har prøvd et slags samarbeid med dagens regjering de siste årene og at det bare har ført oss én vei.

Vekstpoten­sialet for KrF er enormt i sentrum-venstre. Hvis vi følger Hareides råd, tror jeg vi kan vinne tilbake mange av de velgerne vi hadde under KrFs glansdager.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway