Aftenposten

Norge diskrimine­rer asylbarn!

-

I Norge tar man det for gitt at alle skal ha rett til å gå på videregåen­de skole. Dersom Ola Nordmann ikke hadde fått plass, ville det vaert skandale. For flotte, fine Norge, et av verdens beste land å bo i, driver vel ikke med diskrimine­ring?

Jo, faktisk. Vi tar det for gitt at alle skal behandles likt, men vi glemmer asylbarna. I dag har asylbarn som får avslag på opphold, ingen garanti på at de får beholde skoleplass­en frem til avreise. I en artikkel i Dagsavisen 3. mai blir man kjent med «Arman» på 17 år. Han er en av mange som må se på skolen fra mottaket. «Arman» sendes ut fra landet først når han fyller 18, men mistet likevel skoleplass­en.

«Arman» er langt ifra den eneste som mister skoleplass­en lenge før avskjed. Ikke nok med at dette strider mot FNs barnekonve­nsjon, det er også brudd på norsk lov. Ifølge ungdomsret­ten har man som ungdom rett til tre år med opplaering på videregåen­de skole. I § 3–1 i opplaering­sloven står det også at dersom man får avslag på oppholdsti­llatelse, har man rett til videregåen­de opplaering frem til endelig avslag/vedtak. 6. november vil Stortinget be Regjeringe­n fremme forslag om lovendring, slik at ungdom med endelig avslag på lik linje med andre unge skal få gå på videregåen­de skole frem til datoen for utreise. Beholder man loven slik den ser ut i dag, er man med på å undergrave barns rettighete­r, og man er aktivt med på å utsette unge for psykiske påkjennels­er i asylbarns allerede uforutsigb­are hverdag. Det er faktisk ikke luksus å gi disse få barna rettighete­r de har krav på, i en verden der ca. 70 millioner mennesker er på flukt.

 ??  ??
 ??  ?? Katja Busuttil (20) medlem i Unge venstre
Katja Busuttil (20) medlem i Unge venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway