Aftenposten

Traumebeha­ndlingen etter overgrepet reddet livet mitt

-

Årets OD-prosjekt går til traumebeha­ndling av ungdom. At noen vil få elever til å boikotte det, gjør meg kvalm.

Jeg begynte å motta traumebeha­ndling da jeg var 17 år gammel. Da hadde jeg i to år gått rundt med en stor hemmelighe­t i min lille kropp. Hemmelighe­ten om at jeg, uken etter at jeg fylte 15 år, ble dratt inn i en bakgate, slått og voldtatt av en fremmed, voksen mann.

Reddet livet mitt

Den første behandling­en tvang meg til å innse at jeg overhodet ikke hadde noe skyld i det som skjedde. Jeg fikk flyttet skammen vekk fra mine egne skuldre og dit den hørte hjemme. Uten traumebeha­ndlingen ville jeg ikke vaert der jeg er i dag. Jeg hadde ikke klart å fullføre videregåen­de eller begynt å studere. Jeg hadde ikke klart å få meg jobb. Jeg hadde ikke klart å engasjere meg i politikk og i frivillige organisasj­oner. Uten traumebeha­ndling ville jeg ikke fått kontroll på angsten eller fått fri fra de konstant vonde tankene.

I år er jeg en av de 4000 frivillige som er med på å arrangere årets Operasjon Dagsverk. Ungdom over hele verden skal gi en dag av sin utdanning i solidarite­t overfor andre ungdommer. I år som i alle år siden 1964.

Årets prosjekt går til traumebeha­ndling av ungdom. Ungdom som har sittet i militaere fengsler. Ungdom som har vokst opp i konflikt og under okkupasjon. Ungdom som ikke har skyld i de overgrepen­e de er blitt utsatt for. Årets prosjekt går til å fokusere på psykisk helse.

Dette er ikke kontrovers­ielt. Det er ingenting ved årets ODprosjekt som er spesielt radikalt eller som skiller seg nevneverdi­g fra tidligere OD-prosjekter. Men fordi ungdommene som skal motta traumebeha­ndlingen, bor i Palestina, er det dessverre mange som den siste tiden har prøvd å stoppe prosjektet.

Boikotten gjør meg kvalm

I Dagsavisen 28. oktober velger Jan Benjamin Rødner, medlem i MIFF (med Israel for fred), å kalle årets prosjekt for en fordekt terrorfina­nsiering. I tillegg har MIFF brukt flere hundre tusen kroner på annonser i landes største avviser hvor de forsøker å undergrave ODs troverdigh­et, og hvor de oppfordrer norske elever til å boikotte solidarite­tsaksjonen. MIFF har med andre ord brukt hundretuse­nvis av kroner på å hindre palestinsk­e ungdommer å motta behandling for traumer, overgrep, angst og depresjon. Det gjør meg kvalm.

Alle fortjener det jeg fikk

Vi har de siste årene endelig begynt å ta psykisk helse på alvor her i Norge. Vi forstår viktighete­n av å ha en god psykisk helse. Når et overvelden­de flertall i Elevtinget stemte for årets prosjekt, er det tydelig at norsk ungdom mener at rett på psykisk helsehjelp bør gjelde alle, uansett hvor du kommer fra og hvilken

 ?? Per person i delt dobbeltrom. akortet.no/reise • tlf. 915 09 215 ??
Per person i delt dobbeltrom. akortet.no/reise • tlf. 915 09 215
 ?? FOTO: MARIA KUZA, SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Den første behandling­en tvang meg til å innse at jeg overhodet ikke hadde noe skyld i det som skjedde.
FOTO: MARIA KUZA, SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Den første behandling­en tvang meg til å innse at jeg overhodet ikke hadde noe skyld i det som skjedde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway