Aftenposten

Reidar Kjell Formo

- Sverre Kokkin Per G. Klem

Reidar døde av lungebeten­nelse på Majorstutu­net, nesten 93 år gammel. De siste åtte årene var han henvist til rullestol, men elsket å bryte håndbak med sin ene brukbare arm.

Som 15-åring ble han involvert i produksjon og distribusj­on av illegale aviser i Ullevål hageby. På vårparten 1944 ble «avisgruppe­n» forespurt om de ville samarbeide med «Pelle», alias Ragnar Sollie. Reidar ble valgt til leder av det som senere ble kalt Formogrupp­en. De fikk opplaering på Krokskogen og var med på mindre oppdrag før sprenging på Aker Mekaniske Verksteder ble planlagt. De prøvde å frakte dynamitt i sykkelvesk­er til Oslo, men det gikk for smått. Reidar kjente en sjåfør som kjørte lastebil for tyskerne. Han spurte om hjelp til å frakte et par tonn poteter illegalt mot god betaling. Papirsekke­r fulle av dynamitt ble dekket av et lag ringeriksp­oteter. Da en tysk kontrollpo­st stoppet bilen, sa Reidar at det var poteter og ga tyskerne en flaske hjemmebren­t. På slutten av krigen ble tre av Formogrupp­ens medlemmer henrettet, og Reidars familie ble internert på Grini. Selv ble han smuglet til Sverige og sendt til Skottland.

Tilbake i Norge tok han artium ved Bjørknes privatskol­e samtidig som han fikk svennebrev som tømrer ved Oslo Tekniske Skole etter å ha tegnet og beregnet en valmet takkonstru­ksjon. Han ville bli sivilingen­iør. Han tok en bachelor ved Massachuse­tts Institute of Technology i 1951 og senere master. Han jobbet ved The Fuller Co. i New York og etablerte sitt eget selskap da han reiste hjem til Norge i 1957. Han tegnet blant annet den originale veikromode­llen, Bygdølund, hvor han selv flyttet inn, og forretning­sbygg i Sandvika. Han fikk sitt første hjerneslag 58 år gammel, men kjempet seg tilbake. Han planla og bygget hus på Tjøme og en kiosk på Torshov.

Reidar var høyremann og riksmålsma­nn, men overhodet ikke snobbete. Tross sitt dominerend­e ytre var han en følsom mann. 75 år etter at jeg traff ham, tok jeg ham med til Konserthus­et i Oslo, som han elsket. Han satt i rullestol og kunne ikke snakke. Han, rabagasten og krigshelte­n, strøk meg bare over kinnet og smilte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway