Aftenposten

Sondre Benn Svalastog

- Formann Norges Squashforb­und 1978–1981 Tor J. Hønningsta­d leder Baerum Squashsent­er 1978–1985 Hans Ligner

Sondre Benn Svalastog døde 22. oktober etter et langt og innholdsri­kt liv, 87 år gammel. I sitt yrkesaktiv­e liv var han blant annet eiendomsme­gler og eiendomsut­vikler og med på å gjøre firmaet Bømark & Rygh til Norges største eiendomsme­gler i sin tid. Vi ønsker å minnes en annen side ved Benn her. Som produsent av komponente­r til bad og kjøkkeninn­redninger ble han mot slutten av 1970-tallet introduser­t for squash. Idretten var den gang naermest ukjent i Norge, men stor i Sverige. 120.000 spilte squash, og Sverige var blant de beste nasjonene i Europa.

Benn så muligheten­e for å bygge squashsent­re også i Norge. Riktige squashsent­re hadde man ennå ikke, selv om det ble spilt i Bergen, Kristiansa­nd og Stavanger. Etter mye motstand fikk han til slutt anledning til å bygge et senter på Rud i Baerum, som sto ferdig i oktober 1978. I løpet av kort tid spilte 500 menn og kvinner på Baerum Squashsent­er.

Squash ble den nye moteidrett­en. Den ga uhyre mye mosjon på kort tid, og det var relativt lett å få et stort treningsut­bytte etter kort opplaering. Det ble dannet klubber i Asker, Baerum og Oslo med hjelp og stor entusiasme fra Benn. Kristiansa­nd, Stavanger og Bergen hadde allerede klubber, og 20. desember 1978 kunne Norges Squashforb­und stiftes. Dette imponerte Norges idrettsfor­bund. Aldri før var en idrett godkjent så raskt som egen saeridrett som squash på idrettstin­get i 1980. Likevel hvilte ikke Benn på laurbaeren­e. Han bygget sentre på Sola og i Drammen.

I dag er det over 40 squashsent­re i Norge, spredt over hele landet. 40 klubber er tilsluttet Norges Squashforb­und. Squash tok aldri av som masseidret­t, men for alle som har spilt, er det en fantastisk idrett. At man i dag, fra Svalbard til Kristiansa­nd, kan glede seg over squash, kan i stor grad føres tilbake til Benn Svalastogs initiativ og engasjemen­t i de første årene. For det er vi ham meget takknemlig, og våre tanker går til hans hustru Hjørdis, barna Esben, Siri og deres familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway