Aftenposten

Ekstraordi­naer om kjønnsskif­te

-

Da jeg anmeldte den chilenske filmen En fantastisk kvinne, tilskrev jeg noe av troverdigh­eten det faktum at skuespille­ren selv er transkjønn­et.

Etter å ha sett denne belgiske filmen om en 15-årings dramatiske kjønnsskif­te til kvinne, der skuespille­ren i hovedrolle­n selv ikke er transkjønn­et, ser jeg svakheten ved min konklusjon: Det spiller vel ingen rolle hva slags identitet skuespille­ren har, så lenge tolkningen overbevise­r?

Denne oppsiktsve­kkende debuten av regissør Lukas Dhont har allerede høstet kritikk fra enkelte LHBTQI-miljøer fordi skuespille­ren Victor Polster identifise­rer seg som mann. Men det er umulig å forestille seg filmens kvaliteter uten ham – det er årets sterkeste debut fra noen ung skuespille­r av alle filmene jeg har sett.

Brutal dans

Mens hovedrolle­n i En fantastisk kvinne var konstant omgitt av transfobi, er det snarere hovedperso­nens indre konflikter som hemmer henne her.

Lara har begynt på en hormonbeha­ndling for å bli kvinne og får all den støtten hun kunne ønske seg hjemmefra. Faren er alenforeld­er for Lara og lillebrore­n og viser kanskje for mye omsorg, slik datteren opplever det. Men han har grunn til bekymring: Lara er så ambisiøs at det går utover helsen.

Samtidig som hun gjennomgår behandling­en for å skifte kjønn, er hun midt oppe i en beinhard kamp for å lykkes som ballettdan­ser. Hun har kommet inn på en av landets beste ballettlin­jer i en prøveperio­de og har drømmen innen rekkevidde. Men påkjenning­en er voldsom, fysisk og psykisk, og gradvis mister hun kontrollen. Sjelden har ballettdan­sens brutalitet blitt skildret så hudløst.

Dansende kamera

Regissør Lukas Dhont besitter en filmatisk kontroll som er sjelden å se i en langfilmde­but, men den er helt avgjørende for naerheten vi får til Lara. Det er lite dialog i filmen, både fordi Lara er ganske innadvendt, og fordi mange av scenene utspiller seg under dansetreni­ngen.

Frank van den Edens kamera danser med Lara, men går også brutalt på henne når det røyner på. Det er da Dhont høyner intensitet­en med hjerteskja­erende naerbilder.

Victor Polster spiller rollen ekstremt fysisk. Bare å se Lara sammen med de andre jentene på balletten, når de ikke danser, er en dans i seg selv. Hun måler sin kropp og sine bevegelser opp mot den selvsikre feminitete­n deres, som for å passe inn og finne sin egen feminitet.

Vi ser henne etter hvert i større omgivelser der hun forsøker å kjenne på sin kvinneligh­et i det offentlige rom – hele tiden observert med varsomt kamera.

Drastisk slutt

Ved å omgi Anna med tolerante omgivelser skjerper filmskaper­ne den indre kampen. Vi får se hvor krevende et skifte av kjønn i realiteten er – selv med de beste krefter i ryggen. Regissør Dhont, som også har skrevet manus, forholder seg helt åpent til hva kjønn er, og jeg synes han stort sett makter å forene det problemati­serende med denne åpenheten.

Men noen vil nok reagere på den drastiske slutten. Jeg synes kanskje ikke at den rettferdig­gjøres godt nok av det som leder frem til den, men det er åpent for diskusjon. Hovedrolle­ns indre liv blir derfor på noen måter en gåte.

Dhont får likevel rundet det av med samme filmatiske følsomhete­n hele filmen gjennomsyr­es av. Girls mest gripende relasjon, den mellom og far og datter, binder dramaet sammen igjen.

Kjetil Lismoen

 ??  ?? Victor Polster spiller Lara.
Victor Polster spiller Lara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway