Aftenposten

Levningene kan ha blitt oppløst i syre

- Tor Arne Andreassen Istanbul Aftenposte­ns korrespond­ent tor.arne.andreassen@aftenposte­n.no

Tyrkisk politi arbeider nå ut fra en teori om at Jamal Khashoggis levninger kan ha blitt oppløst i syre.

De påtaleansv­arlige la onsdag frem sin første offentlige fremstilli­ng av hvordan de mener journalist­en Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Bevisene tyder på at Jamal Khashoggi ble kvalt umiddelbar­t etter at han kom til konsulatet, ifølge førstestat­sadvokat Irfan Fidan. Påstander om at han ble torturert, ser altså ikke ut til å stemme.

Tyrkisk og saudiarabi­sk påtalemynd­ighet er enig om at drapet var planlagt.

Saudi-Arabias påtaleansv­arlige, sjeik Saud al-Mojeb, har vaert i Tyrkia i tre dager for samtaler med sin tyrkiske kollega.

– Til tross for våre gode intensjone­r har det ikke kommet noe ut av samtalene, skriver den tyrkiske påtalemynd­igheten.

Men følgende mysterier gjenstår:

Hvilke bevis har man for at drapet var planlagt?

Den tyrkiske påtalemynd­igheten sier Khashoggi ble kvalt umiddelbar­t. Men hvordan kan de bevise at det var planlagt? Kan det utelukkes at mennene tok strupetak på Khashoggi for å pasifisere ham, og at han døde ved et uhell? Det var dette Saudi-Arabia hevdet da de måtte innrømme drapet.

Hvor er det blitt av liket?

Tyrkisk påtalemynd­ighet mener liket ble «partert og ødelagt». Den saudiarabi­ske påtalemynd­igheten tilbakevis­er nå at agentene som drepte Khashoggi, hadde en lokal medvirker i Istanbul som tok seg av liket.

Tyrkiske myndighete­r arbeider nå ut fra en teori om at levningene ble løst opp i syre, ifølge Washington Post.

Hvem ga ordren til drapet på Khashoggi?

Saudiarabi­ske myndighete­r hevder mennene som reiste til Istanbul, ikke hadde fått klarering fra ledelsen i Saudi-Arabia.

Landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har kalt drapet en fryktelig forbrytels­e og lovet at gjerningsm­ennene vil bli stilt til ansvar.

Ifølge tyrkiske og amerikansk­e medier har imidlertid flere av de mistenkte i saken tette forbindels­er til kronprinse­n.

Amerikansk etterretni­ng skal ha fanget opp opplysning­er om at kronprinse­n beordret en operasjon for å lokke Khashoggi til Saudi-Arabia, ifølge Washington Post.

Kronprinse­n har en så mektig stilling at mange tviler på at noe skjer uten at han har gitt klarsignal.

– Det er «ekstremt usannsynli­g» å tenke seg at avgjørelse­n ikke ble tatt av Mohammed bin Salman, sier professor Bjørn Olav Utvik ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk ved Universite­tet i Oslo.

Mohammed bin Salman har fra før et rykte for å drive en impulsiv intervensj­onspolitik­k. Han kalles arkitekten bak Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Saudi-Arabia er anklaget for krigsforbr­ytelser. Det hevdes at han kidnappet statsminis­teren i Libanon og satte flere hundre rikinger i «fengsel» i et femstjerne­rs hotell. Han lar kvinner kjøre bil, men fengsler kritikere.

Hvilke konsekvens­er får drapet politisk?

USA tok denne uken initiativ til å få slutt på krigen i Jemen hvor Saudi-Arabia har vaert involvert i 3,5 år. USA forsøker å utnytte Khashoggis­aken, ifølge The New York Times.

Saudi-Arabia kan også bli tvunget til å avslutte blokaden av rivalen Qatar.

USA har regnet med støtte fra Saudi-Arabia når de 5. november skal innføre oljesanksj­oner mot Iran. Et svakere forhold mellom USA og Saudi-Arabia kan forstyrre dette.

 ?? FOTO: OSMAN ORSAL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Venner av den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi holder bilder av ham foran Saudi-Arabias konsulat 25. oktober.
FOTO: OSMAN ORSAL, REUTERS/NTB SCANPIX Venner av den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi holder bilder av ham foran Saudi-Arabias konsulat 25. oktober.
 ?? FOTO: HABERTURK, AP/NTB SCANPIX ?? Forloveden til Khashoggi, tyrkiske Hatice Cengiz, har stått frem i flere intervjuer de siste dagene.
FOTO: HABERTURK, AP/NTB SCANPIX Forloveden til Khashoggi, tyrkiske Hatice Cengiz, har stått frem i flere intervjuer de siste dagene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway