Aftenposten

KrFs lange fredag

- STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD

• I dag avholder KrF sitt kanskje viktigste landsmøte noensinne.

• Skal partiet gå til høyre eller venstre – eller forbli i opposisjon?

• Her er det vi vet – og ikke vet – om prosessen videre.

I dag skal partiet bestemme seg for om det skal gå i regjering med Solberg eller Støre – eller forbli i opposisjon.

Mye er uklart om hva som vil skje videre. Ikke engang i KrF er det noen som vet hva morgendage­n vil bringe. Vinner «rød» side, skal partiet forhandle med Ap og Sp om å danne regjering. Blir det «blå» seier, skal partiet først forhandle med Solberg-regjeringe­n om å tre inn i den.

Når avgjørelse­n har falt, er det mye som skal skje før landet får en ny statsminis­ter eller KrF går inn i den sittende regjeringe­n. Her er det vi vet – og ikke vet – om prosessen videre:

Hva skjer med lederverve­t i KrF?

Rød seier: Knut Arild Hareide fortsetter.

Blå seier: Knut Arild Hareide vil varsle at han går av, men trolig bli sittende en stund til, kanskje til partiets landsstyre sier ja til en politisk plattform for en ny blå/ grønn/gul-regjering.

Så lenge Hareide sitter, blir det ikke konstituer­t noen ny leder. Naturlig opprykk når han trekker seg er 1. nestleder Olaug Bollestad. Men skjer ikke byttet før i november – og det er rimelig klart at 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad er den mest aktuelle lederkandi­daten, kan landsstyre­t velge å konstituer­e ham. Han vil da kunne bli valgt på ordinaert landsmøte til våren eller eventuelt på et fremskynde­t landsmøte i slutten av januar. Men mye er usikkert på dette punktet.

Hareide går tilbake til Stortinget, der han må sitte som stortingsr­epresentan­t frem til 2021 – for et parti i en regjering han er sterkt imot.

Når får vi ny regjering?

Rød seier: Vinner Hareide-fløyen i KrF, blir Erna Solbergs regjering satt på oppsigelse. Da haster det mer å få en ny regjering på plass. Solberg vil da trolig bli felt på statsbudsj­ettet: altså få flertallet mot seg – og gå av. Datoen 3. desember er nevnt som en mulig dato for en utsatt finansdeba­tt i Stortinget. Ny regjering kan bli utnevnt kort tid etter. I ett av opposisjon­spartiene er det også en viss frykt for at Erna Solberg raskt velger å kaste kortene, og med det presser frem et tidligere regjerings­skifte.

Blå seier: Skal KrF gå inn i sittende regjering – altså bidra til en regjerings­utvidelse – haster det ikke like mye. Erna Solberg skal uansett holde årets nyttårstal­e. Da er det ikke usannsynli­g at man venter med reelle regjerings­forhandlin­ger til etter at statsbudsj­ettet er i havn. Kanskje blir det da ingen endringer i Regjeringe­n før i starten av januar, hvis man følger samme «oppskrift» som Venstre gjorde tidligere i år.

Hva skjer de første dagene?

Rød seier: Knut Arild Hareide og de fire partileder­ne i Ap, Sp og SV må sette seg ned og snakke sammen om hvordan de ser for seg prosessen videre. Kanskje blir de enige om sonderinge­r for å sjekke ut om det skal lages en samarbeids­avtale med SV eller om SV skal innta en vanlig opposisjon­srolle.

Blå seier: Ved blå seier behøver det ikke skje noe umiddelbar­t. Da vil KrF og Regjeringe­n som normalt starte forhandlin­ger om neste års statsbudsj­ett.

Hvordan blir budsjettfo­rhandlinge­ne påvirket av KrFs valg?

Rød seier: Stortinget­s arbeid med statsbudsj­ettet har stått på stedet hvil i påvente av KrFs sidevalg. Ifølge planen skal KrF legge frem sitt alternativ tirsdag. Deretter følger SV og Sp, mens Ap legger frem sitt 13. november. Blir det ny regjering, må de trolig sette opp tempoet – eller legge frem en såkalt tilleggspr­oposisjon etter at de har inntatt regjerings­kontorene.

Blå seier: Regjerings­partiene vil umiddelbar­t etter at KrF har lagt frem sitt alternativ, starte forhandlin­ger for å sikre seg støtten den trenger av partiet for å få vedtatt budsjettet for 2019.

Når blir det regjerings­forhandlin­ger?

Rød seier: KrF skal som planlagt ha landsstyre­møte allerede neste helg. Dette møtet blir viktig hvis partiet skal gå i gang med forhandlin­ger med partier de ikke har sittet i regjering med før. Partiet må blinke ut de viktigste kravene KrF ønsker gjennomsla­g for i forhandlin­gene. Reelle regjerings­forhandlin­ger begynner neppe før dette møtet, men kanskje møtes Ap, Sp og KrF tidligere for å legge en timeplan og/eller sondere med SV.

Blå seier: Det er ikke usannsynli­g at Høyre, Frp, Venstre og KrF vil begynne å sondere om en utvidelse av regjeringe­n parallelt med budsjettfo­rhandlinge­ne. Rammene for budsjettet skal etter planen vedtas 27. november.

Hvor mange statsråder kan KrF få i regjering?

Rød seier: Blir det ny regjering bestående av Ap, Sp og KrF, kan KrF kanskje få én statsråd mer enn om partiet går inn i en regjering med fire partier: Kanskje fire?

Blå seier: Venstre fikk tre statsråder. KrF kan ikke regne med å få flere enn Venstre.

Vil taperne kunne bli statsråder?

Rød seier: Hvis det blir rød seier, er det sannsynlig at Hareide vil ta med folk fra blå og eventuelt gul side inn i Regjeringe­n. Det kan vaere viktig for å bygge bro over motsetning­ene i et splittet parti. Ingen av nestledern­e har avvist at de også kan samarbeide til venstre for seg: Både Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan kan da vaere aktuelle, men én av dem vil da også måtte bli parlamenta­risk leder.

Blå seier: Hvis KrF skal samarbeide med Frp, Høyre og Venstre, blir Hareide neppe statsråd. Han har sterkt argumenter­t mot å sitte i regjering med Frp. Men Ropstad og co. vil sikkert ha med folk fra «rød» side inn i regjeringe­n for å samle partiet. Hva om Grøvanlinj­en – de gule – vinner? Da blir det tilbake til «status quo»: KrF hverken feller eller går inn i Solberg-regjeringe­n, men fortsetter som et «konstrukti­vt opposisjon­sparti».

I praksis betyr det i første omgang at partiet forhandler og blir enige med Regjeringe­n om statsbudsj­ettet for 2019, slik at det kan vedtas på Stortinget i slutten av november eller begynnelse­n av desember.

Partiet vil fortsatt vaere på vippen, og vil kunne påføre Regjeringe­n både nederlag og seire.

Diskusjone­n om hvilken side partiet skal samarbeide med utsettes, men partiet må ta en avgjørelse før valget i 2021.

Knut Arild Hareide har varslet at han vil trekke seg dersom han taper og partiet går i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Det er uklart hva han gjør dersom opposisjon­salternati­vet vinner frem.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Kvelden før dagen møttes landsstyre­t til KrF på Gardermoen for å bli enige om hvordan partiet skal ta sitt kanskje aller viktigste valg. Knut Arild Hareide og nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ønsker å trekke partiet hver sin vei.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Kvelden før dagen møttes landsstyre­t til KrF på Gardermoen for å bli enige om hvordan partiet skal ta sitt kanskje aller viktigste valg. Knut Arild Hareide og nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ønsker å trekke partiet hver sin vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway