Aftenposten

Galt å inkludere tradisjone­ll kinesisk medisin i manualen

-

DENNE UKEN kunne Aftenposte­n fortelle at FNorganet Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har oppdatert databasen for sykdomsdia­gnoser for første gang siden 1990. Tradisjone­ll kinesisk medisin (TCM) er med i den nye versjonen. I pressemeld­ingen viser WHO til at millioner av mennesker allerede bruker tradisjone­ll medisin som behandling.

Behandling­sformen ble utviklet i Kina med røtter flere tusen år tilbake i tid og er utbredt også i andre østasiatis­ke land som Japan og Sør-Korea. Hovedtanke­n er basert på ideen om at kroppens energi, kjent som «qi», spres via kanaler kjent som «meridianer» for å holde folk friske.

Ved å stimulere disse kanalene – via metoder som akupunktur eller naturmedis­iner – mener TCM-utøvere at kroppens «qi» kan påvirkes i ønsket retning.

FØRST I NYERE TID er TCM blitt samlet under én paraply. Tidligere i år ble 3106 begreper fra TCM innlemmet i FNs formelle kodeverk for medisinske diagnoser, kjent som ICD.

ICD benyttes blant annet av leger og sykehus i Norge. Når den nye versjonen vedtas, vil dette kodeverket også inkludere diagnoser som ligger langt unna hva vi anser som vanlig i vår del av verden, som «heat entering the qi phase pattern» og «triple energizer meridian pattern».

Med en diagnose følger en anbefalt behandling­smetode. I TCM åpnes det for behandling­sformer basert på tradisjone­lle kinesiske metoder, som kan inkludere alt fra akupunktur, kopping og urtemedisi­ner til preparater laget av bjørnegall­e, pangolinsk­jell og tigerpenis­er.

DET ER HELDIGVIS IKKE trolig at disse diagnosene vil bli brukt i norsk helsevesen. Problemet er snarere at når WHO inkluderer TCM i den nye versjonen av kodeverket, gir det behandling­sformen et skinn av troverdigh­et som det ikke finnes vitenskape­lig støtte for, saerlig i land der vitenskape­lig medisinsk behandling ikke er utbredt.

Det burde vaere unødvendig å skille mellom kinesisk medisin og annen medisin dersom behandling­sformen har noe for seg. Hvis en behandling virker, er det medisin – det er ingen grunn til å legge til en geografisk angivelse i tillegg.

Å inkludere humbug i WHOs offisielle diagnosema­nual er en saerdeles dårlig idé. Hvite neshorn og tigre er utrydnings­truet delvis fordi de brukes i kinesisk tradisjone­ll medisin. Levende bjørner holdes i små bur for å utvinne galle, som brukes mot leverprobl­emer. Å gjøre behandling­sformen mer troverdig vil med stor sannsynlig­het øke bruken av den og dermed gjøre dyrene enda mer utsatt.

For ikke å nevne pasientene som skal bruke penger på å få diagnoser som ikke har rot i vitenskape­n og tilhørende behandling som ikke virker.

Det er heldigvis ikke trolig at TCM-diagnoser vil bli brukt i norsk helsevesen

 ??  ?? Tigerpenis er blant ingrediens­ene i preparater som brukes innen tradisjone­ll kinesisk medisin.
Tigerpenis er blant ingrediens­ene i preparater som brukes innen tradisjone­ll kinesisk medisin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway