Aftenposten

Tabbene – og hvordan du unngår dem

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Man kan trå i flere feller under jobbinterv­juet, men med disse tipsene kan du unngå de vanligste.

På et jobbinterv­ju er det viktig å vise seg fra sine beste sider. Du skal vise at du er motivert for jobben, og samtidig skal du spille videre på det du skrøt av i søknaden.

Det er tross alt den, sammen med din bakgrunn, som har gjort at du har kommet på intervju i utgangspun­ktet. Her er tre eksperter om den største feilen du kan gjøre og hva du bør gjøre for å unngå den tabben:

Hilde Enerud,

Azets People rekrutteri­ngsbyrå

Feilen flest gjør:

– Ikke la intervjuet gå kun én vei. Du bør også ha noen gode spørsmål – vaer interesser­t og engasjert. Vaer aerlig vedrørende forbedring­sområder. Det bør harmonere slik dine omgivelser oppfatter deg. For å unngå tabben:

– Still gode spørsmål tilbake til intervjuer, og sett deg godt inn i bedriftens tjenester eller produkter. Spør om bedriftsku­ltur, fokusområd­er og lederstil. Tenk igjennom og spør noen av dine naermeste om dine forbedring­sområder. Mange sier «jeg kan vaere utålmodig» – som kan vaere både negativt og positivt – det er litt oppbrukt.

René Brunsvik, gründer av cvnerden.no

Feilen flest gjør:

– En del jobbsøkere føler at de må overpreste­re på intervjuet og vise seg som ufeilbarli­ge. De skal for all del ikke vise at de er nervøse og heller ikke innrømme svake sider, for eksempel. Tanken er nok god, men den kan slå feil ut.

– Hvis du benekter at du har svake sider, eller sier at din eneste svake side er at «du jobber for hardt» eller «alltid tar med jobben hjem», er det ikke sikkert arbeidsgiv­er tror på det, og det kan gjøre at de stoler mindre på deg.

For å unngå tabben:

– En bedre strategi enn å prøve å «lure» arbeidsgiv­er, er å finne en reell svak side. Du kan for eksempel si at du «synes det kan vaere utfordrend­e hvis det blir vel mange prosjekter å holde styr på på en gang» – men legge til at du er klar over saken og jobber med den aktivt: «men jeg begynner å bli bedre på det, og har tatt noen gode grep».

Celine Elserud, karriereve­ileder hos NKI

Feilen flest gjør:

– Å ikke forberede seg godt nok er den vanligste tabben. En gjentagend­e feil er også at man svarer for generelt på spørsmålen­e og at intervjuer­en dermed ikke får de svarene han eller hun ønsker.

For å unngå tabben:

– Mitt tips er å skrive ned spørsmålen­e du tror du kommer til å få, og øv deg på svarene. Få en venn til å stille deg spørsmålen­e slik at øvingen blir mest mulig realistisk.

– Under intervjuet er det dessuten viktig at du faktisk svarer på det du blir spurt om. Og still gode spørsmål. Da viser du at du har forstått hva som er viktig i jobben og at du virkelig er interesser­t i den.

 ??  ?? Hilde Enerud (oppe t.v.), ReneBrunsv­ik og Celine Elserud
Hilde Enerud (oppe t.v.), ReneBrunsv­ik og Celine Elserud
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway