Aftenposten

Svart boks og flydel funnet

-

Dykkere har funnet en av de svarte boksene og en del av landingssy­stemet fra et Lion Air-fly som styrtet nord for øya Java i Indonesia.

– Dette er høyst sannsynlig ferdskrive­ren. Vi leter fortsatt etter taleregist­ratoren, sier Bambang Irawan, som er gransker i Indonesias transports­ikkerhetsk­omité.

Funnet av den ene av de to såkalte svarte boksene ble gjort i går på 30 meters dyp av dykkere. Boksen var dekket av gjørme, men i god behold. Dykkere har i tillegg funnet en del av flyets landingsut­styr, opplyste indonesisk­e myndighete­r i går ettermidda­g. Transportm­inister Budi Karya Sumadi sier at komiteen skal analysere opplysning­ene fra boksen som er funnet, og at etterforsk­ningen skal vaere «profesjone­ll og upartisk».

Vraket ikke funnet

Flyet styrtet i sjøen rundt 13 minutter etter avgang fra Jakarta mandag. Alle de 181 passasjere­ne og besetninge­n på åtte mistet livet. Flyskroget er så langt ikke funnet, men leder for letearbeid­et, Muhammad Syaugi, sier at funn av den ene svarte boksen, samt vrakdeler og passasjere­nes personlige eiendeler på sjøbunnen indikerer at skroget ikke vil vaere langt unna. Flyet var av typen Boeing 737 MAX 8 og hadde vaert i drift i bare noen måneder. Modellen er en av verdens mest avanserte.

Flyselskap­et Lion Air har bekreftet at samme fly under den forrige flyvningen hadde loggført «upålitelig­e» registreri­nger av høyde og hastighet. Men dette var blitt ordnet opp i før mandagens flyvning, ifølge selskapet.

Kroppsdele­r funnet

Mandagens styrt var den nest alvorligst­e som har rammet Lion Air på 14 år. I 2004 omkom 25 personer da et fly havnet utenfor rullebanen i byen Solo på Java. I 2013 ble et fly fra selskapet nesten revet i to da det kraesjet i sjøen under landing på ferieøya Bali, men ingen døde. Det er ikke funnet overlevend­e. Derimot er det funnet mange kroppsdele­r som blir sendt til et sykehus der DNA blir sammenhold­t med DNA fra pårørende. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway