Aftenposten

Ingen tegn til avskalling blant de blå i KrF

- KJETIL GILLESVIK EYSTEIN RØSSUM

Knut Arild Hareide må lokke til seg fem blå delegater for å vinne på landsmøtet. Ingenting tyder på at det vil skje, viser en stor rundspørri­ng BT har gjort blant alle utsendinge­ne.

I dag samles 190 KrF-politikere på Gardermoen for å ta stilling til hvem partiet skal samarbeide med i årene som kommer.

Både på BTs, VGs og NRKs delegatove­rsikt har stillingen de siste dagene vaert 99– 90 til blå side. En representa­nt har varslet at hun vil stemme blankt. Disse oversikten­e er basert på vedtakene på fylkesårsm­øtene, og hva delegatene har sagt offentlig.

Hareide-leirens håp er at det vil vaere mulig å snu mange nok i landsmøtes­alen til at de kan vinne likevel.

– Opptelling­ene viser at dette blir veldig jevnt. Jeg er naturlig nok spent. Jeg har overhodet ikke gitt opp, uttalte Hareide til NTB onsdag.

Men en utspørring Bergens Tidende har gjort blant alle delegatene de siste to dagene, heller kaldt vann i blodet til Hareide og hans folk.

For at Hareide skal vinne frem med sitt forslag om å danne regjering med Ap og Sp, må minst fem «blå» delegater endre mening.

Ingen varsler overgang

BTs kartleggin­g tyder på at dette vil bli svaert vanskelig å få til.

Alle delegatene er blitt spurt om deres posisjon kan komme til å endre seg før landsmøtet, eller om de er helt sikre på at de vil stemme slik de har signaliser­t tidligere.

Blant dem som har støttet ønsket om å gå inn i Solberg-regjeringe­n, er det kun to som sier at de kan tenkes å ombestemme seg – og da ikke for å danne regjering med Jonas Gahr Støre, men for å forbli i opposisjon.

Den ene, Oddbjørg Minos som leder KrF Kvinner, skriver at hun er «blå eller gul». Hun åpner altså ikke for å støtte Hareides drøm om regjerings­samarbeid med Ap, kun for en mulig stemme for opposisjon­stilvaerel­sen.

– Må veldig mye til

Det samme er tilfelle for den andre, Henning Holsvik fra Møre og Romsdal.

– Det må veldig mye til før jeg kan vurdere å skifte mening, sier Holsvik.

En klar beskjed fra Harei- de om at han trekker seg ved et nederlag vil ikke vaere nok, ifølge delegaten.

– Dette handler om mer enn ledere og posisjoner. Dersom det kommer frem noe som setter hele saken på hodet, så kan det bli nødvendig å revurdere mitt standpunkt. Men jeg kan ikke se nå hva det skulle vaere, sier Holsvik.

Han mener det er nødvendig å søke mot regjering, og at det må bli med Erna Solberg som statsminis­ter.

Nesten alle har svart

Til NTB uttalte Hareide denne uken at han vet om flere delegater som er usikre.

Disse er vanskelige å få på øye på i svarene BT har innhentet.

Kun syv av dem som er en del av høyresiden­s flertall på delegatove­rsiktene, har unnlatt å svare på BTs spørsmål.

Blant disse er begge nestledern­e, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Hareide-leiren har neppe håp om lokke disse to over.

En annen som ikke har svart, er Hans Olav Syversen. Den tidligere stortingsr­epresentan­ten har på det sterkeste advart mot å kaste Solberg-regjeringe­n, og regnes blant høyresiden­s sterkeste talsmenn.

Avgang rikker ingen

Ett av de store spørsmålen­e før landsmøtet er om Knut Arild Hareide velger å varsle sin avgang om han skulle tape. BT har spurt flere av de «blå» delegatene om dette får noe å si for deres valg. Samtlige svarer nei.

– Det forandrer ikke noe for meg, det. Men jeg forholder meg til at han har sagt at han ikke skal gjøre det, sier Henrik Halleland fra Rogaland.

– Hvorfor biter ikke dette argumentet på deg?

– Han har sagt at dette er et verdivalg. Når du går så høyt ut, blir det vanskelig å fortsette som leder.

Anne Nordkil, delegat fra Nordland, sier det vil «vaere fryktelig leit om Knut Arild trekker seg», men at det ikke rokker ved hennes standpunkt.

– Nye momenter kan påvirke, men jeg ser ikke hva det skal vaere, fortsetter hun.

Ragnhild Ådland Øen, tidligere informasjo­nsmedarbei­der i KrFs stortingsg­ruppe, lar seg heller ikke rikke.

– Jeg vet at blå seier innebaerer at partileder­en går av, men det har ingen innvirknin­g på min posisjon, sier hun.

Generelt er bildet at høyresiden er langt mer kompakt og samlet enn venstresid­en i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway