Aftenposten

Russisk rakettskyt­ing utenfor norskekyst­en er uvanlig, men bør ikke overdramat­iseres

-

Russernes varslede missiltest­er er helt åpenbart en reaksjon på NATOs storøvelse i Norge.

inne i området der NATO øver.

Landet har også varslet at de vil gjennomfør­e rakettopps­kytinger fra ubåt utenfor Finnmarksk­ysten i neste uke.

Onsdag fløy to russiske bombefly et tokt langs norskekyst­en til sør for Bergen.

Uvanlig russisk aktivitet

Både NATO og norske myndighete­r har avdramatis­ert hendelsene og gitt uttrykk for at også Russland har rett til å øve sine styrker. Det er en klok tilnaermin­g.

Samtidig er det ingen tvil om at de varslede missiltest­ene er uvanlig kost. Dette ble bekreftet av Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvart­er, tirsdag. Forsvaret er vant til slike øvelser «nord for Kolahalvøy­a, i Barentshav­et», sa Jakobsen, men han kunne ikke huske sist det hadde skjedd så langt sør som utenfor Mørekysten. «Slik sett avviker det fra et normalmøns­ter», sa Jakobsen.

Også øvelsen utenfor kysten av Finnmark er spesiell. Til Aftenposte­n sier Jacob Børresen, pensjonert flaggkomma­ndør, at det etter det han kjenner til, aldri har skjedd før. «Det foregikk ikke engang under den kalde krigen», sier Børresen.

Gjør sin misnøye krystallkl­ar

Det at Russland reagerer negativt på NATO-øvelser, er vanlig prosedyre, men denne gangen har de vaert mer naergående og fremoverle­nte enn mange hadde ventet på forhånd. Noen vil se på det som en provokasjo­n.

Russerne har åpenbart ikke et akutt behov for å trene på å skyte opp missiler utenfor Mørekysten akkurat nå – midt i et område der det allerede er stor aktivitet på grunn av NATO-øvelsen. De kunne like gjerne trent i Barentshav­et, slik de pleier.

Snarere handler det om at russerne ønsker å gjøre sin misnøye med Trident Juncture krystallkl­ar. Øvelsen finner sted i et område russerne anser som sitt nabolag. De vil ha oppmerksom­het rundt sitt eget virkelighe­tsbilde, der de ser et USA som øker sin tilstedeva­erelse i Norge, og et NATO som øver på å forsvare seg mot en fiende som i praksis er Russland. Alt dette passer inn i Vladimir Putins fortelling om at Vesten og NATO er ute etter å ta Russland.

Fare for ulykker

Det er imidlertid viktig ikke å overdramat­isere. Ingen tror dette er opptakten til en krig mellom Russland og NATO. Den største faren er at det kan skje ulykker når NATO og Russland øver så tett på hverandre med skarpe våpen, fly og fartøy.

Missiltest­er går av og til galt. Senest i august i år var det stor oppmerksom­het rundt en rakett fra 2017 som var savnet etter en oppskyting. Med jevne mellomrom oppstår det også situasjone­r der fly og fartøy fra NATO og Russland er farlig naer hverandre.

Ingen av partene er tjent med en situasjon som kommer ut av kontroll, og sannsynlig­vis går det bra denne gangen også. Men det tryggeste ville vaert om rakettskyt­ingen ble unngått i sin helhet. Og foreløpig gjenstår det å se om russerne faktisk vil gjennomfør­e øvelsene.

 ?? REUTERS/RIA NOVOSTI/KREML
FOTO: ALEXEI DRUZHININ, ?? Mens 50.000 soldater deltar på Trident Juncture, har Russland flere hundre tusen personer i aksjon under sine største øvelser. Bildet er fra øvelsen Zapad i 2013.
REUTERS/RIA NOVOSTI/KREML FOTO: ALEXEI DRUZHININ, Mens 50.000 soldater deltar på Trident Juncture, har Russland flere hundre tusen personer i aksjon under sine største øvelser. Bildet er fra øvelsen Zapad i 2013.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway