Aftenposten

Ridderrenn­et reddet av nødhjelp fra staten

- METTE BUGGE

Det tradisjone­lle rennet sto i fare for å bli lagt ned. Nå kommer kulturmini­steren med penger.

Rennet, som har betydd så mye for så mange opp gjennom årene, blir avviklet siste uke i mars 2019.

Det så mørkt ut. Det har vaert vanskelig å finne sponsorer, noe som igjen har ført til at arrangøren måtte doble alle deltagerav­gifter for i det hele tatt å komme rundt. Det ville ha ført til at mange av de svakeste rett og slett ikke hadde hatt råd til å vaere med.

– Vi synes Ridderrenn­et er et så viktig arrangemen­t. Derfor har vi tildelt den summen arrangøren har søkt på, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) til Aftenposte­n.

Hun har fulgt med på Ridderrenn­et og sett at arrangøren har slitt. Regjeringe­n ønsket å bidra med et beløp som kan bidra til at rennet går sin gang på den vanlige måten.

– Vi gjør det fordi vi vet at rennet bidrar til fysisk aktivitet. Vi vet at inaktivite­t ofte blir knyttet til funksjonsn­edsettelse, og at den fysiske og psykiske helsen henger sammen.

Ridderrenn­et har opp gjennom årene bidratt til at flere er kommet i gang med aktivitet.

– Hvor ofte går en regjering inn og redder et idrettsarr­angement?

– Det gjør vi ikke så ofte. Det finnes ikke en egen støtteordn­ing. Men akkurat Ridderrenn­et går helt inn i målet til Regjeringe­n: fysisk aktivitet og det å nå nye grupper. Vi håper at vi kan dytte noen flere sponsorer på plass, som også synes at dette er viktig.

Grande mener at Ridderrenn­et har høy status og er et arrangemen­t som folk kjenner. Derfor er hun så glad for at det var mulig å finne noen ekstramidl­er.

– Burde Ridderrenn­et vaert en post på statsbudsj­ettet?

– Nei, ikke så lenge vi bevilger penger.

Førte til lettelse

For styreleder Håkon Gisholt i Ridderrenn­et, kom denne beskjeden som en stor overraskel­se.

– Det betyr at rennet er reddet i sin nåvaerende form. Vi trenger ikke å doble deltagerav­giften som vi nå så oss nødt til. Det ville også ha ført til at de svakest bemidlede ikke hadde råd til å bli med og dermed trukket seg bort. Bakgrunnen er denne:

Det tradisjons­rike Ridderrenn­et, som er et tilbud til mennesker med funksjonsn­edsetting, har mistet sponsorinn­tekter de siste årene.

Gisholt og flere med ham har vaert fortvilet. Arbeidet over lengre tid med å få inn flere sponsorkro­ner, har ikke ført frem. Sponsorene Entra og Lions er fortsatt med, men arrangøren har trengt flere ben å stå på.

Arrangøren har hjulpet unge deltagere og nyskadede med et større beløp, men likevel har det som oftest vaert 2000 kroner som deltagerne har måtte bidra med. En dobbelt så høy sum kan vaere i overkant for mange.

– Vi er svaert takknemlig­e for dette beløpet som betyr så utrolig mye for rennets eksistens, sier styreleder­en.

Cato Zahl Pedersen, leder av de paralympis­ke idrettene ved Olympiatop­pen, har vaert i styret siden 1999, og fra de tidlige årene da Entra var med på å sikre utviklinge­n.

Han tror knapt den nyheten han hører.

– Vi var kommet til et nytt punkt der vi så etter flere samarbeids­partnere. Det er så fint at kulturmini­steren og regjeringe­n tar den ballen. Dette betyr mye for mange samfunnsak­tører. Studenter fra Norges idrettshøg­skole og Forsvaret bidrar på mange måter, ikke minst som ledsagere. Nå har vi det tredje benet, økonomien på plass. Denne støtten får en oppside for mange.

En spesiell møteplass

Birgit Skarstein, som selv fikk sin første idrettsopp­levelse på Beitostøle­n etter at hun ble skadet, mener at Ridderrenn­et er en bauta.

– Jeg fikk oppleve de trygge og gode rollemodel­lene arrangemen­tet rommer. Dette er en helt spesiell møteplass og fellesskap­sarena som det ikke finnes maken til. Det at arrangemen­tet kan fortsette videre for både veteraner og nyskadede er bare fantastisk, sier hun.

 ??  ?? Aftenposte­n 23. oktober.
Aftenposte­n 23. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway