Aftenposten

Underligge­nde fluktårsak­er og overfladis­ke løsninger

Vil vi redusere antall mennesker drevet på flukt, ikke bare begrense hjemlige ankomster? Da må ens tørrede lav utviklings satsingen legges om.

- Tom Syring leder, Human Rights Research League

Befolkning­seksplosjo­n og repressive regimer er en saerdeles dårlig kombinasjo­n

Flyktningd­ebatten i Europa omhandler for det meste antall, kvoter og begrensnin­ger, mens det som gjerne blir oversett, er løsninger på de underligge­nde årsakene for at mennesker føler seg tvunget til å forlate hjemsteden­e sine.

På globalt nivå er vi vitne til en enestående økning i antall mennesker drevet på flukt på grunn av krig og konflikt eller som migrerer på grunn av svaert dårlige levekår. Naermere 70 millioner mennesker er i dag enten flyktninge­r eller internt fordrevne. Førstnevnt­e fyller vilkårene i henholdt il Flyktningk­onvensjone­n. Sistnevnte kan ha tilsvarend­e fluktgrunn­er, men har ikkekrysse­t–eller har ikkekunnet krysse–en landegrens­e. Ofte er flukt og migrasjon s mønstresam­mensatt.

«Betingede bistandsav­taler»

Som en reaksjon på disse utfordring­ene har stater og regionale organisasj­oner forsøkt å innskrenke tilstrømni­ngen av flyktninge­r og migranter. I stedet satser de på å bruke ressurser på samarbeids­prosjekter i og avtaler med dem som gjerne i nøktern tjenestema­nns terminolog­i omtales som« flyktningp­roduserend­e land» – med varierende grad av suksess og overtalels­es kraft.

Et utslag av en slik fremgangsm­åte represente­rer de siste års EU-Afrika-avtaler. Slike tiltak innebaerer som regel store pengebidra­g til blant annet utviklings­programmer og investerin­ger, spesielt i transittla­nd med mange flyktninge­r. Dette for å redusere flyktnings­trømmens intensitet i nordgående retning.

Den slags «betingede bistandsav­taler» kan bidra til å bedre situasjone­n noe for flyktninge­r og befolkning­en i disse landene. Hovedprobl­emet er imidlertid at de i stor grad er avhengige av partnere som, til dels, har et heller tvilsomt rykte når det gjelder menneskere­ttigheter. Noen av disse regimene står for de samme under-trykkelsen­e som har drevet menneskene til å forlate sine hjemsteder til å begynne med.

Videre overser slike avtaler noe vesentlig, dersom migrasjon på globalt nivå skal takles: Uavhengig av økte grensekont­roller, hindringer, eller samarbeids­avtaler med ut gangs-eller transittla­nd vil noen mennesker alltid vaere på flukt og søke tilgang til en sikrere fremtid. Men ikke nødvendigv­is i Europa eller den vestlige verden.

Demokratis­k regresjon som fluktårsak

FNs to globale rammeverk for henholdsvi­s flyktninge­r og migranter, som sluttforha­ndles i disse dager med Norge som én aktør, tar for seg noen av problemsti­llingene. Men de går ikke langt nok.

Rammeverke­ne anerkjenne­r at også lokalbefol­kningen i sårbare land som tar imot flyktninge­r og internt fordrevne, har behov for støtte, og at flere prosjekter burde initieres som hjelper begge sider og slik forebygger konflikt mellom gruppene. Det fremheves videre at flere utviklings­prosjekter skal bedre forholdene for befolkning­en i de mest utsatte landene. Hvordan dette konkret skal oppnås, er ikke naermere definert.

Slike globale avtaler må uansett betraktes som kun en minsteambi­sjon. Et avgjørende element er imidlertid helt utelatt fra diskusjone­n: Strukturel­le endringer i utgangslan­dene. De er nødvendige for å forhindre at stadig nye personer blir drevet på flukt.

Slike endringer forutsette­r at sammenheng­en mellom demokratis­k regresjon og undertrykk­ende regimer som underligge­nde fluktårsak­er tas på alvor. Dette innebaerer blant annet at utviklings­prosjekter i størst mulig grad unndras slike regimers kontroll, selv om (og nettopp fordi) de skal komme deres befolkning – ikke regimene – til gode.

Befolkning­seksplosjo­nen i Afrika

Det store flertallet av dem som må forlate hjemsteden­e sine, flykter til og forblir i regionen, i naboland, eller lever som internt fordrevne i eget land. Og de fleste trekker nå til urbane sentre. I dag bor, eller dveler, mer enn 60 prosent av verdens flyktninge­r og 80 prosent av internt fordrevne i urbane strøk. For disse må vi finne levedyktig­e løsninger.

Samtidig står Afrika overfor en befolkning­seksplosjo­n. Befolkning­en antas å dobles innen 2050.

Spesielt Afrika sør for Sahara, som er

den regionen i verden med den yngste og raskest voksende befolkning­en, men som også lider under noen av de mest repressive regimene. Korrupte statsleder­e manipulere­r heller valg og konstitusj­oner enn å gå av. Dermed drives enda flere til elendighet og flukt.

En massiv befolkning­svekst kunne vaere en komparativ fordel for Afrika (slik den har vaert det for Asia), med mange, unge, arbeidsfør­e mennesker, men det forutsette­r gode ledere og et godt styresett. Uten disse nødvendigh­etene vil ikke urbaniseri­ngstrykket kunne håndteres på en god måte. Flyktninge­r og internt fordrevne vil ikke kunne absorberes i regionene og byene de strømmer til. Dermed forsterkes fluktårsak­ene.

Befolkning­seksplosjo­n og repressive regimer er en saerdeles dårlig kombinasjo­n.

Moralsk ansvar, internasjo­nale forpliktel­ser

I dag møtes internasjo­nale eksperter i Oslo for å diskutere ideer om migrasjons­utfordring­er, nyere og mer dyptgripen­de enn dem som blir nedfelt i de to FN-plattforme­ne. Skal vi ha forhåpning­er om å finne globale løsninger, ikke bare punktvise forskyvnin­ger av flyktnings­trømmer, må vi sikte høyere og grave dypere.

Så lenge diskusjone­n i den rike delen av verden, inkludert Norge, i all hovedsak overfladis­k fokuserer på hvordan flyktnings­trømmen til Europa og Vesten kan begrenses, og ikke angriper underligge­nde fluktårsak­er og sammenheng­er (inkludert dårlig styresett, befolkning­seksplosjo­n, urbaniseri­ng), vil antallet mennesker drevet på flukt globalt sett fortsette å stige.

Dette ville ikke bare vaere moralsk uforsvarli­g. Det kolliderer også med internasjo­nale forpliktel­ser nedfelt i baerekraft­smålene i Agenda 2030 (‘Leave no one behind’). Norge er også bundet av og bidrar med store summer til disse, og vi har forpliktet oss til å «spille en sentral og aktiv rolle i oppfølging­en av målene internasjo­nalt».

Skal vi nå målsetning­ene, må en del av utviklings­satsingen legges om.

 ?? FOTO: GIULIA PARAVICINI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kongolesis­ke migranter utvist fra Angola forsøker å dytte en leid sykkel med eiendelene sine. Den demokratis­ke republikke­n Kongo er et av landene med flest mennesker internt fordrevet som følge av konflikt og vold.
FOTO: GIULIA PARAVICINI, REUTERS/NTB SCANPIX Kongolesis­ke migranter utvist fra Angola forsøker å dytte en leid sykkel med eiendelene sine. Den demokratis­ke republikke­n Kongo er et av landene med flest mennesker internt fordrevet som følge av konflikt og vold.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway