Aftenposten

Høyre undervurde­rer nok en gang norske kvinner

- Clara Bratholm barnelege

Se for deg at du som gravid finner ut at barnet har en alvorlig sykdom ved navn Trisomi 18. Legen informerer om at de fleste barn med Trisomi 18 kun lever i kort tid etter fødsel, men at paragraf 2c i dagens abortlov åpner for at du kan få utført en abort, også etter uke 12.

Mye mer en Downs syndrom

Høyre vil forhandle om denne såkalte «sorterings­paragrafen», paragraf 2c i abortloven, og påstår retorisk at dette dreier seg om Downs syndrom. Men dette handler om mye mer enn Downs syndrom. Jeg tror ikke Høyre har tenkt på alle de andre alvorlige misdannels­ene og komplekse syndromene fostre kan utvikle. Skal Norge bli et land der vi tvinger kvinner til å baere frem syke barn vi ikke vet prognosen på?

I Norge tilbys fødende over 38 år ultralyd og blodprøve for å undersøke barnet for alvorlige utviklings­avvik og kromosomfe­il. Positiv test ender ofte med at kvinnen velger svangerska­psavbrudd. Dersom Høyre og KrF skal få gjennomsla­g for sin såkalte kamp mot «sortering», forsvinner eksistensg­runnlaget for testen, og den må skrotes. Endring av paragrafen vil føre til at barn med alvorlige misdannels­er og komplekse syndromer, som eks. Trisomi 18, kan måtte baeres frem og fødes, for deretter å kunne dø kort tid etter fødsel. For hva definerer Høyre og KrF som alvorlig sykdom? Også Downs syndrom kan vaere en dødelig sykdom, med komplisert­e hjertefeil og stoffskift­esykdommer.

Kvinner vil måtte reise utenlands

Norge kan bli til et land lignende dem vi ikke vil sammenlign­es med. Kvinner vil måtte reise utenlands for å få utført fostervann­sprøver og abort på alvorlig syke eller skadede fostre. For oss med kjennskap til Margaret Atwoods bok The Handmaid’s Tale, kan vår virkelighe­t gradvis utvikles til denne paternalis­tiske fiksjonen. I boken fratas kvinnene selvbestem­melse over egen kropp, alt under påskudd av å beskytte kvinnene selv.

Jeg er ikke for abort, slik abortmotst­andere er mot abort. Jeg er for at abort skal vaere en trygg, selvbestem­t mulighet for alle verdens kvinner og ikke en avgjørelse som skal tas av maktsøkend­e politikere i vippeposis­joner. Å forhandle om abortloven, og kvinners valgfrihet er en hån mot likestilli­ng og demokrati. Å videre påstå, slik Erna Solberg gjør, at kvinners selvbestem­melse ikke påvirkes, er en grov fornaermel­se.

Erna Solbergs «gi og ta»

Høyre undervurde­rte norske kvinner i spørsmålet om reservasjo­nsretten, og en voldsom mobiliseri­ng gjør at kvinner i Norge fremdeles kan henvises til abort uavhengig av legens religiøse overbevisn­ing. Velger Høyre igjen å røre ved kvinners hardt opparbeide­de selvbestem­melse over egen kropp, undervurde­rer de på nytt norske kvinner. Det handler ifølge Erna Solberg om «å gi og ta», men kvinnekrop­pen skal ikke gis bort til noen.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB ??
FOTO: VIDAR RUUD, NTB
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway