Aftenposten

Christian Schøning

-

Mangeårig driftssjef og senere teknisk direktør ved Bjølsen Valsemølle, Christian Monrad Schøning, døde 22. oktober, 96 år gammel. Han likte å si at han var født og oppvokst ved en torvmyr i Vinger. Moren var av skogfinnes­lekten Valkoinen, faren av sagbruk- og rederifami­lie i Porsgrunn. Faren startet Vinger Torvstrøfa­brikk i Rustadgren­da utenfor Kongsvinge­r, der sønnen tok examen artium i 1941.

Etter verkstedpr­aksis ved Jøtul, Kvaerner og SKABO i Oslo begynte Schøning høsten 1942 på maskinlinj­en ved NTH, der han kom med i studentene­s motstandsg­ruppe. Milorg-gruppen ble rullet opp og studentene tatt i januar 1944. For Schøning begynte krigsfange­nskapet i Kongsvinge­r hjelpefeng­sel med overførsel til Vollan kretsfengs­el i Trondheim og deretter Falstad fangeleir. Etter nye avhør på Møllergata 19 i Oslo ble Grini krigens endestasjo­n. Han slapp ut som en av de siste fordi han pliktoppfy­llende ble igjen for å dele ut klaer og effekter til de allerede frigitte fangene.

Som ferdig ingeniør ved NTH ble han vitenskape­lig assistent ved høyskolen, før han i 1950 ble driftsassi­stent og senere driftsinge­niør ved Vaksdal Mølle ved Bergen. Møllemiljø­et fenget, og i 1958 startet han sitt lange og samvittigh­etsfulle virke på Bjølsen Valsemølle.

Som pensjonist i 1989 ville han prøve å leve av landet, som han sa, og flyttet hjem til slektsgård­en Rustad. Mellom baerbusker og grønnsaksf­elter anla han en liten plantasje med finnskogru­g i morsslekte­ns ånd. Krigshende­lsene hadde laert ham nøysomhet og selvbergin­g. Til høy alder gikk han daglige turer på sin barndoms torvmyr og ytret ofte hvor heldig han hadde vaert som i livet hadde fått arbeide med så nyttige og nødvendige varer som korn og mel. Terje Mølmen Moen Arne Sveen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway