Aftenposten

Fikk liv i død sentrumsga­te

Torvgaten i Arendal fremsto som en spøkelsesg­ate. Nå omtales den som byens svar på Grünerløkk­a.

- Arve Henriksen Arendal

Gårdeierne hadde råd til å la lokalene stå tomme. Nå er de rausere og leier ut rimelig.

Selv om det kanskje ikke synes så godt på gateplan en tidlig oktoberfor­middag, er det full aktivitet i den gamle handelsgat­en rett ved Arendal torv. Det var ikke tilfellet for bare tre år siden.

– I 2015 sto totalt 19 bygg tomme i Torgkvarta­lene og gatene rundt da vi ble plukket ut som pilotkommu­ne. Året før var det 25 tomme butikkloka­ler over et litt større område. I dag er det vanskelig å finne ledige lokaler i sentrum av Arendal, sier Lisbeth Iversen, prosjektle­der for Levende Lokaler Arendal.

Om få år står ti praktbygg i Oslo tomme, uten at noen vet hva de skal fylles med. I en serie artikler ser Aftenposte­n blant annet på hvordan det går an å tenke nytt når gamle virksomhet­er er på flyttefot. I 2015 ble Arendal, Laerdal og Tromsø plukket ut som pilotkommu­ner til et prosjekt i regi av Design og arkitektur Norge (Doga), som skulle forebygge og bekjempe sentrumsdø­d. Det skulle skje gjennom aktivering av byens tomme lokaler i form av oppfinnsom­het og økt samspill mellom kommune, gårdeiere og gründere.

Gårdeierne har nøkkelen

– Prosjektet har hatt utrolig mye å si for at flere har sett på ledige lokaler som en ressurs, ikke som et irritasjon­smoment. Det har også ført til at flere gårdeiere er blitt gjort oppmerksom på at de sitter på en nøkkel i å vitalisere byen. Tidligere har mange gårdeiere latt vaere å leie ut. De har hatt råd til å la lokalene stå tomme, sier scenekunst­ner Kristine Norberg. Sammen med Kirsti Kobbeltved­t driver hun Blåsen kunsthavn, som arrangerer «Den fantastisk­e barnekunst­festivalen» i Sparebanke­n Sørs gamle lokaler. Den gamle bankgården fremstår i dag som et myldrende fellesskap med ulike kulturaktø­rer oppover i etasjene.

– Det er blitt en veldig spin offeffekt av Levende Lokaler-prosjektet. Byen er blitt en arena som har tillatt å teste ut nye ting, uten at det har fulgt prosjektmi­dler med. Det er blitt en helt ny drive i byen, sier hun.

Selv har de ikke råd til å leie byens kulturhus. I stedet har de fått i stand en leieavtale med det de omtaler som en raus gårdeier.

– En del av husleien går tilbake til bankgården, slik at bygget holdes ved like. Vi betaler heller ikke for de lokalene som til enhver tid ikke er i bruk, sier hun.

Ikke mange meterne unna ligger Torvgaten 7. Her har 16 ulike bedrifter gått sammen om å spleise på husleien i de gamle lokalene til en kjent kleskjede.

Må vaere baerekraft­ig

– Da jeg bestemt meg for å satse på foto, visste jeg samtidig at jeg aldri ville hatt råd til å leie et stort lokale. Det har aldri vaert snakk

om at vi skal ha ting gratis. Vi må vise oss baerekraft­ige, men vi har fått litt spillrom for å kunne bygge oss opp. Så vil husleien øke gradvis, sier fotograf Mona Hauglid.

– Jeg hører ofte at Torvgaten blir sammenlign­et med Grünerløkk­a.

I samme lokale ligger en veganerkaf­é og Unwrapped, som selger plastfrie produkter. Megan Strand startet med noen få hyller i et hjørne av lokalet. I dag kommer folk fra hele distriktet for å handle miljøvennl­ig, og omsetninge­n har allerede passert én million kroner på under ett år.

– Vi fikk sjansen til å teste ut markedet. Jeg visste jo ikke om dette kom til å fungere. At jeg i tillegg ble del av et større nettverk som ga meg en helt annen synlighet, gjorde at jeg turte å satse, sier Strand.

Fleksibel kommune

Torvgaten er i dag dekket opp av et bredt spekter av nye arbeidspla­sser, flere av dem i co-workingkon­septer. Her har det også blitt etablert et bygartneri, et galleri og et urbant grendehus.

– Kommunen har vaert fleksibel med midlertidi­ge tillatelse­r. De har vektlagt at utprøving kan stimulere til verdiskapi­ng og arbeidspla­sser, sier Lisbeth Iversen.

Hun mener Levende Lokaler handler om demokratis­ering av byutviklin­g, hvor flere tar ansvar og spiller hverandre gode.

– Vi har «funnet hjem igjen» til byen vår, men også oppdaget at byen er mer enn butikk. Den er møteplass, arbeidspla­ss og opplevelse. Ikke minst kan den i økende grad gi oss følelsen av å høre til i et fellesskap, som vi sammen har ansvar for å skape og utvikle.

«Bry-deg»-kultur

Iversen mener Levende Lokalerpro­sjektet også har skapt en «brydeg»-kultur, som har åpnet en mulighet for deling av kunnskap, drøfting av løsninger, involverin­g og deltagelse fra mange grupper. Denne entusiasme­n har smittet over på byggmester Asle Thorsen, som eier ett av byggene i Torvgaten. Han skal nå transforme­re bygården tilbake til original stil.

– Levende Lokaler-prosjektet var en av grunnene til at jeg turte å kjøpe dette bygget. Jeg beveget meg nesten aldri i denne delen av byen, det var jo helt tomt. Nå er det skapt en entusiasme her, sier han. Thorsen kunne som gårdeier valgt å rive 1800-tallsgårde­n og satt opp et kontorbygg i glass, stål og betong.

– Jeg har jobbet mye med gamle bygg. Derfor synes jeg det er interessan­t å ta vare på historien. Jeg regnet aldri på om det ville blitt billigere å rive, til det hadde bygget en altfor spennende historie, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Denne gjengen har bidratt til å gjøre Torvgaten i Arendal til en attraktiv del av Arendal by. Slik var det ikke for tre år siden.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Denne gjengen har bidratt til å gjøre Torvgaten i Arendal til en attraktiv del av Arendal by. Slik var det ikke for tre år siden.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? En tidlig formiddag er det lite som skjer på gateplan i Torvgaten, men innenfor veggene syder det av liv.
FOTO: ARVE HENRIKSEN En tidlig formiddag er det lite som skjer på gateplan i Torvgaten, men innenfor veggene syder det av liv.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Mona Hauglid har etablert fotostudio i kjelleren i Torvgata 7. Her bruker hun Ida Aalvik fra Prana Kafé i etasjen over som modell.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Mona Hauglid har etablert fotostudio i kjelleren i Torvgata 7. Her bruker hun Ida Aalvik fra Prana Kafé i etasjen over som modell.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Natacha Høyland, Alma Slaaen Nyborg og Vilde Tønnessen-Børresen fra Hisøy skole var blant elevene som fikk prøve å lage et forslag til nye kunstverk til Arendal by under «Den fantastisk­e barnekunst­festivalen». Her sammen med initiativt­ager Kristine Norberg.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Natacha Høyland, Alma Slaaen Nyborg og Vilde Tønnessen-Børresen fra Hisøy skole var blant elevene som fikk prøve å lage et forslag til nye kunstverk til Arendal by under «Den fantastisk­e barnekunst­festivalen». Her sammen med initiativt­ager Kristine Norberg.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Megan Strand startet med noen få hyller i et hjørne, nå har hun passert «en million kroner i omsetning siden februar i år med sin Zero Waste butikk.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Megan Strand startet med noen få hyller i et hjørne, nå har hun passert «en million kroner i omsetning siden februar i år med sin Zero Waste butikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway