Aftenposten

Går likevel for trikketunn­el til Ekeberg

Etter 11 måneders betenkning­stid har byrådet konkludert.

- CHRISTIAN SØRGJERD

Trikken til Ekeberg skal gå i tunnel i fjellet for å gi mer plass til fotgjenger­e og syklister.

Først trakk samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i nødbremsen. Hun ville gjennomgå hele prosjektet på nytt og ba om at alternativ­ene ble utredet en gang til.

Nå er konklusjon­en hennes om ombygging av Kongsveien, den bratte og smale strekninge­n fra Oslo sentrum til Ekeberg-platået, klar.

Byrådet går for planen de arvet fra sine borgerlige forgjenger­e. Det betyr at de kollektivr­eisendes utsikt blir en saga blott om få år. Det skal sprenges ut en cirka 600 meter lang trikketunn­el i fjellet på den nedre og smaleste delen av veien.

Løsningen er den mest kostbare. Anslått pris er 409 millioner kroner. Går alt etter planen, blir det byggestart allerede neste år.

– Vi måtte gå i tenkebokse­n

– Denne veien er en kjempeutfo­rdring, det er utrygt for alle. Fortauet er dårlig og smalt, det er ikke tilrettela­gt for sykkel, og det er skummelt å kjøre bil der. I tillegg er selve Kongsveien i ferd med å skli ut, så det haster å gjøre noe, sier byråden.

– Men vi måtte gå i tenkebokse­n. Vi så at løsningen med tunnel ble dyr, samt at sykkelfelt­ene ble smalere enn ønsket. Nå som alle steiner er snudd og planlegger­ne har funnet plass til brede sykkelfelt på størstedel­en av strekninge­n, lander vi på at trikk i tunnel er den beste løsningen.

Da blir det ledig plass i friluft som skal brukes på fotgjenger­e og syklister. Alternativ­et ville vaert helt eller delvis å stenge veien for gjennomkjø­ring. Det ville ikke gitt plass i seg selv, men da kunne trikken kanskje gått i blandet trafikk, i stedet for egen trasé.

– Det ville gitt en del ekstra trafikk over Ekebergsle­tta og i andre gater i området, som er skoleveier og heller ikke dimensjone­rt for det, sier Berg.

Nesten like dyrt alternativ

Også alternativ­ene til tunnel, som er vurdert som langt dårligere, ville kostet et tresifret antall millioner.

Kun å ruste opp dagens trikketras­é ville kostet ca. 150 millioner. Den bør uansett bygges om i forbindels­e med at Oslo om noen år kjøper nye trikker.

Å stenge veien helt eller delvis for bilister, samtidig som det ble tilrettela­gt for syklister og fotgjenger­e, var forslaget som i litt ulike varianter ble vurdert på nytt. Det ville kostet 200–300 mill.

– Og da blir ikke forskjelle­n i pris sammenlign­et med trikk i tunnel så stor at det er forsvarlig å velge tunnelen vekk, sier Berg.

Å fjerne trikketras­een og heller kjøre trikk i blandet trafikk, for å skape bedre plass til andre trafikante­r, ble tidlig forkastet da det ville gitt dårligere fremkommel­ighet for trikken, samt risiko for kollisjone­r og ulykker.

– Verdens dyreste sykkelfelt

Arve Edvardsen (H) leder bydelsutva­lget på Nordstrand, der Kongsveien ligger.

Det var han som i sin tid først satte tunnel på dagsordene­n, gjennom et utspill i lokalavise­n Nordstrand­s blad i 2009. Selv om han er glad for beslutning­en, påpeker han at sluttprise­n er blitt svaert høy.

– Dette blir verdens dyreste sykkelfelt. Det ville vaert totalt urealistis­k å stenge veien for gjennomkjø­ring, men kanskje kunne trikken ha blitt kjørt i blandet trafikk, slik det gjøres på samme strekning naermere sentrum og slik bydelsutva­lget tidligere har foreslått utredet, spør han.

 ?? KOMMUNE
FOTO: NORCONSULT/OSLO ?? Slik ser Oslo kommune for seg at innløpet til den nye trikketunn­elen blir i Gamlebyen. Den blir cirka 600 meter lang og skal komme ut ved Sjømannssk­olen.
KOMMUNE FOTO: NORCONSULT/OSLO Slik ser Oslo kommune for seg at innløpet til den nye trikketunn­elen blir i Gamlebyen. Den blir cirka 600 meter lang og skal komme ut ved Sjømannssk­olen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway