Aftenposten

Google er ikke rasistisk. Men de trenger hjelp.

- Maria Amelie forretning­sutvikler, Blockchang­ers

Søk på «unprofessi­onal woman» på Google. Du får bilder av kvinner med mørk hud og krøllete hår. Et søk på «profession­al woman» gir deg streite bilder av slanke kvinner i dress med lys hud og slett hår.

Hvordan er det mulig? Er Google rasistisk? Nei, det skjer fordi algoritmen­e deres analyserer tekster og bilder med disse ordene. Artiklene handler om kvinner som blir diskrimine­rt og oppsagt for sitt utseende. Algoritmen­e reflektere­r dette innholdet uten å ta en aktiv avgjørelse om det er rett eller galt.

Dette kan vaere en diskusjon om teknologi. I realiteten handler det om mennesker og mangfold. Hvem lager algoritmen­e? Hvilke mennesker skaper den digitale infrastruk­turen for samfunnet vårt? Hvem er de menneskene som bygger fremtidens løsninger og former verdenssyn­et hos barn og unge, den neste generasjon­en?

Google kan drømme

Det er ikke til å feie under teppet at teknologib­edrifter har et problem når det gjelder mangfold. Google har en hel avdeling dedikert til dette arbeidet og har 30,9 prosent kvinner i selskapet. På selskapets USA-kontorer er 3,6 prosent av de ansatte latinameri­kanere. 2,5 prosent er afroamerik­anere. Dette til tross for at afroamerik­anere utgjør 14 prosent av den amerikansk­e befolkning­en og represente­rer en økende forbrukerg­ruppe med 1,2 billioner dollar i kjøpekraft.

Sammenlign­et med 1960 er antallet kvinner i IT-sektoren i USA gått ned til 26 prosent. I EU ligger det tallet på 17,2 prosent, mens 31 prosent av kvinnene i land som Bulgaria har IT-relaterte jobber. Enkelte lokale teknologib­edrifter oppnår den perfekte kjønnsbala­nsen på arbeidspla­ssen, noe Google bare kan drømme om.

Fremstilt som ofre

Mangfold handler ikke bare om kjønn og farge, men også utdanning. En leder fortalte meg en gang at den beste ansettelse­n han gjorde i sin nye IT-bedrift, var en med doktorgrad i filosofi, fordi han laget gode systemer for hele selskapet. Ulik livserfari­ng og alder er også mangfold, og oppstartsb­edrifter med globale ambisjoner glemmer ofte å dra nytte av pensjonert­e fagpersone­r med internasjo­nal erfaring fra olje og gass.

Vi ønsker oss mer mangfold i teknologim­iljøene. Men for ofte gir vi ledere, vanskelige stillingsa­nnonser og lukkede miljøer skylden for at mangfoldet ikke er større. Debatter om temaet er som oftest negativt vinklet. Mennesker med «mangfold» blir fremstilt som ofre.

Ja, teknologer må få øynene opp for det mangfoldet som ikke bare er kjekt å ha, men nødvendig for bunnlinjen. Men saken er at vi mennesker som represente­rer «mangfoldet», også må skjerpe oss. Vi er ikke ofre. Vi har det som trengs for å unngå tabber som Googles tvilsomme algoritmer, Facebooks tvetydige redaktørro­lle, eller Cambridge Analyticas misbruk av persondata. Vi må ta samfunnsan­svar og velge å gå inn i de teknologis­ke miljøene hvor vår kompetanse er nødvendig.

Vi som represente­rer «mangfoldet», må ta samfunnsan­svar og gå inn i de teknologis­ke miljøene.

Dra på jobbinterv­ju

Vi som har tatt humaniora og studert filosofi og etikk, må slutte å sitte på gjerdet og betrakte den teknologis­ke utviklinge­n som noe skremmende og ukontrolle­rbart. Er du i offentlig sektor, laer deg «blockchain», eller blokkjede, for å forstå hvordan teknologie­n kan forenkle registre og ta vare på medborgern­es rettighete­r på best mulig måte. Tar du politisk økonomi eller journalist­ikk, ta noen fag i koding eller kunstig intelligen­s.

Hvis vi mennesker med «mangfold» ikke forstår verdien av vår kompetanse for teknologiu­tvikling fremover, hvordan skal en travel teknologig­ründer som driver med ansettelse­r, forstå det? Hvis ikke vi klarer å komme på et jobbinterv­ju og forklare hva vi kan bidra med ut fra livserfari­ng, kjønn, nasjonalit­et, språkkunns­kaper, alder, kultur, også videre, hvordan skal vi da få mer mangfold i bedriftene?

Jeg ville bidra

Etter å ha intervjuet over 50 beste teknologig­ründere i flere år, ville jeg dele min kompetanse, så jeg begynte i et oppstartss­elskap som driver med blockchain. Kan jeg noe om blockchain? Lite. Men jeg må vaere her. Jeg må forstå blockchain fordi denne teknologie­n kan vaere til nytte for samfunnet. Hvordan kan vi skape inkluderen­de løsninger? Hvordan kan blockchain løse byråkratie­t rundt migrasjon i Europa?

Det er kanskje for sent for meg å bli en del av Google. Men det er ikke for sent å gå inn i nye teknologie­r og selskaper hvor behovet for mangfold er stort. Slik kan man vaere med og utforme morgendage­ns løsninger og ta ansvar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway