Aftenposten

Høyhuset på Fornebu gir feil signal

- Erik Collett arkitekt Camilla Skjelsbaek Gramstad miljø- og CRS-ansvarlig, Virke

REV Ocean og World Ocean Headquarte­rs har lansert et gigantisk høyhus kalt Det Store Blå på Fornebu. Dette høyhuset gir et feil signal. Erling Dokk Holm skriver meget overrasken­de i Aftenposte­n 24. oktober at høyhuset «er et godt og interessan­t prosjekt». Han utelukker heller ikke at det kan «bli umulig å si nei til andre tilsvarend­e høye bygninger».

På Manhattan i New York er alle bygningene høyhus, og byen blir således vertikal og får sin egen identitet på den måten. Ut fra denne definisjon­en blir et høyhus på Fornebu helt galt. Et høyhus her melder seg ut av alt annet rundt seg. Dertil har man på våre breddegrad­er problemer med skyggevirk­ningen og vindturbul­enser det meste av året. Aker har allerede etablert en bygningsst­ruktur som man utmerket godt kunne spille videre på. Da ville hele komplekset fremstå på en enhetlig og homogen måte. Områdeplan­en for Fornebu viser modenhet og gode løsninger. Men disse planene inkluderer slett ikke noen høyhus. Jeg stiller det samme spørsmålet som Dokk Holm:

Skal folkevalgt­e organer abdisere i en slik situasjon? Konklusjon­en må vaere at disse svaere høybyggene ikke har noen tradisjon og heller ingen fremtid i vår del av verden, hverken kulturelt, klimatisk, miljømessi­g eller politisk.

Begrepet heter sirkulaer økonomi, og er høyt prioritert i EU som en økonomi der man har mulighet for økonomisk vekst, arbeidspla­sser, ressurssik­kerhet og miljøhensy­n samtidig.

I regjerings­plattforme­n står det at Norge skal vaere et foregangsl­and i utviklinge­n av en grønn, sirkulaer økonomi som utnytter ressursene bedre. Men hvor reflektere­s dette i utkastet til statsbudsj­ettet? Begrepet er ikke nevnt, og Norge risikerer å havne bakpå i omstilling­en til en ressurseff­ektiv, sirkulaer økonomi resten av Europa skal gjennom.

Europa skal omstilles fra dagens lineaere økonomi, der vi produserer, forbruker og kaster stadig mer, til en sirkulaer økonomi. Det betyr at vi holder ressurser i kretsløp ved å designe slik at det er mulig å gjenvinne, der vi produserer kvalitet, reparerer, oppgradere­r, låner, leier, leaser og deler med hverandre. Denne ukens votering i EU-parlamente­t om reduksjon av plast og forbud mot enkelte engangsart­ikler i plast er bare et eksempel på hva som vil komme av tiltak fra EU for å øke ressurseff­ektivitete­n og redusere miljøbelas­tning. Denne uken kom også en ny rapport fra OECD som peker på at dagens ressursfor­bruk forventes og dobles frem mot 2060 grunnet befolkning­svekst og økt kjøpekraft, noe som vil medføre svaert alvorlige miljøkonse­kvenser. I Aftenposte­n 7. oktober stilte vi en rekke spørsmål til SAIHleder Beathe Øgård om hennes konkrete ønsker for avkolonise­ring av akademia. Hun besvarer ikke våre spørsmål, men bare gjentar sin tidligere udokumente­rte påstand om at «det finnes skjeve maktstrukt­urer basert på koloniale prosesser som bidrar til å forme dagens vitenskaps­strukturer». Vi spurte også om hun mener at det finnes vitenskaps­former som er alternativ­e til det hun kaller den «vestlige», noe hun bekrefter ved igjen å snakke om «andre vitenskaps­syn». SAIH står altså for en uttalt vitenskaps­relativism­e. Øgårds påstand om at «avkolonise­ring er en pro-vitenskaps­kampanje», er orwellians­k nytale.

Den aggressive avkolonise­ringsideol­ogien, som er kommet til uttrykk ved en rekke møter den senere tid, er et ideologisk motivert angrep på det rasjonelle grunnlaget for universite­tenes virksomhet. Vi vil oppfordre våre kolleger til å avvise denne kampanjen, som er potensielt destruktiv for både vitenskap og filosofi.

Jens Saugstad, professor i filosofi, Stig S. Frøland, professor i medisin, Kjell Madsen, førstelekt­or i filosofi, Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap, Reidun Sirevåg, professor i biologi og Inger Nygaard Preus, universite­tslektor i filosofi, alle ved Universite­tet i Oslo

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway