Aftenposten

Byen der Trump er sjanseløs

Al Capones Chicago var fredeliger­e enn demokraten­es. Kanskje 87 år med makt er nok.

-

Kommentato­r Kristen McQueary i Chicago Tribune var registrert som demokratis­k velger til 2010. Da ble hun republikan­er. McQueary er lei av det hun kaller demokratis­k vanstyre: helse, skole, økonomi, skatt, kriminalit­et. Verst er det i staten Illinois, mener hun, men i storbyen Chicago er det også ille.

Republikan­ske Bruce Rauner ble guvernør i Illinois ved forrige valg, i 2014, men han har mislykkes, dels fordi demokraten­e beholdt kontroll over statens lovgivende forsamling. Tirsdag ventes han å tape

mot demokraten J.B. Pritzker. Først i februar kommer ordførerva­lget i Chicago. Barack Obamas tidligere stabssjef Rahm Emanuel går av, men demokraten­e antas å beholde makten.

Er Chicago ille, slik McQueary antyder? Tvert imot, vil en tilreisend­e helst si. Byens skinnende skyskraper­sentrum, delt av Chicago-elven, slår glatt det klaustrofo­biske og skitne Manhattan. Det er pent. Folk er travle og velkledde. Stemningen virker lett.

Problemet er bydelene i sør og vest, der folk stadig skyter hverandre. 765 ble drept i Chicago i 2016, de aller fleste skutt. Tallet går en del opp og ned, i fjor falt det til 650.

I det som kalles «gangsterae­raen», fra 1920-tallet frem mot 1960, ofte symboliser­t ved byens skyteglade gangsterle­gende Al Capone, lå antall årlige drap rundt 300. Under halvparten av dagens nivå, altså, selv om byen da hadde flere innbyggere.

Capone ble satt i fengsel i 1931, det året Chicago hadde sin siste republikan­ske ordfører. Det demokratis­ke parti har sittet ved makten i 87 år.

Svarte skyter svarte

Hovedbilde­t er at svarte skyter svarte, mens Chicagos hvite og rike merker lite til det. I løpet av en oktoberuke i sentrum og på et par universite­tsområder hørte jeg aldri et skudd.

Illinois har relativt strenge våpenlover, men det hjelper lite fordi Indiana er en kort kjøretur unna. Der er lovene liberale.

Fattigdom, arbeidsløs­het, dårlige boforhold og rusmisbruk i den afroamerik­anske befolkning­en er viktige faktorer.

Viktigst er et dysfunksjo­nelt politi. – I Chicago slipper du unna med drap, sier jusprofess­or Max Schanzenba­ch ved Northeaste­rn University.

Oppklaring­sprosenten er latterlig lav – og fallende. Er det fordi hvite politifolk ikke gidder å oppklare svarte drap?

Disiplin er forhandlin­gstema

Professore­n nøler frem et tja.

Det handler mer om dårlig ressursbru­k og disiplin. Han peker saerlig på fagforenin­ger som et problem – kombinert med at demokraten­e styrer. – Det er vanskelig for partiet å lytte til laerernes fagforenin­ger, men ikke til politiets, sier Schanzenba­ch.

Politifolk har et sterkt stillingsv­ern og kan knapt omplassere­s, selv om de har pådratt seg mange klager, forklarer han, «til og med graden av disiplin er et forhandlin­gstema, sammen med lønn og arbeidstid og slikt».

Når nesten ingen blir dømt, betyr det at drapsmenn forblir på gaten, med mindre de blir skutt av politiet. Siden 2007 har politifolk drept 400 personer i Chicago. Nylig ble en politimann dømt i en slik sak. Han var den første.

Samarbeide­r ikke

– Miljøene der drapene begås, samarbeide­r ikke med politiet. Det er ikke så rart, når politifolk aldri straffes for voldsbruk, sier Schanzenba­ch.

Politiet er underlagt Chicagos bymyndighe­ter. De har et åpenbart ansvar, selv om bildet er for komplekst til direkte å klandre dem. Chicago-politiet har est ut, svelger 40 prosent av byens budsjett og lar seg knapt styre. Også republikan­erne har det med å lytte til politiets fagforenin­ger, siden disse ofte støtter dette partiet.

Myndighete­ne i Illinois og Chicago er blitt enige om en reform som skal skjerpe disiplinen og bedre forholdet mellom politiet og innbyggern­e, ikke minst afroamerik­anerne. Den må godkjennes av en føderal dommer.

Fallende folketall

President Donald Trumps justismini­ster, Jeff Sessions, ber dommeren si nei. Argumentet er at den vil hemme kriminalit­etsbekjemp­elsen. Tilhengern­e av reformen sier det er motsatt: Større tillit til politiet er nøkkelen til fremgang.

Kriminalit­et er bare ett problem. Som den eneste av USAs storbyregi­oner opplever «Chicagolan­d» – byen og dens forsteder – fallende folketall.

Journalist McQueary mener årsaken er at den svarte middelklas­sen flytter til sørstatene. – I Illinois har de USAs høyeste skatter uten å få noe igjen for pengene. De offentlige tjenestene står ikke i stil med kostnadene, de har ingen fysisk trygghet og få muligheter i arbeidsliv­et, mener hun.

– Toleranse for korrupsjon

Mark Hansen, professor i statsviten­skap ved University of Chicago, forklarer Det demokratis­ke partis sterke stilling med historie og demografi. Opprinneli­g støttet partiet seg til den hvite, katolske arbeiderkl­assen, mange irske immigrante­r. I dag vinner demokraten­e primaert på hvit middelklas­se og svarte velgere. Arbeidere og fagforenin­ger er det faerre av.

Også Hansen, som står til venstre, mener maktmonopo­let har negative sider: – Byen har en viss toleranse for korrupsjon. Fagforenin­gene er mektige. Politiet tar ikke ordre fra politikern­e. Men de fleste har det bra. De offentlige tjenestene er gode. Chicago er en attraktiv by og har klart overgangen fra industrial­deren til i dag, sier Hansen.

Kristen McQueary stemmer ikke på Trump, men hun stemmer republikan­sk i valget til Kongressen og i guvernørva­lget i Illinois om noen dager. Det hjelper neppe. Demokraten­e ventes å vinne alle valg til Representa­ntenes hus i Chicagolan­d.

Uklok lojalitet

I stedet for å flytte burde den svarte middelklas­sen bidra til å gi republikan­erne en sjanse i Chicago, mener McQueary. Da kan det bli lavere skatter og bedre naeringspo­litikk. Bedrifter kan flytte inn i de svarte bydelene i stedet for å flytte ut. Republikan­erne vil også forlange bedre resultater for pengene som går til politiet, tror hun.

Hun tror ikke at de svarte bydelene neglisjere­s fordi demokraten­e tar svarte stemmer for gitt. – Demokraten­e er ikke kyniske, men etter 87 år trenger både de og byen en pause, sier McQueary.

Polariseri­ngen i USA betyr at republikan­ske velgere nødig svikter Donald Trump, selv om de burde gjøre det. Demokraten­e i Chicago nyter godt av samme mekanisme, og heller ikke her virker det klokt.

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Frank Rossavik
Kommentato­r åKommentar Frank Rossavik
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway