Aftenposten

Ropstad berømmer Hareides mot – seiler opp som ny partileder

- STINE BARSTAD

Nå skal 33-åringen fra Agder lede forhandlin­gene om å ta KrF inn i Solberg-regjeringe­n.

– Jeg tror det er mange som kjenner på mange forskjelli­ge følelser – og på en skuffelse, men ikke nødvendigv­is en enorm glede, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad da seieren var et faktum i går ettermidda­g.

Et enslig, høyt jubelrop ble fort hysjet ned i den ellers dørgende stille landsmøtes­alen da resultatet ble lest opp.

Ved siden av Ropstad sto partileder Knut Arild Hareide og kjempet mot gråten. Med 98 mot 90 stemmer valgte KrF å starte regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Venstre og Frp. Hareides drøm om en sentrum-venstrereg­jering brast.

Før avstemning­en gjorde Hareide det klart at han vil gå av som partileder når en fremforhan­dlet regjerings­plattform er klar. Ropstad seiler opp som en klar favoritt til å ta over kapteinsve­rvet når Hareide ikke lenger skal lede laget.

Hvem er han egentlig?

– Partimedle­mskap i dåpsgave

– Jeg er født inn i partiet og fikk naermest medlemskap­et i dåpsgave, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad i sin tale til landsmøtet.

33-åringen fra Evje i Aust-Agder er sønn av Bjørn Alfred Ropstad, som nå er ordfører i Evje og Hornes kommune. Ropstad junior ble valgt inn i kommunesty­ret allerede som 18-åring.

Som 20-åring var han den yngste representa­nten for KrF på Stortinget noensinne, da han satt som vara. Han var leder i KrFU fra 2007 til 2010, og fra 2009 har han hatt fast plass på Stortinget fra Aust-Agder.

Han har en datter på to år, er på fritiden entusiasti­sk elgjeger og spiller fotball for laget Oldenborg, som har kristen formålspar­agraf.

Ingen angst for Frp

Hareides klare råd om å gå i regjering med Ap og Sp slo ned som en bombe etter KrFs landsstyre­møte 28. september. Så kom nok en overraskel­se: Begge nestledern­e var uenige med kursen partileder­en hadde staket ut.

I den måneden de tre nestledern­e har reist rundt i landet for å argumenter­e for sine syn overfor fylkesårsm­øtene i partiet, har Ropstad trådt frem som en klar leder for fløyen som ønsker å ta KrF inn i Solberg-regjeringe­n.

Han mener partiet har fått betydelige gjennomsla­g i årene som samarbeids­parti med Solberg-regjeringe­n og mener partiet bryter med løftene det ga før valget om det feller Solberg som statsminis­ter.

Løsningsor­ientert spiller

Av sine forhandlin­gsmotstand­ere i finanskomi­teen blir Ropstad beskrevet som både konstrukti­v og krevende.

– Kjell Ingolf er en lyttende, åpen person det er lett å få tillit til. Som forhandler er han konstrukti­v, løsningsor­ientert og krevende, en som ivaretar KrFs interesser i forhandlin­gsrommet på fremragend­e vis, sier Venstres Terje Breivik.

– Min erfaring med Kjell Ingolf er at han er en saerdeles løsningsor­ientert og kunnskapsr­ik politiker. i tillegg har han godt humør, og det gjør det trivelig å samarbeide med ham, sier Helge André Njåstad i Frp.

«Smigret» og klar ti å ta ansvar

Ropstad selv sier han er «smigret» over å bli trukket frem som aktuell lederkandi­dat. På spørsmål om han er klar til å overta stafettpin­nen fra Hareide, sier han:

– Både jeg og Olaug er i alle fall klare til å lede forhandlin­ger og samtaler med Solberg-regjeringe­n. Så har ikke Knut Arild Hareide varslet at han vil gå av i kveld. Det må gjøres forhandlin­ger først, også må vi se om det foreligger en regjerings­plattform, sier han.

– Men da er du klar?

– Da vil partiets organer med valgkomite­en begynne å jobbe, og så vil jeg gi dem svar, sier han.

Han legger til at han som nestleder «alltid må vaere forberedt på å ta ansvar».

Nestledere­n sier han er lei seg for at Hareide har bestemt seg for at han ikke vil lede partiet videre.

– Kjaere Knut Arild, du er partileder­en vår. Jeg er utrolig stolt av deg. Du er Norges modigste politiker.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ??
FOTO: STEIN J. BJØRGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway