Aftenposten

Demokraten­e kan vinne stort tirsdag. Det kan vaere gode nyheter for Donald Trump i 2020.

- Kristoffer Rønneberg Utenriksjo­urnalist

Det har vaert vill vekst i USA-økonomien. Snart kan eventyret vaere over. Da kan det vaere godt å ha noen å skylde på.

Donald Trump er ikke en spesielt upopulaer president. Med støtte fra rundt 42 prosent av velgerne ligger han omtrent på samme nivå som hva Ronald Reagan, Barack Obama og Bill Clinton gjorde etter 21 måneder i jobben.

Årsaken? Mye av svaret ligger i Clintons gamle slagord:

«Det er økonomien, tulling.» Med Trump som president har den amerikansk­e økonomien gått så det suser: Bruttonasj­onalproduk­tet vokser med sunne 3,5 prosent, arbeidsled­igheten er nede i 3,7 prosent, og børsindeks­en S&P500 har vokst med 26 prosent siden valgdagen for to år siden.

Enorm gjeld

Mye av dette er trender som begynte under president Obama etter finanskris­en for et tiår siden, og som har fortsatt i omtrent samme tempo de siste to årene.

Men amerikansk­e økonomer har likevel vaert tydelige på at Trump fortjener honnør for å ha skapt vekst etter at han flyttet inn i Det hvite hus.

Selv nøler han ikke med å ta hele aeren. Er det noe Trump elsker å tvitre om, er det hvor bra alt går med ham ved roret.

– Økonomien vår vokser kraftig, og med alt jeg gjør, vil det bare bli bedre. Endelig VINNER landet vårt igjen! skrev han tidligere i år.

Men uansett hvem som fortjener skryt for veksten: Den er ikke gratis. Økonomien er stimulert med lånte penger. Årets budsjettun­derskudd vil trolig ligge på 6500 milliarder kroner, et tall som vil øke til over 10.000 milliarder innen 2024, ifølge Kongressen­s budsjettko­ntor.

Statsgjeld­en – altså hva USA skylder kreditoren­e – ligger nå på svimlende 180.000 milliarder kroner.

Regningen kan komme snart

Det er et tall amerikaner­ne kan velge å ignorere så lenge alle pilene peker oppover. Men det vil de naturligvi­s ikke gjøre til evig tid. Allerede til neste år kan det snu, melder eksperter.

Den positive effekten av fjorårets skattelett­else, som i hovedsak var til glede for amerikansk­e selskaper og velstående individer, vil trolig avta til neste år. Og statsgjeld­en som ble skapt av skattekutt­ene, må betales.

Allerede i august varslet Trump at den planlagte lønnsøknin­gen for statsansat­te i januar 2019 må avlyses. Årsaken? Staten har ikke råd.

En stigende rente og effektene av Trumps handelskri­ger kan også bidra til å sette en brems på det økonomiske lokomotive­t, ifølge IMF.

2019 kan altså bli året der amerikaner­e får regningen for de siste årenes økonomiske festmåltid.

For Donald Trump vil det vaere en fordel dersom det ikke bare sitter republikan­ere rundt bordet når den kommer.

Da kan han nemlig skylde på noen andre enn seg selv.

Må unngå skyld i 2020

Tirsdagens mellomvalg kan bli en god dag for Demokraten­e, som trolig får flertall i Representa­ntenes hus.

Men seieren kan raskt få en bismak. Dersom økonomien begynner å sakke av til neste år, vil Trump utvilsomt legge skylden på Demokraten­e. Ingen vil bli overrasket dersom han kommer med argumenter som dette: «Med oss ved roret gikk det bra i to år. Se hva som skjer nå som Demokraten­e fikk makt og begynte å rote det til.»

Som logisk resonnemen­t er det upresist, men effektivt.

Og Trump har begynt allerede.

– Hvis du vil at aksjene dine skal gå ned, foreslår jeg at du stemmer på Demokraten­e, tvitret han på tirsdag.

Valgkampen til presidentv­alget i 2020 begynner så fort stemmene er talt på onsdag. Dersom Trump skal bli gjenvalgt, må han unngå å få skylden for økende arbeidsled­ighet og fallende aksjekurse­r.

Fordi velgernes gunst er avhengig av økonomien, tulling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway