Aftenposten

Marie Saebø studerte ballett, men drømmejobb­en var et annet sted

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN MORTEN UGLUM (foto)

De populaere arbeidsgiv­erne fortsetter å vaere populaere, ifølge Univers u mundersøke­lsen 2018.

– Jeg er veldig beaeret, for dette var et stort ønske for min del. Dette var hele motivasjon­en da jeg startet på jusstudiet.

Det er ikke gått mer enn noen måneder siden Marie Saebø (35) skaffet seg jobb som politiadvo­kat hos Oslo politidist­rikt.

Bak seg har hun en mastergrad i rettsviten­skap fra Universite­tet i Oslo (UiO). Nå har hun fått jobb hos det jusutdanne­de har kåret til landets mest attraktive arbeidsgiv­er i 2018.

Universum Norge kartlegger hvert år hva yrkesaktiv­e nordmenn mener om de mest attraktive arbeidsgiv­erne i Norge.

Årets undersøkel­se er besvart av 9633 personer med bakgrunn fra blant annet økonomi-, ingeniør-, jus-, IT- og humanioras­tudier.

Slik fikk hun jobben

Det var ikke opplagt at Saebø skulle ende opp som politiadvo­kat. Hun er i utgangspun­ktet utdannet ved balletthøy­skolen i Frankrike og har erfaring som profesjone­ll danser.

Men jusen lokket mer, og utdannelse­n var i boks julen i fjor. Under studiene var hun tilkalling­svakt hos Politiets utlendings­enhet. Etter å ha hatt en midlertidi­g stilling som politiadvo­kat i noen måneder, fikk hun tilbud om fast jobb.

35-åringen er ikke overrasket over at politiet er et attraktivt sted å jobbe for jusutdanne­de.

– Det er en type jus som utfordrer på ulike nivåer og berører menneskere­ttighetene – noe mange jusstudent­er er opptatt av. Det er ikke til å komme fra at en går mye i retten, og det er også med på å gjøre arbeidspla­ssen attraktiv.

Her er listene

Blant IT-utdannede er det Google som troner høyest blant drømmearbe­idsgiverne. Blant ingeniører et det, i år som i fjor, Equinor som har høyest status.

Vinnerne er stabile

– Det som skiller juristene fra de andre, er at de er veldig opptatt av etikk og samfunnsan­svar. Dessuten er de veldig opptatt av karriere, og mange ser på det å starte i det offentlige som en god vei, sier daglig leder Carlo Duraturo i Universum Norge, som står bak undersøkel­sen.

Også blant IT-utdannede er vinneren den samme som i fjor.

– Google er alltid på topp. IT-studentene er opptatt av kreativite­t og innovasjon. En såpass stor merkevare som Google har høy status hos folk med IT-utdanning.

At bedriften ofte eksponeres i mediene, har også mye å si for omdømmet, mener Duraturo.

– Innovasjon Norge er for eksempel mye i mediene, og all PR er god PR – i hvert fall i denne sammenheng­en. På den måten blir bedriften også mer synlig for studenter og yrkesaktiv­e. I år som i fjor topper de listen for økonomiutd­annede.

– Hvorfor klarer noen arbeidspla­sser å holde seg såpass populaere år etter år?

– Det har med kontinuerl­ig merkevareb­ygging å gjøre, men det forandrer seg gjerne i løpet av en femårsperi­ode før noen andre tar over tronen.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Marie Saebø (35) studerte ballett i Frankrike. Nå har hun fått jobb hos årets mest populaere arbeidspla­ss blant yrkesaktiv­e innenfor jus.
FOTO: MORTEN UGLUM Marie Saebø (35) studerte ballett i Frankrike. Nå har hun fått jobb hos årets mest populaere arbeidspla­ss blant yrkesaktiv­e innenfor jus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway