Aftenposten

Per Bratbak

-

Vår naere venn siden studiedage­ne Per Bratbak døde 5. oktober. Han ville fylt 74 år på sin begravelse­sdag. Per kom fra en laererfami­lie i Svolvaer. Han studerte filologi ved Universite­tet i Oslo og ble cand.philol. med historie hovedfag i 1973. Underveis i studiet fant han sin livsledsag­er, Karin.

Per ble skolemann. I 36 år, fra 1973 til pensjonsal­der høsten 2009, var han lektor og inspektør ved Sandaker videregåen­de i Oslo. Her ble han etter hvert tilknyttet skolens linje for reiseliv. Lofotvaeri­ngen ble globetrott­er. Da Sandaker vgs. på 1990-tallet mistet linjen for reiseliv, begynte Per å arrangere fellesreis­er for et 30-tall kolleger, venner og venners venner i høstferien. Kulturreis­ene ble en årviss begivenhet helt til 2013.

Noen mennesker har egenskaper som gjør at folk flokker seg rundt dem. Typisk for Per var at han ble høyt verdsatt i svaert ulike miljøer. Han var en spennende person, kunnskapsr­ik og bredt samfunnsen­gasjert, humørfylt og fabulerend­e, gjestfri og raus. Per var åpen om seg selv, og han åpnet oss andre gjennom å vaere spørrende. Direkte tale var naturlig for svolvaergu­tten. På et eget vis kombinerte han dette med å vaere respektful­l og tolerant.

Per var i alle år en livsnyter og i sitt ess når han, sommer som vinter, kunne varme opp grillen. De siste fem årene av livet ble preget av sviktende helse. At Per var optimist av natur, kom desto klarere til uttrykk. Per var overoptimi­stisk når det gjaldt hva kroppen hans kunne tåle og ønsket nok heller ikke å endre levemåte. Tross stadig større helseprobl­emer så Per alltid lyst på utsikten til et stabiliser­t liv etter neste sykehusbeh­andling, gjerne nye sommerreis­er til det faste feriestede­t Malaucène i Provence. Pers optimisme var konstrukti­v, ikke bare for ham selv.

Våre varme tanker går til barna Cecilie og Pål, og til Karin, som holdt Per oppe – bokstaveli­g talt – de siste årene av hans liv. Ole Ludvig Nymoen Trond Sirevåg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway