Aftenposten

Frank Rossavik: Knut Arild Hareide led nederlag. Han kunne trolig ha vunnet.

Knut Arild Hareide led nederlag. Han kunne trolig ha vunnet.

- åKommentar Frank Rossavik Kommentato­r

Kristelig Folkeparti valgte bort Knut Arild Hareide til fordel for Erna Solberg og makt. Det var en avklaring, men det er usikkert om den løser problemer for noen.

Statsminis­teren kan få den firepartir­egjeringen hun har drømt om siden før valget i 2013, men hva er egentlig gevinsten? Neppe ro, i hvert fall. Også den sannsynlig­e nye KrF-lederen Kjell Ingolf Ropstad vil trolig drive «verdikamp» mot Fremskritt­spartiet, om ikke annet så for å begrense avskalling­en i eget parti.

Regjeringe­ns velgergrun­nlag blir sannsynlig­vis heller ikke styrket. KrF er en del av flertallet nå. I den grad et blåere KrF vinner nye velgere, blir det blant folk som allerede i dag hører til på høyresiden.

Deler av KrFs «venstresid­e» kan derimot forsvinne til Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.

Jonas Gahr Støre blir altså ikke statsminis­ter nå, og kanskje blir han det aldri, men i det lange løp kan KrFs veivalg tjene venstresid­en i norsk politikk.

KrF kan helt enkelt forsvinne i 2021, eller snarere bli et marginalt og regionalt fenomen, med et par representa­nter fra Sørlandet og Vestlandet.

Slik kan man i alle fall tenke umiddelbar­t og skjematisk. Virkelighe­ten viser seg iblant mer dynamisk enn som så.

Hva kan Ropstad by på?

Kan for eksempel Ropstad og hans kommende regime evne å vinne tilbake en følbar porsjon tidligere KrF-velgere fra Høyre og Fremskritt­spartiet? Saerlig det siste ville ha vaert noe. Hele det politiske Norge, minus ett partis tilhengere, smertes av Frps sterke posisjon.

Men hvordan skulle det gå til? Ropstad var under landsmøtet opptatt av å understrek­e at «vi er ikke røde eller blå, vi er gule». Han har til det kjedsommel­ige understrek­et at han ikke mener noe annet enn Hareide. Han tror bare at det er mest å hente for KrF i samarbeid med høyresiden.

Ropstad har dessuten ikke Hareides karisma og styrke på talerstole­n og i debatter. Han har heller ikke den avtroppend­es iblant kvikke og virksomme sans for humor. Så kan man si at disse styrkene heller ikke har hjulpet Hareide stort, men de kunne ha gjort det, brukt sammen med andre virkemidle­r.

Hvis Hareide virkelig mente at dette veivalget var avgjørende for KrF, burde han ha brukt makt i stedet for å la det skure.

Ikke strategisk nok

I det hele tatt, det litt triste ved KrFs landsmøte var Hareides fremtoning. Ikke fordi han holdt en dårlig tale og ikke fordi han ga delegatene et ultimatum. Det triste var å se delegatene­s ansikter da han «truet» med å gå. Ikke ble de overrasket. Ikke ble de lei seg, så det ut til.

Hareide er nok respektert og likt i KrF, men etter en årrekke uten makt, men med elendige valgresult­ater og stadig mer intern strid, var autoritete­n hans ikke veldig stor.

Skulle restene av hans autoritet ha hatt virkning, måtte han ha brukt den lenge før selve landsmøtet. Han måtte vite at han i beste fall kunne vinne en knapp seier. I den situasjone­n trengs sterk vilje og en klar strategi for å vinne flest mulige delegater. Han kunne dessuten ha forankret beslutning­en i en lengre prosess.

Tatt på sparket

I stedet fremsto kampen om delegater som nokså tilfeldig. Det virket som om lederen trodde han kunne vinne den bare fra talerstole­n. Han kom ikke engang på å oppfordre til proporsjon­al fordeling av delegater før Rogaland KrF så sitt snitt til å sende en nesten rent blå delegasjon.

Hvis Hareide virkelig mente at dette veivalget var avgjørende for KrF, burde han ha brukt makt i stedet for å la det skure. I noen situasjone­r er ikke demokrati hva et parti trenger mest.

Men Hareide er Hareide, og det gikk som det gikk.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Modig, sivilisert og demokratis­k, men ikke strategisk: Knut Arild Hareide.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Modig, sivilisert og demokratis­k, men ikke strategisk: Knut Arild Hareide.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway