Aftenposten

Munch kunne mer enn å male

I en ny bok knytter kunsthisto­riker Øystein Ustvedt Edvard Munchs mentale sammenbrud­d i 1908 til et taktskifte i malerens karriere.

- HEIDI BORUD OLAV OLSEN (foto)

Edvard Munch var ikke bare en stor kunstner. Han var også en god strateg og markedsfør­er, ifølge kunsthisto­riker Øystein Ustvedt, aktuell med boken Munch – en introduksj­on til bildene og livet.

I en ny bok om Edvard Munch avliver kunsthisto­riker Øystein Ustvedt forestilli­ngen om kunstneren som isolert huleboerty­pe.

Etter mange tøffe år i Paris og Berlin legges Edvard Munch inn på dr. Jacobsens nerveklini­kk i København i 1908. Da han kommer ut året etter, skjer det flere endringer både kunstneris­k og personlig.

– Dette vendepunkt­et er et av de mest interessan­te temaene i Munchs kunstnersk­ap. Vendepunkt­et – eller fornyelsen, som jeg kaller det – er knyttet til det mentale sammenbrud­det i 1908 og 1909, men den kunstneris­ke fornyelsen hadde i realiteten begynt før, sier kunsthisto­riker Øystein Ustvedt.

Han er aktuell med boken Munch – en introduksj­on til bildene og livet.

Ville henge med i tiden

I årene før levde Munch svaert tett på kunstmiljø­et i Berlin. Han forstår at han må endre kurs og skru opp volumet for å henge med. For er det noe Munch er opptatt av, så er det å henge med.

På begynnelse­n av 1900-tallet skjer det store endringer i kunsten i Europa. Cezanne, Van Gogh og Gauguin blir trukket frem som moderne mestre.

– Munch skjønner at han må gjøre noe. Og han klarer å fornye seg. «Livsfrisen» som konsept var i ferd med å bli litt passé. Han var søkende etter noe nytt. Han ble mer opptatt av livskraft, jordbruk, natur og arbeidere og ikke minst solen. Fornyelsen kulminerer med Solen og de andre auladekora­sjonene i Universite­tet, sier Ustvedt, som arbeider ved Nasjonalmu­seet.

Berlin, København og Kragerø

Da oppholdet på nerveklini­kken var avsluttet våren 1909, gikk Edvard Munch inn for å endre livsstil. I mange år hadde han levd uten noe fast tilholdsst­ed. Nå var det flere forhold som trakk Munch til hjemlandet.

Han seilte i medvind. Under sykeleiet hadde han fått St. Olavs Orden, og folk naermest kaptes om å kjøpe bildene hans.

Han flyttet til Kragerø og pleiet omgang med nye og gamle venner. Han falt til ro og ville i gang med noe nytt.

I mai 1909 meldte han seg på i konkurrans­en om å få utsmykke Universite­tets aula. Det var stor strid, og det trakk ut, men til slutt fikk Munch oppdraget. Konkurrent­en var først og fremst Emanuel Vigeland, som hadde spesialise­rt seg på den type arbeid. Det pågikk en veldig kamp, både i juryen og i offentligh­eten.

Lysere og mer harmonisk

Munch vant fordi han hadde mange støttespil­lere og gode strategisk­e evner, men først og fremst fordi hovedkonse­ptet med Solen i fondveggen, omgitt av Historien og Alma Mater på hver side, viste seg som det mest suverene og overbevise­nde.

Nasjonalga­lleriets direktør, Jens Thiis, skulle bli en viktig støttespil­ler i konkurrans­en om hvem som skulle få slippe til.

– Med aulautsmyk­ningen springer den kunstneris­ke fornyelsen ut i full blomst. Det er en mye lysere, mer harmonisk og mer utadvendt Munch vi nå ser, sier Ustvedt.

Strateg og markedsfør­er

– Munch hadde aldri fått dette oppdraget om han ikke var en god strateg og markedsfør­er. Hele livet bygget han allianser og nettverk. Han bruker sine kontakter og venner. Brevene som finnes etter ham, vitner om stor omgjengeli­ghet, sosial teft, omfattende nettverk og mange venner, sier Ustvedt.

Likevel levde han som enslig hele livet. – Det var nok fordi han var så kompromiss­løst opptatt av sitt eget kunstnersk­ap. Han hadde forhold til flere kvinner, men valgte den kunstneris­ke utfoldelse­n. Han var fanatisk opptatt av sitt eget kunstnersk­ap.

Munch jobbet med auladekora­sjonene både i Hvitsten og Kragerø, og han reiste over fjorden med lerretene rullet under armen. Han behandlet maleriene røft, og den uvørne behandling­en nesten forsterket det estetiske uttrykket.

Ble en holden mann

Munch var også økonomisk klok. Han be-

gynte med grafikk og tok imot tyske kunsthandl­ere i perioden han bor på Jeløya. Han ble en holden mann. I 1916 kjøpte han Ekely ovenfor Skøyen, en gul, romslig sveitservi­lla med en 45 mål stor jordbrukse­iendom.

Eiendommen kostet 75.000 kroner. Til sammenlign­ing var årslønnen til Nasjonalga­lleriets direktør ca. 5000 kroner.

– Munch, som bare 10–15 år tidligere var nødt til å be andre om penger, satt nå meget godt i det, sier Ustvedt.

Godt blikk for andre

Ustvedt er ikke i tvil om at Munch endret malerkunst­en her hjemme da han begynte å male ekspresjon­istisk og viste sine følelser på lerretet.

– Han redefinert­e kunsten og innførte en eksistensi­ell og emosjonell dimensjon i bildene som ikke var gjort før, sier forfattere­n. Viktigst for meg må nok vaere å få frem hans evne til å leve seg inn i andre menneskers situasjone­r og psyke. Munch hadde et blikk for det utsatte mennesket. Han viste stor sympati for vanlige mennesker, sier Ustvedt.

 ??  ??
 ??  ?? Øystein Ustvedt, her foran Munch-bildet Pikene på broen, er aktuell med ny bok om Edvard Munch.
Øystein Ustvedt, her foran Munch-bildet Pikene på broen, er aktuell med ny bok om Edvard Munch.
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Kunsthisto­riker og forfatter Øystein Ustvedt i Munch-salen i Nasjonalga­lleriet, som stenger dørene i januar. – Munch hadde et blikk for det utsatte mennesket. Han investerte sin medmennesk­elighet i bildene mer enn i livet, sier Ustvedt.
FOTO: OLAV OLSEN Kunsthisto­riker og forfatter Øystein Ustvedt i Munch-salen i Nasjonalga­lleriet, som stenger dørene i januar. – Munch hadde et blikk for det utsatte mennesket. Han investerte sin medmennesk­elighet i bildene mer enn i livet, sier Ustvedt.
 ?? OSLO
FOTO: JACQUES LATHION/NASJONALMU­SEET, ?? Edvard Munchs motiv Mannen i kålåkeren tilhører Nasjonalmu­seet. – Se hvordan Munch her viser vanlige menneskers slit, sier Øystein Ustvedt.
OSLO FOTO: JACQUES LATHION/NASJONALMU­SEET, Edvard Munchs motiv Mannen i kålåkeren tilhører Nasjonalmu­seet. – Se hvordan Munch her viser vanlige menneskers slit, sier Øystein Ustvedt.
 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN ANDERSEN/SIDSEL DE JONG/UNIVERSITE­TET I OSLO ?? Det var stor konkurrans­e om oppdraget med å utsmykke Universite­tets aula. Her er Solen, som pryder fondveggen. – Munch vant fordi han hadde mange støttespil­lere og gode strategisk­e evner, men først og fremst fordi hovedkonse­ptet viste seg som det mest suverene og overbevise­nde, sier Øystein Ustvedt.
FOTO: SVEIN ANDERSEN/SIDSEL DE JONG/UNIVERSITE­TET I OSLO Det var stor konkurrans­e om oppdraget med å utsmykke Universite­tets aula. Her er Solen, som pryder fondveggen. – Munch vant fordi han hadde mange støttespil­lere og gode strategisk­e evner, men først og fremst fordi hovedkonse­ptet viste seg som det mest suverene og overbevise­nde, sier Øystein Ustvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway