Aftenposten

Einar Lie: Krf – en prøvet flokk på vandring

-

KNUT ARILD HAREIDE satset alt og tapte. Hans lederperio­de vil enten bli husket som et bunnpunkt for Kristelig Folkeparti, eller den vil inngå som del av den kontinuerl­ige nedgangsti­den på 2000-tallet. KrF-ere må håpe på det første, ved at Kjell Ingolf Ropstad klarer å snu trenden mot og forbi sperregren­sen.

Slik Kristelig Folkeparti hadde stilt seg, ville alle de tre alternativ­ene på fredagens landsmøte innebaere å gå lidelsens vei, for forutsigba­rt nok å låne et bibelsk uttrykk.

Å følge Hareide-linjen ville ubønnhørli­g vaere den mest tornefulle. Et knapt rødt flertall i en hemmelig avstemning ville skapt dype sår i partiet. I tillegg ville regjerings­forhandlin­gene blitt vanskelige, da hverken Senterpart­iet eller Arbeiderpa­rtiet oser av regjerings­lyst. Det «gule» Grøvan-alternativ­et ville vaere mer av en seigpining frem mot valget i 2021. Det er slett ikke sikkert det ville vaere lettere å velge side på et senere tidspunkt.

Å BEVEGE SEG INN I Solberg-regjeringe­n er også smertefull­t. Ikke så mye på grunn av Hareides avgang, som landsmøtet lot til å ha forsonet seg med allerede før lederen la hodet på blokken. Det er først og fremst den betydelige avstanden til Frp som smerter. Dernest er det mange i partiet som frykter at velgerne vil fortsette å falle fra når partiet klamrer seg til høyresiden.

Alt i alt var dette alternativ­et likevel det som gjør minst vondt. Det betyr ikke at veien videre vil vaere den letteste.

KrF har nå ikke et spesielt godt utgangspun­kt i de kommende regjerings­forhandlin­gene. På den annen side møter de et Høyre som er på tilbudssid­en. Trolig vil KrF kunne vinne frem med krav på et par viktige saksområde­r for partiet, som for eksempel støtte til barnefamil­ier eller noen endringer i abortlovve­rket.

VERRE KAN DET BLI etterpå. Som Solberg-regjeringe­ns minsteputt må KrF akseptere begrenset innflytels­e på den daglige gang. Små og store saker vil dukke opp der regjerings­partiene er uenige, og kjøttvekte­n vil råde.

Bekymringe­n for hvordan partiet skal klare å vinne oppslutnin­g i en slik situasjon er høyst forståelig. Sant å si er det ikke lett å forstå hvor nye KrF-velgerne skal komme fra. Argumenten­e for den vinnende side har da også i liten grad dreid seg om dette, men snarere om at å knytte seg til høyresiden gir størst mulighet for gjennomsla­g for KrFs politikk.

Det kan vaere. Men problemet for KrF de siste fem årene har ikke vaert manglende gjennomsla­g. Det har vaert manglende oppslutnin­g.

Men problemet for KrF de siste fem årene har ikke vaert manglende gjennomsla­g. Det har vaert manglende oppslutnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway