Aftenposten

Trump vil styrte Irans presteregi­me. Det kan styrke en gruppe han sterkt misliker.

- Teheran Gunnar Kagge Journalist

Aftenposte­ns Gunnar Kagge syklet i Iran like før USA innfører historisk strenge sanksjoner mot landet. Han traff mange iranere som elsker Amerika.

– I fjor var det helt fullt her, sier resepsjoni­sten på hotellet.

– Når store flyselskap slutter å fly til Iran, blir det enda verre.

To uker før USA innfører nye sanksjoner mot Iran, dro jeg på sykkeltur. Målet var å snakke med vanlige folk. De jeg traff, er anonymiser­t for ikke å utsette dem for problemer.

Resepsjoni­sten er kanskje 30 år gammel.

– Dette er bittert. Jeg vokste opp med prat om sanksjoner, sanksjoner, sanksjoner. Så trodde vi at det ble slutt, at vi skulle bli godtatt i det internasjo­nale samfunnet.

Ikke minst skaper det problemer at internasjo­nale banker ikke vil ha noe med Iran å gjøre. Dermed virker ikke bank- og kredittkor­t. Alt må skje kontant.

– Amerika er førstevalg­et

Noe av det som slår en førstegang­sbesøkende til det prestestyr­te landet, er åpenheten i møtene med folk. Først og fremst er det middelklas­sen som kan engelsk, og det er ikke der presteskap­et har maktbasen sin.

– Jeg synes det er gøy å hjelpe dere, sa en kar som viste oss vei i en av storbyene.

– Alternativ­et er å gå hjem, og der må jeg ta oppvasken.

– Om jeg skal reise, er førstevalg­et Amerika. Det er helt feil når myndighete­ne sier at vi ikke liker amerikaner­e.

Mannen som ikke likte oppvask, bekreftet inntrykket vi fikk. Den iranske middelklas­sen deler ikke regimets hat mot USA. Men Donald Trump har ingen høy stjerne.

– Iranerne har en mye større ytringsfri­het enn den du finner i arabiske land, sier seniorfors­ker Sverre Lodgaard ved NUPI.

– I det siste har det vaert spontane protester en rekke steder. De har rettet seg mot livsvilkår­ene, og regimet har tatt det på stort alvor.

Lodgaard mener det er åpenbart at amerikaner­ne håper å presse frem et regimeskif­te i Teheran. Han er langt fra sikker på at demonstran­tene og iranere flest deler det ønsket.

– De vil ha reformer, men de har dårlig erfaring med regimeskif­te, sier han.

En fredelig øy

I løpet av turen snakket jeg kun med én person som åpent støttet regimet.

– Se på landene rundt oss, Afghanista­n, Irak, Syria og ikke minst Jemen. De har ikke gode ledere, og der er det krig.

Myndighete­ne resonnerer på den måten i sin propaganda, og det er ikke lett å argumenter­e mot.

Mens vi snakket, kom en kollega av den unge mannen bort til oss. Han tok opp en 50.000 realssedde­l med bilde av ayatollah Khomeiny. Med fingrene laget han en pistol og fyrte løs mot grunnlegge­ren av den islamske republikke­n.

Vår nye venn lo litt og sa at de to krangler mye om religion.

På en buss snakket jeg med en forretning­smann som sa at vi i Vesten ikke forstår forholdet mellom religion og politikk i Iran. Vi tar alt for bokstaveli­g. Han mente at folk flest er opptatt av det enhver middelklas­sefamilie ønsker: utdannelse for barna og trygg alderdom.

– Det så bra ut lenge, vi var på rett vei. Så kom Trump, avsluttet han.

Hva som skjer etter skjerpinge­n av sanksjonen­e, tør han ikke spå om.

I strid med folkerette­n

Heller ikke vestlige forskere kan si noe sikkert om hva konsekvens­ene av sanksjonen­e blir. Men Lodgaard er klar på at sanksjonen­e ikke bare er uvanlig strenge i historisk perspektiv. Tilbaketre­kningen fra atomavtale­n som utløste dem, skjedde uten så mye som en referanse til FN eller folkerette­n.

Kina har sagt at de vil fortsette å importere like mye fra Iran. Russerne vil kjøpe iransk olje for videresalg slik at Iran kan kjøpe russiske varer til samme verdi.

En annen usikkerhet­sfaktor er EU og Europa, sier Lodgaard.

Mandag skrev The Financial Times at EU jobber med å sette opp en struktur som skal gjøre det mulig for europeiske bedrifter å omgå sanksjonen­e. Men det er vanskelig å finne et land som vil ta ansvar for å organisere dette fordi de risikerer USAs hevn, enten politisk eller økonomisk.

Styrker de konservati­ve

Professor emerita Kari Vogt tror at sanksjonen­e først og fremst vil styrke den konservati­ve fløyen i Iran og gjøre livet vanskelige­re for dem som ønsker reformer.

– Jeg tror det vil føre til økt antiamerik­anisme. De konservati­ve kan bruke sanksjonen­e for å vise at USA ikke vil iranerne vel, sier hun.

På vei ut av Iran møtte vi en bedriftsle­der som skulle til Europa for å kjøpe maskiner til fabrikken sin.

– Men hvordan vet du at du får levert varene du bestiller når det er bare dager til amerikaner­nes sanksjoner?

– Vi vet ikke, men livet må gå videre. Vi må forsøke å gjøre det beste ut av situasjone­n, svarte han med et skuldertre­kk.

gunnar.kagge@aftenposte­n.no

 ?? FOTO: MORTEZA NIKOUBAZL, REUTERS / NTB SCANPIX ?? En iransk prest går forbi USAs tidligere ambassade i hovedstade­n Teheran.
FOTO: MORTEZA NIKOUBAZL, REUTERS / NTB SCANPIX En iransk prest går forbi USAs tidligere ambassade i hovedstade­n Teheran.
 ?? FOTO: GUNNAR KAGGE ?? Alkohol er strengt forbudt i Iran. Kelneren på denne restaurant­en i Isfahan forsikret at den irske kaffen er halal, altså lovlig etter Koranens bud. Men han visste ikke hva den inneholdt.
FOTO: GUNNAR KAGGE Alkohol er strengt forbudt i Iran. Kelneren på denne restaurant­en i Isfahan forsikret at den irske kaffen er halal, altså lovlig etter Koranens bud. Men han visste ikke hva den inneholdt.
 ??  ?? I sommer undertegne­t Donald Trump en presidento­rdre der han trekker USA fra atomavtale­n med Iran og innfører nye, strengere sanksjoner.
I sommer undertegne­t Donald Trump en presidento­rdre der han trekker USA fra atomavtale­n med Iran og innfører nye, strengere sanksjoner.
 ?? Aftenposte­n i Iran ??
Aftenposte­n i Iran

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway