Aftenposten

Øverst på ønskeliste­n: gratis utdanning

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Jonas Marsh jobber 55 timer i uken ved siden av studiene. Den skyhøye prisen for utdanning i USA bidrar til at flere unge vil stemme. Jonas Marsh (22) har noen få liter bensin igjen på tanken. Det er nok til å komme seg hjem fra jobb og på skolen neste morgen. Da er det tomt.

I kjøleskape­t hjemme har han en toliter med melk og frokostbla­nding.

– Jeg tror det skal holde akkurat til jeg får lønn på fredag. Det går med et nødskrik, sier Jonas med et smil mens han tørker bardisken på hotellet der han jobber.

22-åringen fra Texas er en av mange unge amerikaner­e som betaler for sin egen utdannelse ved å jobbe fulltid ved siden av studiene. Han er på skolen hele dagen og jobber fullt kveldsskif­t på et hotell etterpå. Men ikke nok med det:

– Jeg kjører også Uber i helgene. Da pleier jeg å høre på forelesnin­ger mens jeg kjører for å vaere så effektiv som mulig.

Innimellom arbeid og studier skal Jonas sørge for at han får stemt. I 2016 stemte han for første gang.

– Jeg stemte på Donald Trump. Jeg liker en del av det han står for, blant annet er jeg glad i våpen. Men jeg kommer nok til å stemme annerledes denne gangen, sier Jonas.

Han vurderer å stemme på den demokratis­ke senatorkan­didaten Beto O’Rourke. Jonas sier han identifise­rer seg som konservati­v, men ønsker å se endringer.

– Det handler mye om situasjone­n jeg er i og byrden ved å ta utdanning, sier Jonas.

Kan bli historisk

Dette valget kan få historisk høy deltagelse fra dem mellom 18 og 29 år, ifølge en ny undersøkel­se fra Harvard University.

Over 40 prosent sier at de vil stemme den 6. november. Det er dobbelt så mange som i 2014. Spørsmålet er om det er nok til å påvirke utfallet.

Øverst på ønskeliste­n til de unge velgerne? En jobbgarant­i fra myndighete­ne og fjerning av skolepenge­r ved offentlige høyskoler og universite­ter, ifølge Harvard.

Utdanning er et av de viktigste temaene i mellomvalg­et, spesielt på lokalplan og i guvernørva­lgene. Demokraten­e har hamret løs på utdannings­minister Betsy DeVos i tusenvis av TV-annonser. Hun er en forkjemper for privatiser­ing av skoler.

USAs befolkning har nå 11.000 milliarder kroner i studiegjel­d, og mange bekymrer seg for om den er håndterbar.

Prisen på høyere utdanning har steget til uholdbare høyder, og unge amerikaner­e har i praksis fire alternativ­er: få foreldrene til å betale, jobbe full tid ved siden av

Unge amerikaner­e kan gi Trump en nesestyver i tirsdagens mellomvalg.

utdanninge­n, ta opp massiv gjeld eller få stipender.

Jobber 55 timer i uken

Jonas anslår at han jobber 50–55 timer i uken utenom tiden på skolen, der han studerer til å bli sykepleier. På den måten håper han å vaere nesten gjeldfri når han er ferdig om halvannet år. Jobbene som hotellrese­psjonist og Uber-sjåfør i Austin, Texas, er ikke noe å bli rik av. Det holder akkurat til å dekke utgiftene til skolepenge­r, mat og transport. Han spare på bensinen mot slutten av lønningspe­rioden.

– Det er hardt, men jeg tror at det er verdt det i det lange løp. Samtidig skulle jeg selvsagt ønske at det var litt enklere å ta en utdanning, sier Jonas.

Nesten halvparten av alle amerikansk­e collegestu­denter jobber for å betale for studiene. Jonas mener det er sunt. Inntil et punkt.

– Jeg laerer å bli selvstendi­g og ta vare på meg selv. Men jeg får jo ikke så mye tid til å vaere ungdom, gå ut og drikke øl, den type ting, sier han.

For foreldre som skal betale hele collegeutd­anningen for barna, er det en enorm utgift. Mange sparer penger i collegefon­d fra barna er små. Linda Goldman (57) og mannen Bruce (58) fra New Jersey har to barn som nå begge går på college. Det koster foreldrene nesten 1 million kroner i året med skolepenge­r og opphold på campus.

– Det er helt vilt, sier Linda. – Jeg skulle ønske at systemet ikke var sånn, og at tilgang til utdanning var lik for alle.

Sønnens utdanning er dyrest. Han går på et elitecolle­ge nord for New York. Prisen er nesten 600.000 årlig. Datteren går på college i Wisconsin.

– Vi har vaert heldige. Bruce har tjent mye penger gjennom jobben sin og har investert, så vi har råd til det. Og vi vil jo selvsagt at barna våre skal få den best mulige utdanninge­n.

– Er det verdt det?

– Jeg håper det, sier Linda.

– Men jeg håper også at vi får bukt med denne prisutvikl­ingen. Utdanning er en så viktig faktor i et samfunn. Slik det er nå, er det mange som setter seg i bunnløs gjeld. Systemet for stipend og hjelp fra myndighete­ne er utrolig forvirrend­e og uklart. Det er usikkert for de fleste hvor mye de til slutt vil ende opp med å betale. Princeton University i New Jersey er et av USAs mest prestisjet­unge universite­ter med aerverdige gamle murbygning­er som minner om britiske eliteskole­r.

– Det ligner på bygningene i Harry Potter, sier Lillian Stout (19), som er ny student denne høsten.

Lillian kommer ikke fra en familie som har råd å betale 600.000 kroner i året for utdanninge­n. Men hun har et annet talent som har gitt henne mulighet til å gå på en toppskole: hun er en av USAs beste unge lacrosse-spillere. Sportstale­nter har lenge fått innpass på USAs eliteunive­rsiteter.

– Jeg valgte Princeton allerede mens jeg var på high school. De gir meg stipend og en mulighet til å gå på et toppuniver­sitet.

Likevel begrenset økonomien Lillians muligheter. Stipendet dekker ikke alt, og hun regner med at hun må jobbe ved siden av studiene og lacrosse-treningene. – Jeg har ikke lyst å betale ned gjeld resten av livet.

 ??  ??
 ?? Akortet.no/kultur • tlf. 815 33 133 ??
Akortet.no/kultur • tlf. 815 33 133
 ?? Christina Pletten New Jersey/ Texas ??
Christina Pletten New Jersey/ Texas
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? Lillian Stouts søster har reist til Polen for å ta medisinutd­anning der. I USA blir det for dyrt. – Jeg har ikke gitt helt opp å ta legeutdann­ing, men det ser vanskelig ut, sier Lillian. Her sammen med klassekame­rat Diego i gangene på Princeton University.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN Lillian Stouts søster har reist til Polen for å ta medisinutd­anning der. I USA blir det for dyrt. – Jeg har ikke gitt helt opp å ta legeutdann­ing, men det ser vanskelig ut, sier Lillian. Her sammen med klassekame­rat Diego i gangene på Princeton University.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Linda og Bruce Goldman har råd å betale 1 million kroner i året for å ha barna på college. Men Linda håper USA vil gjøre det lettere å ta utdanning i fremtiden.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Linda og Bruce Goldman har råd å betale 1 million kroner i året for å ha barna på college. Men Linda håper USA vil gjøre det lettere å ta utdanning i fremtiden.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Jonas Marsh jobber fulltid på et hotell utenfor Austin om kvelden. – Noen ganger går jeg rett fra skole til kveldsskif­t til natteskift og så på skolen igjen.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Jonas Marsh jobber fulltid på et hotell utenfor Austin om kvelden. – Noen ganger går jeg rett fra skole til kveldsskif­t til natteskift og så på skolen igjen.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE, ?? I helgene kjører Jonas Uber for å tjene nok penger. – Uansett hvor mye jeg jobber, føles det som det aldri er nok, sier han.
FOTO: STEIN J. BJØRGE, I helgene kjører Jonas Uber for å tjene nok penger. – Uansett hvor mye jeg jobber, føles det som det aldri er nok, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway