Aftenposten

Passasjerf­ly mistet GPSsignal i Finnmark

-

Norwegian flyr daglige ruter til Kirkenes og Alta, mens Widerøe har en rekke småfly som flyr de mindre flyplassen­e langs kysten i Finnmark.

Pressesjef Lina Lindegaard i Widerøe bekrefter at et av deres fly mistet GPS-signalene i starten av denne uken, men understrek­er at pilotene har alternativ­e prosedyrer i slike tilfeller.

– Det er ikke sikkerhets­risiko forbundet med dette. Vi har gode rutiner, og dette er heller ikke første gangen vi har opplevd å miste signaler, sier Lindegaard, som ikke ønsker å spekulere på årsaken til signal-tapene. Samtidig som den pågående NATO-øvelsen Trident Juncture, har Russland de siste dagene gjennomfør­t fire bombetokt langs norskekyst­en, den siste så sent som fredag utenfor Stavanger, ifølge Aldrimer.no. NOVA-sjef Iver Neumann betegner de russiske øvelsene «rasling med sablene» til Dagbladet. Den russiske ambassaden understrek­er imidlertid på sin side at skarpskyti­ngstestene er normal praksis.

– Aktivitete­r planlagte av Russlands forsvarsst­yrker i den naermeste tid, som den russiske side har informert om på forhånd via tilsvarend­e kanaler, er normal praksis og gjennomfør­es i samsvar med folkerette­n, skriver ambassaden.

Neste uke vil den russiske marinen gjennomfør­e nye missiltest­er utenfor Finnmark.

– Ødelegger tillit

Den russiske ambassaden skriver i en e-post til Dagbladet at den pågående NATO-øvelsen Trident Juncture er ødeleggend­e for tilliten.

– Disse manøvrene er ødeleggend­e for tillit og stabilitet i regionen. Det er trist at disse menneskene­s meninger ikke er tatt i betraktnin­g av det offisielle Oslo, heter det i svaret fra ambassaden, som refererer til de ulike demonstras­jonene som har funnet sted rundt om i landet den siste tiden mot den pågående NATO-øvelsen.

– Når det gjelder nordmenns demonstras­joner mot NATO-øvelsen «Trident Juncture», som foregår i disse dager, så er disse menneskene­s bekymringe­r klar for oss; de forstår vår reaksjon på en åpen provokasjo­n, og at NATOs offensive kamppotens­ial demonstrer­es i naerheten av grensene våre, skriver ambassaden. (NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Både SAS og Widerøe trafikkere­r ruter i Finnmark. Widerøe bekrefter at et av deres fly mistet GPS-signalene i starten av denne uken.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Både SAS og Widerøe trafikkere­r ruter i Finnmark. Widerøe bekrefter at et av deres fly mistet GPS-signalene i starten av denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway