Aftenposten

PRISET BARNEBOK BÁRÐUR OSKARSSON LUFTER STORE SPØRSMÅL I EN ENKEL FORM.

- Morten Olsen Haugen

Kaninen Bob lurer på hva som befinner seg bortenfor treet i horisonten. Hunden Hilbert dukker opp og skryter av at han har vaert bortenfor treet og reist hele jorden rundt. For han kan nemlig fly. Hilbert skryter litt mer og går sin vei. Det er faktisk hele handlingen i årets vinner av Nordisk Råds barnebokpr­is.

Det usagte

Dette er Bárður Oskarssons syvende billedbok hvor han selv står for både tekst og bilder. Tre av dem har vaert nominert til Nordisk råds pris. Og det betyr at Faerøyene har løftet ham frem annethvert år siden barnebokpr­isen ble etablert i 2013.

Når man kan vinne den høythengen­de barnebokpr­isen for en lavmaelt, absurd billedbok, så er det åpenbart at det må ligge mer under og bak. Og det gjør det virkelig. Oskarsson lufter store spørsmål og livets uro i en enkel form.

I hans billedboku­nivers befinner vi oss et sted mellom slapstickk­omedie à la Tom & Jerry, finstemt understate­ment-humor og en stille tomhet hvor mye forblir usagt, som i et Jon Fossestykk­e.

Dukketeate­r

Tegningene er som en dukketeate­rscene – før bakveggen er hengt opp. To figurer står vendt mot hverandre og snakker sammen. 16 helsides bilder, 38 setninger med tekst – og to rekvisitte­r. Horisontli­njen er lav, og hverken forgrunn eller bakgrunn er utviklet. Lignende enkle «sceneanvis­ninger» finner vi også i de tidligere billedbøke­ne hans. Tomrommet har sin egen fortelling, og de raskt stiliserte karakteren­e gir stort rom for meddiktnin­g. I dialogen mellom en naiv kanin og en hund som er lystløgner, oppstår det noen spenninger som selv svaert små barn kan ha stor glede av å avsløre.

Heimstaddi­kting

Det er karakteris­tisk for litteratur­en fra små språksamfu­nn at den ofte vil drøfte identitet. Derfor handler mange faerøyske barnebøker om hvordan det er å vaere barn på Faerøyene. Det ser vi i klassikere som Ebba Hentzes Antonia-bøker (1985) og Steinbjørn B. Jacobsens Vár og månen (1989) og i de bøkene som har vaert nominert og oversatt fra Faerøyene de siste årene. Vi ser noe lignende i de samiske og grønlandsk­e prisnomina­sjonene. I så måte er Bárður Oskarsson et unntak. Det er ikke noe ved tema eller illustrasj­oner som gjør ham spesielt faerøysk. Noe av forklaring­en kan selvsagt vaere at han i 25 år har bodd og arbeidet i Danmark, men vi kan også se det som et tegn på at faerøysk litteratur har vokst seg ut av heimstaddi­ktingen. For Oskarsson er populaer i hjemlandet. To av figurene fra debutboken fra 2004 opptrådte på et frimerke i 2010.

Godt regissert

Jeg har vaert begeistret for Oskarsson siden den første prisnomina­sjonen i 2014 med Den flate kaninen. Det er godt at to av bøkene hans finnes på norsk. Mens vi venter på en norsk utgave av Treet, kan du gjerne lete opp Den flate kaninen og se hva som skjer når en hund og en rotte finner en overkjørt kanin. Det er en genial kombinasjo­n av et morbid tema, en fomlete jakt på passende omsorg for det døde dyret og en finstemt regissert visuell komikk.

 ??  ??
 ?? FOTO: BÓKADEILD FØROYA LAERARAFEL­AGS ?? «Hva finnes bortenfor treet,» undres kaninen Bob.
FOTO: BÓKADEILD FØROYA LAERARAFEL­AGS «Hva finnes bortenfor treet,» undres kaninen Bob.
 ??  ?? Bárður Oskarsson fra Faerøyene mottar Nordisk råds barne- og ungdomslit­teraturpri­s i Den Norske Opera.
Bárður Oskarsson fra Faerøyene mottar Nordisk råds barne- og ungdomslit­teraturpri­s i Den Norske Opera.
 ??  ?? Traeid Bárður OskarssonB­ok Bókadeild Føroya Laerarafel­ags Fra 3 år
Traeid Bárður OskarssonB­ok Bókadeild Føroya Laerarafel­ags Fra 3 år

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway