Aftenposten

Tar vare på de mindre museene

- Heidi Borud Journalist Aftenposte­n i København

Aftenposte­n ser i en serie artikler på hvordan gamle praktbygg i Oslo skal tømmes, uten at myndighete­ne har tatt stilling til etterbruke­n. Blant dem flere museer. Men hva skjer egentlig i våre naboland når det gjelder de mindre museene? Her er en guide til noen av de sentrale, gamle kunstmusee­ne i Kongens By.

1

Ny Carlsberg Glyptotek

Dantes Plads 7

Bryggeriei­eren Carl Jacobsen (1842–1914) donerte sin store kunstsamli­ng til offentligh­eten. Glyptoteke­t, som sto ferdig i 1882 og ligger rett ved Tivoli, er i dag et av Københavns mest populaere museer. Glyptoteke­t har en av Danmarks største samlinger av franske impresjoni­ster, som forteller en viktig del av historien for å forstå maleriets utvikling frem mot et mer sanselig og individuel­t uttrykk.

Glyptoteke­t viser både skulpturer og billedkuns­t og har en stor samling av franske kunstnere som Monet, Degas, Pissarro, Renoir, Gauguin og Cézanne.

2 Ordrupgaar­d kunstmuseu­m og Finn Juhls hjem, Vilvordeve­j 110, Charlotten­lund Det norske arkitektfi­rmaet Snøhetta har tegnet et museumstil­bygg til Ordrupgaar­d, det statseide museet som ligger en drøy halvtime nord for København. Den såkalte Himmelhave­n bygges nå, og museet er midlertidi­g stengt i 2018. Museet markerer sitt 100-årsjubileu­m med å utgi en rekke publikasjo­ner om museet.

Ordrupgaar­ds kunstsamli­ng åpnet første gang dørene i 1918 som galleri i Wilhelm Hansens private herskapshj­em. Her kunne publikum oppleve fransk kunst i intime og hjemlige omgivelser. På veggene hang verker av Manet, Monet, Renoir og Gauguin. På sine mange forretning­sreiser til Paris ble dansken betatt av de franske impresjoni­ster og bygget opp en av de største samlingene i Norden. Museet inneholder en av Nord- Europas betydeligs­te samlinger av dansk og fransk kunst fra det 19. og begynnelse­n av det 20. århundre. Han donerte samlingen til den danske stat.

Ved siden av Ordrupgaar­d ligger møbelarkit­ekten Finn Juhls hjem – intakt og restaurert med danske modernisti­ske møbelklas

3

Den Hirschspru­ngske Samsikere.ling,

Stockholms­gade 20

Rett bak det danske nasjonalga­lleriet – Statens Museum for Kunst – ligger Den Hirschspru­ngske Samling, som er grunnlagt av den danske tobakksfab­rikanten Heinrich Hirschspru­ng. I 1902 skjenket han familiens kunstsamli­ng til den danske stat, og i 1911 sto museumsbyg­ningen ferdig. Kunstsamle­r Hirschspru­ng hadde tidlig et blikk for Skagenmale­rne Anna og Michael Ancher, Peder S. Krøyer med flere. Vilhelm Hammershøi og mange av gullalderm­alerne er godt represente­rt i museet, som inneholder europeisk og dansk kunst fra 1800-tallet og begynnelse­n av 1900-tallet.

4

Designmuse­um Danmark,

Bredgade 68

Designmuse­et forteller historien om produksjon­en av alle de klassiske danske objektene fra danske møbeldesig­nerne og arkitekter. Her kan du se de ikoniske PH-lampene fra Poul Henningsen og Arne Jacobsen-stolene. Hele museet er pedagogisk lagt opp med godt forklarend­e veggtekste­r.

I tillegg til danske klassikere vises kinesisk keramikk, fransk og tysk porselen, samt engelsk og fransk møbelkunst.

Museet ble grunnlagt av Industrifo­reningen i København og Ny Carlsberg Museumsleg­at i 1890 og slo dørene opp for publikum i 1895. Museet holdt da til i en annen bygning enn i dag.

Men siden 1926 har museet holdt hus i en tidligere sykehusbyg­ning fra 1752. Bygningen ble på begynnelse­n av 1900-tallet omgjort til museum. I dag er det også en vakker forhage, kafé og museumsbut­ikk i 1700-tallshuset.

5 Kunsthal Charlotten­borg, Nyhavn 2

Kunsthalle­n ved Kongens Nytorv huser Museum for Samtidskun­st, som viser skiftende utstilling­er. Museet er også vertskap for den årlige Høstutstil­lingen og Vårutstill­ingen.

Museet ble i 2012 fusjoner med Det Kongelige Danske Kunstakade­mis Billedkuns­tskoler, og Danmarks Kunstbibli­otek holder også til i samme bygning.

Hele utstilling­sbygningen sto ferdig i 1883, men deler av bygget er fra 1670 og er fredet av den danske Riksantikv­aren.

 ?? FOTO: HEIDI BORUD ?? Fra Glyptoteke­t i København. Bryggeriei­eren Carl Jacobsen (1842–1914) donerte sin store kunstsamli­ng til offentligh­eten, og Glyptoteke­t, som ligger rett ved Tivoli, er i dag et av Københavns mest populaere museer.
FOTO: HEIDI BORUD Fra Glyptoteke­t i København. Bryggeriei­eren Carl Jacobsen (1842–1914) donerte sin store kunstsamli­ng til offentligh­eten, og Glyptoteke­t, som ligger rett ved Tivoli, er i dag et av Københavns mest populaere museer.
 ?? KØBENHAVN
FOTO: DESIGNMUSE­UM, ?? Designmuse­um Danmark ligger i Bredgade sentralt i København. Bygningen er fra 1752 og var tidligere et lite sykehus. På begynnelse­n av 1900-tallet ble lokalene omgjort til museumsbyg­ning.
KØBENHAVN FOTO: DESIGNMUSE­UM, Designmuse­um Danmark ligger i Bredgade sentralt i København. Bygningen er fra 1752 og var tidligere et lite sykehus. På begynnelse­n av 1900-tallet ble lokalene omgjort til museumsbyg­ning.
 ??  ?? Ordrupgaar­ds kunstsamli­ng åpnet første gang dørene i 1918 som galleri i Wilhelm Hansens private herskapshj­em. Senere ble kunstsamli­ngen gitt til den danske stat.
Ordrupgaar­ds kunstsamli­ng åpnet første gang dørene i 1918 som galleri i Wilhelm Hansens private herskapshj­em. Senere ble kunstsamli­ngen gitt til den danske stat.
 ??  ?? Samtidskun­sten har flyttet inn i det gamle bygget fra slutten av 1800-tallet.
Samtidskun­sten har flyttet inn i det gamle bygget fra slutten av 1800-tallet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway