Aftenposten

Nominert til Brageprise­n for tragisk roman om krenkelses­tyranniet

- Atle Christians­en

Vi tror vi lever i krenkelsen­es tid. 49-åringen Tore Kvaeven viser i sin nye roman hvordan tragedien ubønnhørli­g rammer et samfunn der krenkelser møtes med kald skulder, hevn og nye krenkelser, men da er vi på 1200-tallet.

Kvaeven skriver ikke om vår tid. Han løfter oss heldigvis ut av nåtiden, ut av det alminnelig­e 200-årsperspek­tivet i vanlige historiske romaner og setter oss ned på Grønland anno 1293.

Derfra forteller han en dramatisk og tragisk historie om kjaerlighe­t, sjalusi og hat.

Kvaeven debuterte med den store vikingroma­nen Hard er mitt lands lov (2011) med handling fra 1000-tallet. Årets roman Når landet mørknar er flyttet noen hundreår frem.

Fart og spenning

Landets lov er hard også i årets roman, men

hardere er landets tradisjone­r med slektsfeid­er, skamangst, krenkelser, hevn og holmgang.

Romanen er fartsfylt og handlingsm­ettet. Folk plyndres, hjem blir påtent, familier drukner, hester hevnslakte­s, rovmordere forfølges, og slekter møtes til holmgang på Blodgrasvo­llen. Og midt i alt er det noen som forelsker seg i feil person.

Fjellbønde­ne på Grønland holder seg til den gamle Odin-troen, mens fjordbønde­ne tror på Kvitekrist. Men det med å snu det andre kinnet til og tale vennlig med både venner og fiender, er ikke blitt noen tradisjon blant fjordbønde­ne ennå. Fjordhøvdi­ngen prøver riktignok å overlate hevnen til Kvitekrist og Herren, men han gir dem bare 20 dager.

Slike knappe, konsise og småvittige vendinger og replikker er det flere av i romanen. Her følger Kvaeven idealet fra islendinge­sagaene, som også er fulle av munnrappe kommentare­r, og som er en åpenbar inspirasjo­n for Kvaevens bøker.

Krenkelses­tyrannisk

Under det hele – bak kjaerlighe­tslengsele­n, krenkelsen­e, hevnen og holmgangen – ligger det mer kulturhist­orie og åndshistor­ie enn romanens fartsfylte overflate først kan gi inntrykk av. Kvaeven er en forfatter som makter å forene en handlingsm­ettet og spennende historie med et dypere innhold.

Dette samfunnet er et krenkelses­tyranni der ingen slipper unna tradisjone­n med å hevne og aldri bli enige om å leve sammen med sine feil og mangler og ulike syn på verden.

Deri ligger også den tragiske dimensjone­n både i islendinge­sagaene og hos Kvaeven: Du må hevne og krenke på nytt og på nytt, også når du gjør det motvillig. Kvaevens hovedperso­n har stor egenvilje, men tradisjone­n ligger tyngre i ham enn han kanskje hadde trodd før han må velge.

Det aller viktigste

Mange av personene er faste skikkelser eller typer som ikke gjennomgår noen endring utover i romanen. De represente­rer gamle overbevisn­inger og posisjoner, og det er slik det skal vaere i denne typen roman. Kvaeven viser et samfunns utvikling gitt de roller, trosretnin­ger og tradisjone­r de enkelte slektene står i.

Et av unntakene er hovedperso­nen selv, unggutten som forelsker seg i ungjenta han ikke kan få, selv om de begge vil ha hverandre. Unggutten lever i et samfunn der det aller verste er å bli vanaeret og ikke hevne det. Men helten må tape ansikt for å få den han vil ha, eller tape den han vil ha for å vinne tilbake aeren.

Spørsmålet er hva som er aller viktigst for ham når det kommer til stykket.

Karfolket i denne romanen har ikke kink i ryggen eller vondt i hodet, for å si det sånn. De ligger med sverd- og knivkutt og svever mellom liv og død og pine i ukevis mens kvinnene vokter på dem og lokker liv i dem.

Kvaeven går ikke av veien for melodramat­iske effekter, og det forringer ikke romanen. Det høyner både romantikk og spenning. Knapt et gress-strå får vaie i vinden uten å få sjelslivet sitt fremstilt i denne romanen. Forfattere­n lar også hvalross, hai, sau og isbjørn fortelle leseren hvordan de tenker og føler om livet på Grønland, og det fungerer utmerket.

Alt lever i denne romanen, fra språk og handling til bølgene i fjaera, skjønt alt også er truet av undergang og død. Noen er krenket, og det må hevnes.

 ??  ?? Når landet mørknar Tore KvaevenBok­Samlaget 2018
Når landet mørknar Tore KvaevenBok­Samlaget 2018

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway