Aftenposten

Solid biografi om arbeiderdi­kteren Arne Paasche Aasen

Å studere fremvekste­n av det moderne Norge gjennom en halvgod lyriker er faktisk et originalt prosjekt!

-

Arne Paasche Aasen, født på Steinkjer i 1901, debuterte tyve år gammel med Sigd og hammer og ga ut en lang rekke diktsamlin­ger frem til sin død i 1978. Han var en populaer lyriker, revyforfat­ter og oppleser, men er i dag stort sett glemt.

Mange vil huske bare ett dikt av ham, «De naere ting»: «Ditt sinn monne flyve så vide omkring / det er som du glemmer de naere ting.» Kanskje også «Blåveispik­en»: «Jeg går og rusler på Ringerike.» Diktene ble tonesatt og fremført av Kurt Foss og Reidar Bøe, og det er som viser de lever videre.

Er det grunn nok til å skrive en biografi på 620 sider om ham? Nei, tenkte jeg først, og husket den korte karakteris­tikken min foreleser på universite­tet kom med: «Arne Paasche Aasen ble dessverre partidikte­r for Arbeiderpa­rtiet istedenfor dikter.»

Men når jeg leser denne biografien, oppdager jeg at nettopp dette faktisk gjør ham interessan­t. Han var ung under revolusjon­en i Russland, og hans mor Augusta Aasen var en sentral person i Arbeiderpa­rtiet og delegat til Den tredje internasjo­nales 2. kongress i Moskva i 1920. Der døde hun i en ulykke og ble begravet ved Kreml-muren.

Ideologisk kamp

Sønnen tok over den ideologisk­e arven og erklaerte seg som militaerne­kter og proletar uten fedreland i kamp for arbeiderre­volusjonen. Samtidig var han festglad, kvinnekjae­r og alltid velkledd, en revolusjon­sbohem.

Arne Paasche Aasen ville vaere en ny Wergeland, men hadde ikke det samme dikteriske talentet. Hans gode venn Rudolf Nilsen, også politisk poet på venstresid­en, anklaget ham for å skrive parolepoes­i, og mente at også en arbeiderdi­kter måtte bedømmes etter vanlige litteraere standarder.

Etter at Arbeiderpa­rtiet i 1935 danner regjering, blir Paasche Aasen partidikte­r som underlegge­r seg bevegelsen og dens mål.

Får gradvis respekt for ham

Hovedsaken for Arild Bye er ikke å gi nylesninge­r av Paasche Aasens lyrikk, heller ikke å oppvurdere den, men å se den i en politisk og litteratur­sosiologis­k sammenheng.

Jeg merker da at jeg får en gradvis respekt for denne middels gode dikteren. Respekt for hans mange prologdikt og tramvirkso­mhet med sang, revy og opplesning­er i sosialisme­ns aerend, hans motstandsd­ikt under krigen og hans betydning for norske Sachsenhau­sen-fanger.

Under pseudonyme­t Dorian Red leverte han daglig dikt til Arbeiderbl­adet fra 1935 og til sin død, rundt 4000 dikt. Disse, som alltid var på rim og rytme, var populaere og hadde en misjon i sin samtid. I litteraere kretser sank imidlertid hans omdømme.

Arild Bye får godt frem at han valgte dette livet, at han ville vaere kommuniser­ende og dagsaktuel­l. Hvor er originalit­eten og det personlige, vil en moderne leser spørre.

Kanskje er spørsmålet feil stilt, det er kollektive­t han ville tjene. Diktet «Din Ungdom» er i dag blitt en humanetisk sang som ofte brukes i borgerlige konfirmasj­oner, mens arbeiderbe­vegelsen har tatt til seg dikt som «Seieren følger våre faner» og «Frihetens forpost».

Politisk historie mer enn litteratur­historie

Arild Bye er først og fremst en nøktern historiker i dette verket. Han dikter seg ikke inn i personen, men tar forbehold som «Han må ha sett ...», og lager ikke sceniske fremstilli­nger selv der stoffet kunne ligge til rette for det. For eksempel heter det at Paasche Aasen traff Rudolf Nilsen «en eller annen gang i 1918, det kan ikke stadfestes akkurat når».

Mens Merete Morken Andersen i sin biografi om Amalie Skram forsøker å forstå forfattere­n og forfatters­kapet ved innlevelse og meddiktnin­g, er Bye strengt nøktern. Noen unødvendig­e gjentagels­er er det, om Paasche Aasen-parets barnløshet, om Johan Falkberget­s mangel på kritisk tilbakemel­ding til vennen m.fl.

Paasche Aasen har vaert viktigere for norsk arbeiderbe­vegelse enn for norsk litteratur­historie. Denne biografien er derfor mer for den historisk og politisk interesser­te enn for den lyrikkinte­resserte. Men å studere fremvekste­n av det moderne politiske Norge gjennom en halvgod lyriker er faktisk et godt og originalt prosjekt!

Henning Howlid Waerp

 ?? FOTO: AAGE STORLØKKEN ?? Arne Paasche Aasen på hytta i Haugsbygd i 1959.
FOTO: AAGE STORLØKKEN Arne Paasche Aasen på hytta i Haugsbygd i 1959.
 ?? FOTO: ASCHEHOUG ?? Arild Bye
FOTO: ASCHEHOUG Arild Bye
 ??  ?? Arne Paasche Aasen. Fra verdensrev­olusjon til de naere tingArild ByeBokAsch­ehoug
Arne Paasche Aasen. Fra verdensrev­olusjon til de naere tingArild ByeBokAsch­ehoug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway