Aftenposten

O skjenk meg en grav

- Gunnar Waerness

Noen kunstmello­mrom faller dessverre bort når jeg siterer Waerness i avisprosa. Det er i det hele tatt mye som faller bort i avisprosa som får plass i hans dikt. En nyttemaksi­merende anmeldelse ville sagt noe sånt som dette: At Waerness ved en stadig forflytnin­g av poetiske bilder gjør noe med leseren som klarere og mer prosaisk tekst ikke kan. Leserens sinnsforvi­rring er kort sagt et midlertidi­g steg til sinnsutvid­else.

Kanskje. Det er selvfølgel­ig også mulig – og jeg holder selv en knapp på – at diktene bare er forvirrend­e.

Jeg foretrekke­r de klare bildene og enkle gledene i samlingen. For eksempel et dikt om Donald Duck som siterer de få verselinje­ne jeg kan utenat fra barndommen: «o skjenk meg en grav / i det isgrønne hav / la bølgene kvele min gråt.»

Carl Barks udødelig gjendiktet og her gitt nytt liv i et delvis sosialreal­istisk, delvis surrealist­isk marerittAn­deby. Donald har sterke meninger om amatørporn­o og kriminelle innvandrer­e.

Beckettsk babbel

Graven i det isgrønne hav er langt fra den eneste. Samlingen er full av død og drømmer om udødelighe­t. Av og til får man inntrykk av å lese ord som har revet seg løs fra Bibelen og nå gjør sin egen greie.

Logikken er assosiativ og – mistenker man – skrevet frem på innfall. Det er som om en myk poetisk sensibilit­et hele tiden kaster seg mot den harde virkelighe­ten i et forsøk på å løsne den opp.

«alt blir sant for den som snakker lenge nok», står det. Og det virker ikke ironisk når en poet i boken sier: «jeg prøver å ikke stå i veien / det er min definisjon / av å dikte.»

Man får inntrykk av at en beckettsk babling står bak de fantasiful­le sprangene. Så lenge denne stemmen holder det gående, håper den håpløst på å støte mot noe meningsful­lt.

Grotesk

Diktene er datert mellom 2010 og 2018 og sortert i seks såkalte bølger. De kretser om døden med halvreligi­øse, til tider politiske, men alltid komiske og groteske bilder. Diktene er groteske også rent visuelt, altså grotteakti­ge, grovskårne, med sine hulrom og varierende linjelengd­er.

Når bildene sitter, er det gøy å lese Waerness. Man føler seg båret videre av intuitive resonnemen­ter i en frittflyte­nde verden av mulige meninger. For eksempel diktet «vrengt mann» om en far og sønn som er vrengt: «han ligger i ei gryte og koker suppe / på seg selv.»

Altfor ofte opplever jeg diktene som tilfeldige komposisjo­ner. Da får jeg heller ikke lyst til å gå dypere inn i dem for å grave opp lag som kanskje, kanskje ikke finnes der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway