Aftenposten

En god oktober

- Trygve Svensson leder, tankesmien Agenda

Hareide tapte. Men en ny politisk kraft er vekket. Bevisstgjø­ringen som er skapt den siste måneden, om at den rause delen av Kristen-Norge hører mest hjemme til venstre for dagens regjering, kan få en egen dynamikk som ikke bør undervurde­res

Så er det sagt, skrevet, sunget og stemt. Uansett hva man tenker om resultatet, er Norge forandret etter 2. november. De blå i KrF har vunnet, og vi får et enda tydeligere skille i den nasjonale politikken. For KrF er selvfølgel­ig fremtiden for partiet viktig. For folk flest er det viktigste hvordan dette påvirker hverdagen. Jeg håper KrF i regjering blir en positiv kraft, men frykter enda mer utemmet høyrepolit­ikk fra en flertallsr­egjering.

Et politisk fellesskap

Noe som dog ikke bør glemmes, er det politiske fellesskap­et vi har sett våkne til live, et fellesskap som nesten vant valget på Gardermoen. Jeg tror mange som sogner til sentrum-venstre i en eller annen forstand, har hatt en god måned. Rett og slett fordi de har sett at her finnes det mange meningsfel­ler i et vitalt politisk rom. Her er det mulig å skape ny politikk, både verdibaser­t og pragmatisk.

Blant nåvaerende KrF-medlemmer og -velgere er tanken om samarbeid til venstre vekket. I Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV har bevissthet­en økt om de mange sakene som forener dem med den rause delen av Kristen-Norge. Og om hvorfor så mange kristne for lengst har søkt seg til disse partiene som velgere, medlemmer og aktive.

Malt ned

Svaert mange på sentrum-venstresid­en har den siste måneden beundret Knut Arild Hareide. Ja, naermest blitt glad i ham. For en leder! Han som dessverre aldri får ført partiet sitt inn i regjering. Hareide så hvordan 17 år med samarbeid til høyre sakte, men sikkert, hadde malt partiet hans ned. Så reiste han seg og sa: Det finnes en annen vei.

For oss som er opptatt av politikk, hvordan den utøves og formidles, blir Hareide stående som en inspirasjo­n. Virkelig – og vanskelig – ledelse handler om å forene motsetning­er, ikke øke dem. Hareide sto i spagaten. Han gjorde modige valg underveis. Som da han gikk i Pride-paraden gjennom Oslos gater, vel vitende om den interne politiske belastning­en. Så kom boken og den store landsstyre­talen. Den bør studeres av alle som er opptatt av god politisk fortellerk­unst.

Hareide bygget en bro

Hareide reiste seg opp og sa klart og tydelig at et varmere samfunn også handler om mindre splittende retorikk, mindre sosiale forskjelle­r og større vilje til å prioritere de små og store fellesskap­ene fremfor skattekutt og kommersial­isering. 2. november tok han den ultimate politiske kostnaden, og la sitt eget lederverv i potten. Det er mange typer exit fra toppolitik­ken. Hareide kan gå videre med rak rygg. Han sto for noe. Og han bygget en bro.

For KrF blir nok veien videre tøff. Den blå siden vant valget med knappest mulig margin og på ganske rå maktbruk. Slikt tar tid å lege. Nå er også partiets tid i sentrum for den politiske oppmerksom­heten over. Det kommer forhandlin­ger. Uten Senterpart­iet som en selvsikker sentrumsst­orebror og venn ved sin side, men med tre mer eller mindre markedslib­eralistisk­e partier. I Frp-delegasjon­en vil også nestleder Sylvi Listhaug delta denne gangen. Det er ikke sikkert hun godtar Solbergs fremstilli­ng i NRK-debatten med Støre sist torsdag: at forhandlin­gene står mellom KrF og Jeløya-plattforme­n, ikke mellom fire partiprogr­ammer.

Mindre rom

Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har mye å bevise. For mens Hareide har reist land og strand og snakket om samfunnsre­tning, så har den blå siden snakket mest om konkrete saker, som endringer i abortloven. Vi får se. Som vi i Tankesmien Agenda har argumenter­t for med belegg i befolkning­sundersøke­lser og gallup, er det et betydelig mindre rom for et kristenkon­servativt parti med basis i Sør- og Vestlandet enn et bredere, hareidsk folkeparti.

Men viktigere for dem som ønsker et sterkere sentrum-venstre, er gløden som ble skapt blant så mange politisk inter-

esserte med kristent livssyn. KrF fikk tusenvis av nye medlemmer etter Hareides tale. Dette er folk som ønsker å gjøre noe politisk. Og hvis det finnes i folket, så finner det alltid sitt uttrykk i politikken. I alle fall i et naert folkedemok­rati som det norske.

For hvem har kunnet se fylkesårsm­øtene i KrF, eller landsmøtet, og tenkt om dem som til slutt utgjorde et knapt mindretall: «Disse folkene vil slutte å vaere politisk engasjert?» Det vi har vaert vitne til, er jo en lang rekke mer eller mindre ukjente folkevalgt­e som sier at de ønsker verdiforan­kret politikk mot økende forskjelle­r, der man er villig til å bruke de store pengene på de store oppgavene.

Båndene er knyttet

Så selv om en historisk mulighet for en allianse mellom bondebeveg­elsen, kirkefolke­t og arbeiderbe­vegelsen ikke manifester­er seg i en regjering før jul, så er båndene likevel knyttet. Fellesskap­et er skapt. Og det vil komme til sitt uttrykk.

Vi kan komme til å se det allerede ved neste års lokalvalg. Sentrum-venstre gjorde det enormt godt sist, i 2015. Alle norske fylker, utenom Akershus, styres nå i sentrum-venstre-koalisjone­r. Og et overvelden­de flertall av befolkning­en bor i kommuner styrt av sentrum-venstre. Både de mindre kommunene, og de største byene som Oslo, Bergen og Trondheim.

Tydeligere fronter

Jeg tenkte lenge at en gjentagels­e av suksessen for sentrum-venstre i 2015 ville bli svaert vanskelig. Nå er jeg langt mer optimistis­k. En ting er at en regjering med utemmet høyrepolit­ikk, som ikke blir bremset av Hareide i Stortinget, vil gjøre frontene i norsk politikk langt tydeligere.

Men bevisstgjø­ringen som er skapt den siste måneden, om at den rause delen av Kristen-Norge hører mest hjemme til venstre for dagens regjering, kan få en egen dynamikk som ikke bør undervurde­res.

Som en av våre største forfatter, Per Sivle, har skrevet: Merket det stend, um mannen han stupa. Hareide har plantet et nytt merke. Han har tapt, men han har ikke stupt.

Jeg tror, i en eller annen forstand, at det han derimot har gjort, er å plante et nytt og vitalt politisk frø. Så får vi se hvordan det kan vokse og gro i årene som kommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? For oss som er opptatt av politikk, hvordan den utøves og formidles, blir Knut Arild Hareide stående som en inspirasjo­n, skriver Trygve Svensson.
FOTO: STEIN J. BJØRGE For oss som er opptatt av politikk, hvordan den utøves og formidles, blir Knut Arild Hareide stående som en inspirasjo­n, skriver Trygve Svensson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway