Aftenposten

Dette er endringene i abortloven Erna Solberg (H) åpner for

-

18. oktober gikk KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ut i media og spurte om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) er villig til å endre abortloven for å få KrF inn i regjering. De aktuelle endringene gjelder paragraf 2c i abortloven, som åpner for senabort dersom det er fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, og det som ofte refereres til som «tvillingab­ort», det vil si forsterred­uksjon av ett eller flere friske fostre. KrF ønsker disse fjernet. Kort tid etter gikk statsminis­ter Solberg ut og sa at hun kunne gi KrF støtte til forbud mot tvillingab­ort. For halvannet år sa hun nei til et slikt forbud i Stortinget.

I tillegg sa Solberg at hun var åpen for endringer i paragraf 2c, bestemmels­en som gir rett til abort i tilfelle det ufødte barnet diagnostis­eres med alvorlig sykdom. og naermest hikstet frem hvorfor jeg var der. Samme ettermidda­g aborterte jeg. 11 cm og 38 gram. Det føltes som en fødsel.

Aldri har jeg grått så mye og skammet meg så mye som i ukene og månedene som kom. Jeg skulle starte i ny jobb en uke etter dette. Men morgenen før første arbeidsdag hadde jeg fortsatt blåmerker på begge hendene etter venekatetr­ene fra aborten. Jeg ble hjemme en uke til. Det opplevdes ikke spesielt «lettvint».

Prøven politikern­e holder igjen

Det er en enkel måte å finne ut av om fosteret en kvinne baerer har kromosomfe­il. Med NIPT gjøres en enkel blodprøve av mor. Men. Det vil jo vaere lett å «sortere ut» syke foster på denne måten. Så jeg måtte ligge der, på en benk på Rikshospit­alet, med alle nålers mor inn i morkaken. En nål som i seg selv gir stor risiko for abort.

Nå er det under visse forutsetni­nger blitt lov til å gjøre NIPT i Norge. Men selv jeg kvalifiser­er ikke til det, tross forhøyet risiko for gjentagend­e kromosomav­vik. Så «enkelt» skal det visst ikke vaere. Er det sånn at man i alle fall skal lide maksimalt om en vil gjøre valg noen synes er umoralske?

Da jeg ble gravid igjen ville jeg gjerne slippe å gjøre en risikofylt morkakeprø­ve for å få et sikkert resultat. NIPT kvalifiser­te jeg fortsatt ikke til i Norge. Så da reiste vi til Danmark og kjøpte en NIPT tidlig i svangerska­pet.

Alt var bra med gutten i magen. Da han endelig var i armene mine, frisk og ny, var jeg naermest overrasket over å ha født et friskt og levende barn. Og lykkelig.

Økonomisk skjevhet

Vi har gode forutsetni­nger for å greie å ivareta et sykt barn. Men vi innså at vi ikke trengte å greie det. Fordi det er lov å velge.

Jeg hadde råd til å gjøre den fosterdiag­nostikken som gjorde at jeg tok aborten. Vil man ende med at de som ikke har råd til fosterdiag­nostikk utenom ordinaer ultralyd, er de som får barn med kromosomav­vik? Så de med mindre ressurser er de som blir sittende med de større belastning­ene?

Kanskje ville beslutning­en vår vaert en annen dersom jeg visste at vi ville ha en god tilgang på helseperso­nell og hjelp i hjemmet, hjelp i barnehagen, hjelp i skolen. At det etter hvert voksne barnet ville ha et godt sted å bo, et sted eller en jobb å gå til, et verdig liv som tidlig aldrende og dødende voksen med funksjonsh­emninger. I dag er det en utopi. Aftenposte­n kjenner innsendere­ns identitet. Svar og tilbakemel­dinger kan skrives i kommentarf­eltet eller sendes debatt@aftenposte­n.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway