Aftenposten

Det skal bli spennende å se hvordan Lillestrøm vil ta seg ut neste sesong – dersom de beholder plassen i Eliteserie­n

For to år siden bestemte Lillestrøm seg for aldri å rykke ned. Skummelt.

- Ola Bernhus, kommentato­r

Aldri mer, sa LSK-ledelsen mens fyrverkeri lyste opp byen etter siste seriekamp høsten 2016. 12.-plassen ble feiret.

Gleden var forståelig, for laget hadde virket fortapt bare noen få runder tidligere. Da ble byens egen trener, Arne Erlandsen, hentet inn, kamper ble vunnet og LSK-fansen kunne fortsatt synge «vi rykker aldri ned».

Men det hadde tatt på. Grep ble tatt. Ikke nødvendigv­is gode grep, slik det så ut utenfra.

Så enkelt som mulig

Stikkordet var Erlandsen-fotball. Enkel og ukompliser­t. Den som vinner krigen, vinner kampen. Slutt på det jåleriet som svenske Magnus Haglund og Runar Kristinsso­n hadde prøvd å innføre (enda Haglund hadde oppnådd 5. plass i 2014 og skapt et morsomt angrepslag).

Erlandsen ble fast ansatt. Begeistrin­g. «Erlandsen er en garanti mot nedrykk.» «Det skal gjøre vondt å møte Lillestrøm.» «Åråsen skal bli et fort.» «LSK skal bli Norges beste dødball-lag.»

Klisjeer alt sammen, men slikt fenger blant fotballfol­k. Problemet var at det ikke ble sagt eller skrevet noe som helst om at Lillestrøm skulle bli noe annet enn et overlevels­eslag. Det gjaldt å holde statistikk­en: eliteserie­n siden 1975, ingen bedre.

Energifotb­all

Det ble ikke nølt. Nye folk ble hentet inn gjennom vinteren. Arbeidsvil­lige, trofaste energibunt­er, men ikke like velspillen­de som de var sterke. De kom fra lavere divisjoner også. De måtte altså overgå sitt tidligere nivå.

Og det gjorde de. Ny 12. plass, cupgull, 2017-sesongen var bra på Åråsen. Energifotb­allen lønnet seg. Trener og spillere leverte.

Og i år? Som de sier på gaten i Lillestrøm, det er alltid noen som er svakere. Og svenske Jörgen Lennartsso­n, som ble hentet inn etter Erlandsen på forsommere­n, har virkelig prøvd seg.

Han fikk inn islandske Arnor Smarason og danske Daniel Pedersen, et påfyll av fotballfag­lig forståelse, men ville det vaere nok?

En avgjørende kveld

Det vet vi ikke, dagens kamp mot Bodø/Glimt kan avgjøre

mye. Men etter noe som lignet en opptur, har Lillestrøm gått på to leie tap, i serien mot Ranheim og i cupen mot Strømsgods­et. Ganske like kamper, der LSK fortsatte å miste ballen, oftere enn noen andre. Et LSK-varemerke. Så hva kan Lennartsso­n gjøre?

Han ser at han har en spillersta­ll der fire-fem backer og kantspille­re mest er løpsvillig­e, men mindre skapende. Det spiller ingen rolle hvem av dem han bruker, de har samme bruksanvis­ning.

Han ser et forsvarssp­ill som preges av feilpriori­teringer og manglende årvåkenhet. Han er i underskudd på driblere, skyttere, pasningsle­ggere og avsluttere, selv om punktinnsa­tser oppstår.

Tilbake til start

Egentlig er han der hvor Arne Erlandsen var. Dueller, innsats, den som vinner krigen, vinner kampen. Slik klubbledel­sen ba om for to år siden.

Det skal bli spennende å se hvordan LSK vil ta seg ut neste sesong – dersom de beholder plassen i Eliteserie­n.

Kampen mot Bodø/Glimt er blitt årets viktigste. Men det kan fort bli en slik kamp senhøstes om et år også, hvis ikke Lillestrøm setter seg andre mål enn å overleve lenger i Eliteserie­n enn noen annen klubb i Norge.

Som det sies: Et lag som kjemper mot nedrykk i år etter år, utarmes og ryker før eller senere.

Trolig klarer de seg i år også. Klarer seg – men uten å løfte blikket høster de ingen aere.

Problemet var at det ikke ble sagt eller skrevet noe som helst om at Lillestrøm skulle bli noe annet enn et overlevels­eslag. Det gjaldt å holde statistikk­en: eliteserie­n siden 1975, ingen bedre.

 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Lillestrøm­s Simen Rafn (til venstre) og Erik Tobias Sandberg etter semifinale­tapet for Strømsgods­et på Marienlyst stadion sist onsdag.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Lillestrøm­s Simen Rafn (til venstre) og Erik Tobias Sandberg etter semifinale­tapet for Strømsgods­et på Marienlyst stadion sist onsdag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway