Aftenposten

Adopterer kunstnere

Kunstner Miriam Hansen (30) støttes finansielt av kunstsamle­r Cecilie Malm Brundtland i ny satsing.

- HEIDI BORUD SIGNE DONS (foto)

Seks unge kunstnere får finansiell støtte av talentspei­dere, samlere og

Astrup Fearnley Museet.

Miriam Hansen er en av seks unge kunstnere som satses på av Talent Norge, Astrup Fearnley Museet og private kunstsamle­re.

– Nå kan jeg jobbe med kunst på full tid uten å bekymre meg for betaling av husleien, sier Miriam Hansen (30).

Takket vaere Talent Norge, Astrup Fearnley Museet, Fritt Ord og ressursste­rke kunstsamle­re kan den unge kunstneren nå satse for fullt.

Hansen er i ferd med å bygge en scenografi på et platå av grønne tepper.

– Jeg bygger opp et rom for mellom 50 og 100 planter, hvor lukt, fuktighet og lysforhold vil vaere faktorer i opplevelse­n av det ferdige arbeidet. Plantenes historie kan sees som et tematisk bakteppe, sier kunstneren.

Hun tar utgangspun­kt i kulturelle forestilli­nger og misforståe­lser om blomsten bulmeurt, som har vaert omgitt av heksemyter.

Prosjektet skal hun stille ut på Astrup Fearnley Museet i januar 2019, sammen med fem andre unge kunstnere.

«Adoptert» av kunstsamle­re

Miriam Hansen er plukket ut til prosjektet Plattform for ung norsk kunst og kritikk, som løfter frem talentfull­e kunstnere og kunstskrib­enter.

Prosjektet har pågått siden 2017, og i januar 2019 åpner en større utstilling med seks utvalgte unge kunstnerne, med tekster av seks håndplukke­de kunstskrib­enter.

Finansieri­ngen er fordelt mellom offentlige og private aktører.

Kunstsamle­rne som bidrar, har fått tildelt hver sin kunstner, som de følger tett. Miriam Hansen følges saerlig opp av kunstsamle­rne Cecilie Malm Brundtland (56) og Knut Brundtland (57).

Ønsker å bidra til kunstlivet

Cecilie Malm Brundtland synes det er gøy å følge Hansens prosjekt fra starten og frem til utstilling­en i januar.

– Hva er din motivasjon for å bidra økonomisk til prosjektet?

– Det har vaert vanlig å forvente at kunstnere stiller opp naermest gratis, at galleriene tilrettele­gger og betaler, og at museer og visningsst­eder stiller med ressurser av forskjelli­g art. Samlerne skulle komme til dekket bord og bestemme fritt om de ville bidra med kjøp eller ikke, sier hun.

Brundtland mener det er noe grunnlegge­nde usosialt i at de som ofte har mest ressurser, bidrar med minst, mens de som har minst, bidrar med mest.

– Vi vil som samlere delta i det felles løftet som trengs ut over den offentlige finansieri­ngen, for å fortsette å få norsk kunst opp og frem, i dette tilfellet gjennom å kjøpe verk uten tanke på verdistign­ing eller profitt, sier hun.

Hun mener arbeidsvil­kårene for kunstnere aldri har vaert bedre enn i dag.

– Hva regner du med å få ut av dette som samler?

– Jeg antar at jeg vil få en bekreftels­e – ikke minst fra meg selv og Knut – på at vi er en type samlere som prøver å bidra til utviklinge­n av det norske kunstlivet. Og ikke minst at vi kommer naer en ny kunstner som Miriam, laerer helt nye ting og får akkurat slike intellektu­elle utfordring­er og nye innfallsvi­nkler som er det vi søker gjennom vår interesse for kunst.

– Av stor betydning

Hansen leier for tiden Edvard Munchs gamle vinteratel­ier på Ekely. Hun har tatt bachelor og master på Kunstakade­miet i Oslo (KHiO) og var ferdig for tre år siden. Frem til nå har hun finansiert utstilling­er gjennom stipender, prosjektmi­dler og ulike strøjobber.

– Det er en veldig interessan­t erfaring å jobbe med et museum som Astrup Fearnley. Tidligere har jeg stilt ut i mindre gallerier og kunstnerdr­evne utstilling­ssteder. Nå får jeg muligheten til å nå et mye bredere publikum gjennom et stort museum, sier kunstneren.

Prosjektet har også generert flere utenlandsu­tstillinge­r. Hun skal stille ut i London om tre uker, og tidligere i år var hun med på en utstilling i Brussel.

– Når man samarbeide­r med et stort museum, er det jo også et stort profesjone­lt apparat å spille på. At jeg får full lønn et år, er også av stor betydning. Jeg kan lønne assistente­r og andre bidragsyte­re på en ordentlig måte, sier hun.

– Også er det av stor betydning at du og Knut (Brundtland, red.anm.) er involvert og er så støttende. Det har vaert en viktig motivasjon for meg, sier hun og henvender seg til Cecilie Malm Brundtland.

– Jeg har ikke nødvendigv­is tenkt på arbeidene mine som veldig markedsret­tet tidligere, og jeg er glad for at det er rom for denne typen arbeid, sier Hansen.

 ??  ?? Kunstsamle­r Cecilie Malm Brundtland (til venstre) bidrar til finansieri­ngen av Miriam Hansens kunstprosj­ekt. Her er de to i Edvard Munchs atelier på Ekely, som Hansen leier for tiden.
Kunstsamle­r Cecilie Malm Brundtland (til venstre) bidrar til finansieri­ngen av Miriam Hansens kunstprosj­ekt. Her er de to i Edvard Munchs atelier på Ekely, som Hansen leier for tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway