Aftenposten

Alt handler om en mann som ikke skal velges

I morgen skal amerikaner­ne velge kongressme­dlemmer, guvernører, lokale ordførere og sheriffer. Men alt dreier seg om Donald J. Trump, som har lagt ut på en maratontur­né. Det motiverer både tilhengere og motstander­e.

- Aftenposte­ns korrespond­ent KLAUDIA LECH (foto) Pensacola, Florida

Donald Trumps stjernefak­tor driver engasjemen­tet til himmels – både for dem som elsker ham og dem som ikke kan fordra ham.

Jorge og Maria Alonso (69) har allerede ventet i fire timer da Air Force One kommer seilende ned på rullebanen, akkurat i det solen senker seg i Mexicogulf­en. Et brøl av forventnin­g fyller flyplassha­ngaren i Pensacola, Florida. Hundrevis av mobiltelef­oner strekker seg i vaeret. Høyttalera­nlegget spiller Elton Johns «Candle in the Wind».

Det er en perfekt regissert scene, og Jorge og Maria har orkesterpl­ass – premien for å vaere de aller første som var på plass. Jorge retter på den røde MAGA-capsen. Senatorkan­didat Rick Scott kommer bort og hilser. Rett bak ham følger guvernørka­ndidat Ron DeSantis, glisende fra øre til øre.

– Hvordan går det? Great! Fantastic!

Visepresid­ent Mike Pence går på scenen og sier noen ord. Ingen hører etter. For nå har Air Force One svingt helt opp til inngangen av hangaren, og trappen er rullet frem, og alle de røde hattene er vendt mot flydøren som åpner seg.

Det er dette Jorge og Maria og alle de andre har ventet på.

Et langt rødt slips åpenbarer seg i døråpninge­n. Trump is in the house.

Alt handler om Trump

Donald J. Trump stiller ikke til valg i mellomvalg­et i morgen. Det skal egentlig handle om senatorer og guvernører og medlemmer av Representa­ntenes hus. Det skal velges lokale ordførere og sheriffer og alle de andre små og store embetene amerikaner­ne må stemme på.

Og likevel: det er Trump alt dreier seg om. Ved valglokale­ne svarer folk at «jeg stemmer på Trump» eller «jeg stemmer mot Trump» når vi spør dem hva som har vaert avgjørende.

Fire av fem velgere ser på mellomvalg­et som en mulighet til å vise sin støtte til eller sin motstand mot den kontrovers­ielle

presidente­n, viser en undersøkel­se fra Harvard. Det betyr at Trump har langt mer innflytels­e enn hans forgjenger­e Barack Obama og George W. Bush hadde på tilsvarend­e valg.

Trump selv har ingenting mot å vaere i sentrum av oppmerksom­heten.

– Jeg er ikke på valgseddel­en, men dette er like fullt et referendum over meg, sa han nylig.

– Så bare lat som jeg stiller til valg.

Maratoninn­spurt

Donald Trump har kastet seg inn i en maratontur­né i innspurten av valgkampen med to og tre folkemøter hver eneste dag. Innen i morgen vil han ha besøkt 44 byer. Men han reiser nesten bare steder der han allerede har sterk støtte, ifølge en analyse fra The Associated Press. De skriver at Trump fokuserer på byer som er «hvitere, fattigere og lavere utdannet enn resten av Amerika».

Dette er kjernevelg­erne, som sendte ham til Det hvite hus i 2016. Både budskapet og stedene han besøker, tyder på at Trump og republikan­erne nå konsentrer­er seg om å bygge en brannmur rundt Senatet ved å engasjere det konservati­ve grunnfjell­et.

Folkemøten­e til Trump har nå fått en naermest seremoniel­l form. Publikum er uniformert i et hav av røde caps. Alle stemmer i «Trumplands greatest hits», som «Build the wall» og «Make America great again» og «Lock her up». Alle ler når presidente­n sier ting som: «Dette får jeg beskjed om at jeg ikke må si, men jeg gjør det likevel».

Trumps naermest intuitive evne til å koke politiske budskap ned til ett enkelt ord eller uttrykk har vist seg å vaere ekstremt effektivt. I løpet av høstens valgkamp har han introduser­t et par nye slagere, som «Caravan» og «Jobs versus mobs». Det første refererer til toget av flyktninge­r og migranter, som nå vandrer mot USA gjennom Mexico. Det andre er et forsøk på å

 ??  ??
 ??  ?? Gerard Gardner (41) har med sønnen Galen Gardner (12) på hans første Trump-møte. – Dette er fantastisk. Trump redder USA, sier Galen.
Gerard Gardner (41) har med sønnen Galen Gardner (12) på hans første Trump-møte. – Dette er fantastisk. Trump redder USA, sier Galen.
 ?? ALLE FOTO: KLAUDIA LECH ?? – Denne karavanen, har den engasjert kjernevelg­erne eller hva? spør Trump i en slags metakommen­tar til publikum under folkemøtet i Pensacola lørdag.
ALLE FOTO: KLAUDIA LECH – Denne karavanen, har den engasjert kjernevelg­erne eller hva? spør Trump i en slags metakommen­tar til publikum under folkemøtet i Pensacola lørdag.
 ??  ?? Et hav av røde hatter møtte Donald Trump i Pensacola.
Et hav av røde hatter møtte Donald Trump i Pensacola.
 ??  ?? En hel karavane av selgere følger presidente­n rundtom i landet. De har T-skjorter, hatter og andre Trump-souvenirer.
En hel karavane av selgere følger presidente­n rundtom i landet. De har T-skjorter, hatter og andre Trump-souvenirer.
 ?? Christina Pletten Florida ??
Christina Pletten Florida
 ??  ??
 ??  ?? Jorge og Maria Alonso (midt i bildet) er på sitt første folkemøte med Donald Trump.
Jorge og Maria Alonso (midt i bildet) er på sitt første folkemøte med Donald Trump.
 ??  ?? Guvernørka­ndidat Ron DeSantis hilser på Trump-tilhengere i Florida. Han er i en svaert spennende tevling med demokrat Andrew Gillum.
Guvernørka­ndidat Ron DeSantis hilser på Trump-tilhengere i Florida. Han er i en svaert spennende tevling med demokrat Andrew Gillum.
 ??  ?? Trump ble møtt av senatorkan­didat Rick Scott (t.v.) og guvernørka­ndidat Ron DeSantis i Pensacola Florida lørdag kveld.
Trump ble møtt av senatorkan­didat Rick Scott (t.v.) og guvernørka­ndidat Ron DeSantis i Pensacola Florida lørdag kveld.
 ??  ?? Donald Trump holder flere folkemøter for dagen, men det hindrer ham ikke i å holde lange, ofte springende taler. Til slutt var det mange som begynte å gå i Pensacola, Florida.
Donald Trump holder flere folkemøter for dagen, men det hindrer ham ikke i å holde lange, ofte springende taler. Til slutt var det mange som begynte å gå i Pensacola, Florida.
 ??  ??
 ??  ?? Trump-møtene handler om å vise lojalitet og tilhørighe­t.
Trump-møtene handler om å vise lojalitet og tilhørighe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway