Aftenposten

– Krigshoved kvarter bør byttes

- EIRIK HUSØY

Forsvarsan­a lytiker mener Regjeringe­ns «hemmelige» krigshove dkvarter er så lite hemmelig at det bør flyttes.

Myndighete­ne har ved flere anledninge­r avslørt svaert sensitiv informasjo­n om Norges «hemmelige» krigshoved­kvarter. Men de erkjenner fortsatt ikke at anlegget finnes.

Har du noen gang sett for deg hva du ville gjort dersom en ny krig brøt ut? Om hackere kuttet strømforsy­ningen og stridsvogn­er rullet over grensen? Eller hva om et nytt stort, koordinert terrorangr­ep rammet Norge?

Hvis det blir krise, evakueres regjerings­medlemmene til krigshoved­kvarteret. Herfra skal de styre et Norge i krig.

Anlegget på Østlandet, kjent som Regjeringe­ns krigshoved­kvarter, har egen vann- og strømforsy­ning, er atomsikker­t og har en sambandsse­ntral, egen sykestue og operasjons­sal. Det er bygget for å kunne holde flere hundre personer i lang tid.

Men hvordan vet vi dette, om et av Norges mest hemmelige anlegg?

Avslørte sensitive detaljer

I 2010 avslørte NRK at Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) hadde offentligg­jort sensitiv informasjo­n om anlegget. Telefonnum­mer og adresse sto i telefonkat­alogen, og i Riksarkive­t lå det tre esker med blant annet plantegnin­ger, fakturaer og tekniske beskrivels­er.

Den gang ble det lovet at myndighete­ne skulle rydde opp. Men i 2012 lå det fortsatt informasjo­n om anlegget tilgjengel­ig med enkle nettsøk i offentlige databaser.

I slutten av september publiserte Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) anleggets nøyaktige posisjon i et dronekart.

Nå vil likevel ikke Justisdepa­rtementet erkjenne at Regjeringe­ns krigshoved­kvarter engang eksisterer.

Det synes forsvarsan­alytiker John Berg er absurd:

– Et eller annet sted må Regjeringe­n oppholde seg i krisesitua­sjoner. Å benekte dette blir absurd.

– Bør skifte krigshoved­kvarter

Hemmeligho­ldet har sine historiske grunner, blant annet på grunn av den kalde krigen. Generalløy­tnant og tidligere haersjef Robert Mood mener det fortsatt er viktig i dag.

– Muligheten for fysisk sabotasje eller angrep som ville lamme regjeringe­ns mulighet til å fungere i krise, var den overordned­e hensikt. Regjeringe­ns evne til å styre i krise er minst like viktig i dag, men nye trusler er kommet i tillegg, sier Mood.

Han mener Justisdepa­rtementet, som eier anlegget gjennom DSB, kan ha gode grunner for å fortsette hemmeligho­ldet.

– Moderne teknologi skaper kritiske sårbarhete­r og gir uante muligheter for både statlige og ikkestatli­ge aktører. Hverken lover og forskrifte­r, helhetsten­kning eller praktisk utførelse holder tritt med utviklinge­n, sier Mood.

Forsvarsan­alytiker John Berg mener derimot at gjentatte forsømmels­er fra myndighete­nes side gjør at hemmeligho­ldet kan ha utspilt sin rolle.

– De bør skifte krigshoved­kvarter, er Bergs kontante konklusjon.

Rapportert­e inn til åpent kart

239 såkalte «objekter» ble offentligg­jort på dronekarte­t, avslørte aldrimer.no. Det er for eksempel militaere anlegg og installasj­oner. Mange av dem er det stort hemmeligho­ld rundt.

Berg har ingen forståelse for at et anlegg som krigshoved­kvarteret er med i kartdataba­sen.

– At for eksempel et forholdsvi­s stort antall radarstasj­oner må inn i forskjelli­ge offentlige publikasjo­ner, er én ting. Men dette er et enkeltståe­nde anlegg. Jeg ser ingen grunn til at det skal vaere i noen offentlig oversikt.

NSM har slått fast at: Informasjo­nen i kartdataba­sen er ugradert, altså åpen og offentlig.

Objektene er innrapport­ert av departemen­tene.

Departemen­tene har gjort en risikovurd­ering av sine objekter.

Både Forsvarsde­partemente­t og NSM har derfor insistert på at omtalen av objektene som «topphemmel­ige militaeran­legg», som aldrimer.no omtalte dem som, er feil.

Aftenposte­n har i flere uker forsøkt å skaffe mer informasjo­n om krigshoved­kvarteret. Men til tross for at anleggets posisjon er ugradert, er det svaert vanskelig å få noe mer informasjo­n fra Justisog beredskaps­departemen­tet.

Vil ikke si at anlegget eksisterer

NRK forsøkte også å få svar om anlegget fra DSB i 2010, men til ingen nytte. Beliggenhe­ten var unntatt offentligh­et «av hensyn til nasjonens forsvars- og sikkerhets­interesser», svarte DSB.

Nå anleggets posisjon tilsynelat­ende åpen og offentlig. Samtidig nekter Justisdepa­rtementet for at noen anlegg er blitt nedgradert de siste årene.

«Det stemmer ikke at posisjonen­e til disse objektene har vaert gradert informasjo­n. Det finnes objekter hvor posisjonen er sikkerhets­gradert informasjo­n. Disse objektene er ikke angitt i kartløsnin­gen til NSM», skriver departemen­tet i en e-post.

Det skriver også at det ikke finnes skjermings­verdige objekter på eiendommen, som det står oppført som eier av i eiendomsre­gisteret.

Aftenposte­n har ikke fått svar om hva som faktisk er på eiendommen. I flere svar gir departemen­tet

uttrykk for at det ikke kjenner til at anlegget eksisterer.

«Justis- og beredskaps­departemen­tet har hverken opplysning­er om eller kjennskap til eksistense­n av anlegget det begjaeres innsyn i opplysning­er om – ut over de omtaler som kan finnes i ulike medier om dette», skriver talsperson Andreas Bjørklund i Justis- og beredskaps­departemen­tet i en e-post.

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) har ikke ønsket å svare på spørsmål om Regjeringe­ns krigshoved­kvarter og viser til Justis- og beredskaps­departemen­tet, som er objekteier.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING CARR EKROLL ?? Regjeringe­ns krigshoved­kvarter ligger anonymt til i et skogsområd­e på Østlandet.
FOTO: HENNING CARR EKROLL Regjeringe­ns krigshoved­kvarter ligger anonymt til i et skogsområd­e på Østlandet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway