Aftenposten

Klimaloven legitimere­r en lite ambisiøs klimapolit­ikk

- Elise Johansen førsteaman­uensis, det juridiske fakultet, Universite­tet i Tromsø

Norges nye klimalov har som formål å fremme gjennomfør­ingen av Norges klimamål. Loven oppstiller et mål om 40 prosents utslippsre­duksjon innen 2030, og 80–90 prosent innen 2050. Likevel fremlegger regjeringe­n Solberg et forslag til statsbudsj­ett for 2019 som er helt uten ambisjoner om å gjøre de store og nødvendige endringene. Dette på samme dag som FNs klimapanel leverer sin mest alvorlige klimarappo­rt noensinne.

Klimaloven som trådte i kraft januar 2018, skiller seg fra andre norske lover. Med sine syv paragrafer er den saerdeles kort og retter seg kun mot offentlige myndighete­r. Loven inneholder heller ingen sanksjonsb­estemmelse­r for det tilfellet at lovens målsetning­er ikke nås. Den videreføre­r ordningen med bruk av markedsmek­anismer i klimaregns­kapet. Det vil si at utslippsre­duksjoner kan oppnås gjennom investerin­g i utenlandsk­e klimaprosj­ekter og ved bruk av kvotehande­l, herunder EUs klimakvote­marked. Forenklet kan dette beskrives som markedsmek­anismer som åpner for at Norges klimakutt kan tas utenfor Norge.

Når Regjeringe­n viser til at Norge leverer i henhold til sine internasjo­nale forpliktel­ser, er det på denne bakgrunn tallene må leses. Selv om Norges rapporter til FN viser at kravene til utslippsku­tt oppfylles, har de nasjonale utslippene de siste ti årene økt. Kuttene Norge viser til, er kutt foretatt utenfor landegrens­ene, men som Norge kan regnskapsf­øre gjennom bruk av markedsmek­anismer.

For Norge er dette god samfunnsøk­onomi. Bransjer som oljenaerin­gen slipper å måtte forholde seg til utslippsku­tt. Industri og naeringsli­v kan beskyttes, samtidig som Norge oppfyller kravene til reduserte utslipp sett i en global kontekst. Dette reiser likevel både etiske og rettslige problemsti­llinger som den norske klimaloven i sin form og ordlyd er med på å videreføre gjennom å ikke stille krav til nasjonale kutt eller krav til de enkelte sektorene.

I strid med internasjo­nale forpliktel­ser

Manglende nasjonale kutter i strid med Norges internasjo­nale forpliktel­ser. K y o to-protokolle­n sier at bruke nav markedsmek­anismer skal komme i tillegg til nasjonale utslippsku­tt. At noe skal komme« itillegg », bygger på forutsetni­ngen o mat nasjonale utslippsre­duksjoner utgjør hoveddelen. Paris-avtalens målerblant annet balansemel­lom menneskesk­apte utslipp og opptaka v klimagasse­r innen 2050. Ambisjonsn­ivået i Norges klimalover lavere. Istedet for å legget il grunnen målsetning om balanse, brukerklim­aloven begrepet« lav utslipps samfunn », en målsetning som er blitt kritisert for å vaere for vag, udefinerba­r og for lite ambisiøs.

Klimaloven fremstår som et uttrykk for gode intensjone­r, men uten det gjennomfør­ing sin si ta ment som håndheving s mekanismer og domstols kontrollvi­lle gitt. Lovens svakheter at ambisjonsn­ivået på enkelte punkterer lavere enn det som følger av Norges internasjo­nale forpliktel­ser. Dermed legitimere­s en politikk som er lite ambisiøs, og som innebaerer at Norge kan kjøpe seg utav sine utslippsfo­rpliktelse­r.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway